Медійники закликають Міноборони усунути складнощі акредитації журналістів у зону ООС

Медійники закликають Міноборони усунути складнощі акредитації журналістів у зону ООС

13 Червня 2018
2008

Медійники закликають Міноборони усунути складнощі акредитації журналістів у зону ООС

2008
Медійні організації та журналісти звернулися до міністра оборони України Степана Полторака з проханням пришвидшити процес надання акредитацій журналістам для роботи в зоні проведення операції Об’єднаних сил (ООС), зробити його прозорим, привести у відповідність та припинити дискримінацію журналістів інтернет-ЗМІ
Медійники закликають Міноборони усунути складнощі акредитації журналістів у зону ООС
Медійники закликають Міноборони усунути складнощі акредитації журналістів у зону ООС

«Детектор медіа» публікує текст заяви повністю:

«Журналісти та представники українських та іноземних засобів масової інформації почали стикатися із труднощами в отриманні акредитації для роботи в зоні проведення операції Об’єднаних сил (ООС).

Процес отримання акредитації став непрозорим, невиправдано затягнутим (може тривати тижнями), та не відповідає задекларованому публічно порядку акредитації. Ці труднощі почалися з травня 2018 року, коли розпочалася операція Об̕̕єднаних сил, яка прийшла на зміну АТО.

Особливо наголошуємо, що журналісти інтернет-ЗМІ, які до того регулярно працювали в АТО, почали масово отримувати відмови на підставі того, що “електронне ЗМІ - це не ЗМІ”, “інтернет-ЗМІ не зареєстроване як “нормальне” ЗМІ” тощо.

В порушення порядку акредитації, який був оприлюднений прес-центром ООС 24 квітня 2018 року, від журналістів вимагають додаткових документів, які не зазначені в переліку, і обов'язкових публікацій. Окрім усього, вимога подання публікацій дискримінує журналістів, які тільки починають працювати над висвітленням військових питань.  

Незрозуміло, чи зазнали змін правила роботи журналістів в зоні проведення ООС, чи все ж продовжують діяти правила, які були оприлюднені раніше (за підписом керівника Антитерористичної операції). Публічного повідомлення для ЗМІ та журналістів про зміну Правил не було.

Ситуація, що склалася з акредитаціями, шкодить інформуванню громадян України про перебіг операції Об̕̕’єднаних сил, значно ускладнює роботу українських журналістів та негативно відбивається на іміджі  України закордоном, оскільки іноземні журналісти, які висвітлюють операцію Об̕̕’єднаних сил, так само зіткнулися з непрозорими правилами і дискримінацією.

Ми закликаємо Міністерство оборони України негайно вжити наступних кроків, щоб усунути складнощі в роботі журналістів:  

  • пришвидшити процес надання акредитацій журналістам, зробити його прозорим, і привести його у відповідність до публічно задекларованих Правил акредитації;
  • припинити невиправдану дискримінацію журналістів інтернет-ЗМІ і дати їм можливість
  • знову виконувати свою роботу;
  • оприлюднити ім'я особи або осіб, які у Прес-центрі операції Об’єднаних сил відповідають за акредитацію журналістів і ЗМІ для роботи в зоні проведення ООС;
  • ще раз оприлюднити роз̕̕’яснення щодо правил отримання акредитації та роботи журналістів у зоні проведення ООС, а також відповідні правила (створивши окремий розділ на веб-сайті МО), включно з переліком усіх необхідних документів.
  • Якщо планується внести зміни в Правила роботи журналістів, які існували до початку ООС, створити відповідну робочу групу з журналістами, медіа-експертами, з метою обговорення доцільності і реалістичності цих змін».

Заяву підписали:

  • ГО «Інститут масової інформації»
  • ГО «Крос Медiа» (Zaborona.com)
  • ГО «Детектор медіа»
  • Левін Максим, фотожурналіст, інтернет-видання LB.ua
  • Інна Варениця, журналіст, оператор, перекладач
  • Gulliver Cragg, кореспондент, France 24.

Нагадаємо, раніше прес-центр штабу АТО поінформував про припинення своєї діяльності з 30 квітня 2018 року, коли замість Антитерористичної організації на Донбаасі має початися операція Об’єднаних сил. Згодом на своїй сторінці у Facebook очільник прес-служби Міністерства оборони України Олексій Чернобай повідомив про передачу повноважень прес-центра штабу АТО прес-центру Об’єднаних сил.

2 травня було оприлюднено Порядок співпраці з журналістами в районі проведення ООС, започаткований «для полегшення роботи цивільних журналістів та працівників ЗМІ щодо висвітлення проведення операції Об’єднаних сил» та опубліковано інструкцію для отримання журналістами прес-карт.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2008
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду