Книга видатків Партії регіонів не може бути доказом злочинів Манафорта, бо там немає його підписів, – Луценко

Книга видатків Партії регіонів не може бути доказом злочинів Манафорта, бо там немає його підписів, – Луценко

7 Серпня 2019
1454
7 Серпня 2019
12:10

Книга видатків Партії регіонів не може бути доказом злочинів Манафорта, бо там немає його підписів, – Луценко

1454
Замість підпису Пола Манафорта в цій книзі стоїть підпис нардепа Євгенія Гєллєра.
Книга видатків Партії регіонів не може бути доказом злочинів Манафорта, бо там немає його підписів, – Луценко
Книга видатків Партії регіонів не може бути доказом злочинів Манафорта, бо там немає його підписів, – Луценко

Книга видатків Партії регіонів (відома як «чорна бухгалтерія», «амбарна книга» партії) не може бути доказом злочинів Пола Манафорта, колишнього голови виборчого штабу Дональда Трампа та ексконсультанта Віктора Януковича, бо він у ній не розписувався.

Про це в ефірі «Радіо НВ» розповів Генеральний прокурор України Юрій Луценко, передає «НВ».

Раніше Пол Манафорт говорив, що «всі записи в книзі видатків Партії регіонів були сфальсифіковані».

«У "чорній касі" навпроти прізвища Манафорта стоїть підпис діючого депутата Верховної Ради, громадянина України Гєллєра. Це встановлено експертизою, і цього не міг не знати пан [Артем] Ситник (голова Національного антикорупційного бюро, – ДМ), оголошуючи, що є докази отримання цих коштів безпосередньо Манафортом», — сказав глава ГПУ.

Водночас Юрій Луценко заявив, що існують інші докази проти ексконсультант Віктора Януковича.

«З офшорних юрисдикцій він отримував кошти, схожі на ті (за розмірами), про які йшлося в "чорній касі", але сама "чорна каса" не могла бути таким доказом», — додав він.

Нагадаємо, записи в книзі витрат Партії регіонів, яку оприлюднили колишній журналіст й екснародний депутат Сергій Лещенко і ексзаступник глави СБУ Віктор Трепак, свідчать, що Партія регіонів з червня до жовтня 2012 року витратила «на політику» 66 млн.дол., частина з них – на піар на центральних українських телеканалах та в регіональних ЗМІ. Згідно із цими документами, ексрадник Віктора Януковича — Пол Манафорт отримав понад 12 мільйонів доларів від Партії регіонів із 2007 по 2009 роки.

10 грудня 2016 року Пол Манафорт заявив, що виявлена в Україні «чорна бухгалтерія» Партії регіонів є сфальсифікованим документом. Він зазначив, що ніякого розслідування проти нього за цим фактом не ведеться. Водночас він визнав, що залишив штаб Дональда Трампа під час виборчих перегонів саме через цей скандал.

Як повідомляв «Детектор медіа», 30 жовтня 2017 року ФБР звинуватило колишнього голову виборчого штабу президента Дональда Трампа — Пола Манафорта за 12 епізодами, включно зі змовою проти влади США.

У звинуваченні окремо вказано, що з 2006 до 2015 року Пол Манафорт як консультант та лобіст працював незареєстрованим представником Партії регіонів, Віктора Януковича та «Опозиційного блоку». Зазначено, що так він заробив десятки мільйонів доларів, з яких не сплатив податків у США.

У червні 2018 року суд у США взяв під варту Пола Манафорта.

Слідча група Роберта Мюллера представила понад 300 документів, які розкривають деталі співпраці Манафорта з Партією регіонів і «Опозиційним блоком».

У серпні 2018 року журі присяжних визнало Манафорта винним за 8 із 18 пунктів обвинувачення, включно з податковими махінаціями, порушенням банківського законодавства і приховуванням рахунків в іноземних банках.

7 березня 2019 року суд у штаті Вірджинія засудив Манафорта до майже 4 років ув'язнення за банківське та податкове шахрайство та ін. Тоді суддя наголосив, що дана справа та вирок жодним чином не стосувались жодної змови Манафорта із урядом Росії.

Згодом, 13 березня, суд у Вашингтоні оголосив Манафорту вирок у 73 місяці ув'язнення за лобізм в інтересах клієнтів з України, але 30 місяців з цього терміну він відбуватиме одночасно з терміном відповідно до попереднього вироку суду Вірджинії.

Того ж дня стало відомо, що прокурори Нью-Йорка висунули Полу Манафорту нові звинувачення, пов`язані з фінансовими та іншими правопорушеннями.

Фото: НВ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1454
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду