detector.media
08.08.2018 11:04
Головний свідок у справі Пола Манафорта назвав прізвища українців, які оплачували послуги американського політтехнолога
Головний свідок у справі Пола Манафорта назвав прізвища українців, які оплачували послуги американського політтехнолога
Рік Гейтс, головний свідок у справі екс-глави передвиборчого штабу Трампа Пола Манафорта, в суді розповів, з ким із українців Манафорт мав справу, і яким чином вони оплачували його послуги.

Про це розповіла кореспондент ВВС у Вашингтоні Наталка Пісня.

«Рінат Ахметов - перший у списку українських клієнтів Манафорта, - йдеться в репортажі. - За даними обвинувачення, український мільярдер, власник групи СКМ, колишній народний депутат і головний спонсор Партії Регіонів оплачував послуги політтехнолога за допомогою компанії, розташованої на Кіпрі… Обґрунтування платежу: оплата послуг з побудови бренду і політичного проекту Партія Регіонів, створення її платформи, структури, консультації під час виборів, повернення Партії Регіонів до влади, приведення на президентський пост Віктора Януковича в 2010 році».

Консультації Пола Манафорта також оплачував Сергій Тігіпко - колишній народний депутат, колишній віце-прем'єр-міністр України і екс-міністр соціальної політики.

Сергій Льовочкін - колишній керівник адміністрації президента Януковича, мільйонер, народний депутат України від "Опозиційного блоку" - за словами Гейтса, загалом заплатив Манафорту кілька мільйонів доларів за його політичні консультації. Для переказу та отримання коштів і український політик, і американський політтехнолог також використовували свої кіпрські компанії.

Андрій Клюєв - тричі віце-прем'єр-міністр України, один із керівників Партії Регіонів, депутат кількох скликань, оголошений в 2014 році в міжнародний розшук на три роки (в 2017 році керівник українського бюро «Інтерполу» повідомив про те, що відомство більше не розшукує Клюєва) - також платив Манафорту за його послуги за допомогою компанії, розташованої на Кіпрі.

Борис Колесніков - близький соратник Ріната Ахметова, колишній народний депутат, колишній віце-прем'єр-міністр України з питань інфраструктури, який керував підготовкою до чемпіонату Європи з футболу 2012 року, один з керівників "Опозиційного блоку" – теж оплачував послуги американського політтехнолога за допомогою переказів з рахунків кіпрської компанії.

У прес-службі Ріната Ахметова вже заявили, що з Манафортом співпрацювали лише з питань ребрендінгу компанії "СКМ", а грошей за консультації Партії регіонів не давали, повідомляє "Експрес". Борис Колесников інформацію взагалі назвав брехнею.

"Я ніколи не був клієнтом Пола. І ніколи в житті не переказував йому жодної гривні, жодного долара", - заявив він.

Як повідомляв «Детектор медіа», Рік Гейтс заявив у суді також, що компанія Манафорта допомагала Петрові Порошенку під час виборів.

«Детектор медіа» звернувся за коментарем до прес-секретаря українського президента - Святослава Цеголка - з проханням повідомити, чи дійсно Манафорт чи його компанія співпрацювали з Петром Порошенком та коли це відбувалось, у чому полягала їхня робота, а також чи дійсно з ними не розрахувались і чому.

У відповідь прес-служба Адміністрації Президента України повторила «Детектору медіа» коментар, який давала тиждень тому «Українській правді»: «Команда Петра Порошенка ніколи не співпрацювала ні з П. Манафортом, ані з його людьми. Пропозиції про співпрацю надходили з поміж інших, утім навіть не розглядалися».

Як відомо, під час засідання суду 31 липня свідок у справі Пола Манафорта Тед Девайн розповів, що партнер політтехнолога Річард Гейтс пропонував йому працювати на президента Петра Порошенка. Проте не повідомлялося, чи наймав Порошенко Гейтса і Манафорта. В Адміністрації президента тоді заявили, що команда Петра Порошенка ніколи не співпрацювала ані з Полом Манафортом, ані з його людьми.

Як повідомляв «Детектор медіа», 30 жовтня 2017 року ФБР звинуватила колишнього голову виборчого штабу президента Дональда Трампа Пола Манафорта, який багато років працював в Україні на виборчих кампаніях Віктора Януковича та Партії регіонів, за 12 епізодами, включно зі змовою проти влади США.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY