Embedded journalists втрачає попит серед журналістів – Біденко

Embedded journalists втрачає попит серед журналістів – Біденко

7 Грудня 2017
1147
7 Грудня 2017
14:56

Embedded journalists втрачає попит серед журналістів – Біденко

1147
Програма Embedded journalists, яку в 2015 році запровадило Міністерство інформаційної політики спільно з Міністерством оборони України, втрачає попит серед журналістів. Програма передбачає закріплення інозменого журналіста за військовою частиною в зоні АТО
Embedded journalists втрачає попит серед журналістів – Біденко
Embedded journalists втрачає попит серед журналістів – Біденко

Про це в коментарі «Детектору медіа» повідомив заступник міністра інформполітики Артем Біденко.

За його словами, наразі Embedded journalists існує, але попиту на програму майже немає.

«По цій програмі десь з 2016-го року зайшло двоє-троє журналістів. І вони хотіли не по Embedded journalists, а на два-три дні... Взяти інтерв’ю у генерала якогось.  – розказав пан Біденко. – Фактично самого Embedded journalists вже як такого немає. Хоча ми таку можливість залишаємоВ планах на наступний рік ми думаємо, щоб залишити контакти, тобто телефонну можливість, але не приймати їх (журналістів – ДМ) за цілою програмою. Тобто не оголошувати, що це програма, яка триває. Немає попиту, відповідно немає сенсу тримати пропозицію».

Колишня заступниця міністра інформполітики Тетяна Попова, яка запроваджувала цю програму в 2015 році, у коментарі «Детектору медіа» розказала, чому проект не можна закривати.

«Тому що це програма перевірена часом та найкращими арміями світу демократичних країн. Навіщо вигадувати велосипед? Для того, щоб не відбувалося того, що було з "Громадськими" в Авдіївці, саме і потрібна програма Embedded journalists, – вважає пані Попова. – І це ще не поранили поки нікого з журналістів по прес-карткам. А якби поранили? По Embedded journalists все компенсує страхова. А хто це буде робити без страховки? МОУ? Солдати?».

Вона також зазначила, що контракт Embedded journalists, адаптований до українського законодавства, відповідає американським стандартам.

«Він не дозволяє зрощуватися військовим з журналістами. Він передбачає те, що військові не мають права втручатися і цензорувати текст, який озвучують журналісти, – додала вона. – Наскільки мені відомо, по прес-картках зараз не завжди пускають на передову. В той же час як в Embedded journalists військові зобов'язані це робити».

За словами пані Попової у період з 2015 по 2016 роки програмою скористувалися приблизно 40 ЗМІ та 100 журналістів.

Нагадаємо, 29 травня 2015 року Міністерство оборони України спільно з Міністерством інформаційної політики України розпочали конкурс на участь у експерименті Embedded journalists.

Статус Embedded journalists передбачає підписання контракту між журналістом, ЗМІ і Міністерством оборони України про нерозголошення державних таємниць та інформації, яка може загрожувати інформаційній безпеці України. З журналістом має постійно працювати прес-офіцер. Сам проект передбачає включення журналіста протягом певного часу в життя підрозділу сил АТО на передовій. Зокрема, перебування разом з військовослужбовцями під час бойових дій протягом тижня.

Нагадаємо, у травні 2017 року стало відомо, що Міноборони призупинило проект Еmbedded journalism. Тоді ще діюча начальниця управління комунікацій і друку Міноборони Оксана Гаврилюк повідомила «Детектору медіа», що це рішення міністра. Однак офіційного документа щодо закриття або призупинення проекту немає. Але, як вона зазначила, якщо будуть звернення від іноземних журналістів щодо участі у проекті, то буде порушуватися питання про його відновлення.

На сайтах МІПу та Міноборони інформація про програму залишилася, а також є приклади деяких матеріалів журналістів.

Фото: Bdzhola

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1147
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду