Головний свідок у справі Пола Манафорта назвав прізвища українців, які оплачували послуги американського політтехнолога

Головний свідок у справі Пола Манафорта назвав прізвища українців, які оплачували послуги американського політтехнолога

8 Серпня 2018
1116

Головний свідок у справі Пола Манафорта назвав прізвища українців, які оплачували послуги американського політтехнолога

1116
Рік Гейтс, головний свідок у справі екс-глави передвиборчого штабу Трампа Пола Манафорта, в суді розповів, з ким із українців Манафорт мав справу, і яким чином вони оплачували його послуги.
Головний свідок у справі Пола Манафорта назвав прізвища українців, які оплачували послуги американського політтехнолога
Головний свідок у справі Пола Манафорта назвав прізвища українців, які оплачували послуги американського політтехнолога

Про це розповіла кореспондент ВВС у Вашингтоні Наталка Пісня.

«Рінат Ахметов - перший у списку українських клієнтів Манафорта, - йдеться в репортажі. - За даними обвинувачення, український мільярдер, власник групи СКМ, колишній народний депутат і головний спонсор Партії Регіонів оплачував послуги політтехнолога за допомогою компанії, розташованої на Кіпрі… Обґрунтування платежу: оплата послуг з побудови бренду і політичного проекту Партія Регіонів, створення її платформи, структури, консультації під час виборів, повернення Партії Регіонів до влади, приведення на президентський пост Віктора Януковича в 2010 році».

Консультації Пола Манафорта також оплачував Сергій Тігіпко - колишній народний депутат, колишній віце-прем'єр-міністр України і екс-міністр соціальної політики.

Сергій Льовочкін - колишній керівник адміністрації президента Януковича, мільйонер, народний депутат України від "Опозиційного блоку" - за словами Гейтса, загалом заплатив Манафорту кілька мільйонів доларів за його політичні консультації. Для переказу та отримання коштів і український політик, і американський політтехнолог також використовували свої кіпрські компанії.

Андрій Клюєв - тричі віце-прем'єр-міністр України, один із керівників Партії Регіонів, депутат кількох скликань, оголошений в 2014 році в міжнародний розшук на три роки (в 2017 році керівник українського бюро «Інтерполу» повідомив про те, що відомство більше не розшукує Клюєва) - також платив Манафорту за його послуги за допомогою компанії, розташованої на Кіпрі.

Борис Колесніков - близький соратник Ріната Ахметова, колишній народний депутат, колишній віце-прем'єр-міністр України з питань інфраструктури, який керував підготовкою до чемпіонату Європи з футболу 2012 року, один з керівників "Опозиційного блоку" – теж оплачував послуги американського політтехнолога за допомогою переказів з рахунків кіпрської компанії.

У прес-службі Ріната Ахметова вже заявили, що з Манафортом співпрацювали лише з питань ребрендінгу компанії "СКМ", а грошей за консультації Партії регіонів не давали, повідомляє "Експрес". Борис Колесников інформацію взагалі назвав брехнею.

"Я ніколи не був клієнтом Пола. І ніколи в житті не переказував йому жодної гривні, жодного долара", - заявив він.

Як повідомляв «Детектор медіа», Рік Гейтс заявив у суді також, що компанія Манафорта допомагала Петрові Порошенку під час виборів.

«Детектор медіа» звернувся за коментарем до прес-секретаря українського президента - Святослава Цеголка - з проханням повідомити, чи дійсно Манафорт чи його компанія співпрацювали з Петром Порошенком та коли це відбувалось, у чому полягала їхня робота, а також чи дійсно з ними не розрахувались і чому.

У відповідь прес-служба Адміністрації Президента України повторила «Детектору медіа» коментар, який давала тиждень тому «Українській правді»: «Команда Петра Порошенка ніколи не співпрацювала ні з П. Манафортом, ані з його людьми. Пропозиції про співпрацю надходили з поміж інших, утім навіть не розглядалися».

Як відомо, під час засідання суду 31 липня свідок у справі Пола Манафорта Тед Девайн розповів, що партнер політтехнолога Річард Гейтс пропонував йому працювати на президента Петра Порошенка. Проте не повідомлялося, чи наймав Порошенко Гейтса і Манафорта. В Адміністрації президента тоді заявили, що команда Петра Порошенка ніколи не співпрацювала ані з Полом Манафортом, ані з його людьми.

Як повідомляв «Детектор медіа», 30 жовтня 2017 року ФБР звинуватила колишнього голову виборчого штабу президента Дональда Трампа Пола Манафорта, який багато років працював в Україні на виборчих кампаніях Віктора Януковича та Партії регіонів, за 12 епізодами, включно зі змовою проти влади США.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1116
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду