КЖЕ не знайшла порушень у цитуванні журналісткою ТРК «Аверс» інтерв’ю Анастасії Станко

КЖЕ не знайшла порушень у цитуванні журналісткою ТРК «Аверс» інтерв’ю Анастасії Станко

20 Березня 2018
1515
20 Березня 2018
10:30

КЖЕ не знайшла порушень у цитуванні журналісткою ТРК «Аверс» інтерв’ю Анастасії Станко

1515
Комісія з журналістської етики розглянула скаргу представниці Інституту масової інформації у Волинській області Маї Голуб щодо сюжету журналістки «Аверсу» Наталії Поліщук і не знайшла в сюжеті порушень ст. 8 Етичного кодексу українського журналіста. Водночас КЖЕ рекомендує медійникам уникати ситуацій вибіркового цитування та подання неповної інформації з отриманих коментарів.
КЖЕ не знайшла порушень у цитуванні журналісткою ТРК «Аверс» інтерв’ю Анастасії Станко
КЖЕ не знайшла порушень у цитуванні журналісткою ТРК «Аверс» інтерв’ю Анастасії Станко

Про це повідомляється на сайті КЖЕ.  

До Комісії з журналістської етики надійшло письмове звернення представниці Інституту масової інформації у Волинській області Маї Голуб щодо сюжету луцької ТРК «Аверс», який вийшов 26 вересня 2017 року в рамках випуску новин «На часі».

Заявниця скаржилася, що у цьому сюжеті журналістка ТРК «Аверс» Наталія Поліщук, ставлячи запитання народному депутату України Ігорю Лапіну, послалася на слова журналістки Громадського Анастасії Станко, яких та нібито не говорила.

Зокрема, працюючи над сюжетом, Наталія Поліщук прийшла за коментарем до Ігоря Лапіна, який у 2014 році керував ротою в батальйоні «Айдар», а після АТО був обраний народним депутатом від Луцька. Журналістка заявила йому: «Настя Станко надала нам інтерв’ю про те, що люди у Стукаловій Балці називали вас конкретно, що ви займалися мародерствами», посилаючись на інтерв’ю, яке Анастасія Станко раніше дала телеканалу «Аверс».

У коментарі «Аверсу» 14 вересня 2017 року Анастасія Станко зазначила: «Говорили насправді багато різних речей, що так, Лапін це курував. І, до речі, чоловік, який є у нас в сюжеті, теж звинувачує, що Лапін забрав якісь його речі… Але я не можу сказати, що він курував якісь мародерські погроми, я не чула цього ні разу від бійців його батальйону, я ні разу не бачила цього, але натомість я бачила кілька разів, як Зола (позивний І.Лапіна – ред.) воював».

«У вищезгаданому сюжеті журналістка ТРК «Аверс» Наталка Поліщук Ігореві Лапіну заявила: «Настя Станко надала нам інтерв’ю про те, що люди називали вас конкретно, що ви займалися мародерствами у Стукаловій Балці. Вони так само є сепаратистський канал?» - зазначила заявниця.

«Перед цим нардеп  Ігор Лапін стверджував, що «Аверс» співпрацює з сепаратистами, - пояснила також Мая Голуб. - Сказав журналістці, що інтерв’ю не дає, і якщо є бажання його провести, то очікує на письмове звернення. Не лише я, а й інші медіа-юристи та медіа-експерти вважають, що журналістка ТРК «Аверс»  порушила журналістську етику». 

Детально ситуацію, що склалася  із ТРК «Аверс», Мая Голуб описала у блозі на сайті ІМІ

Відповідно до ст. 8 Етичного кодексу українського журналіста, редакційна обробка матеріалів, включаючи знімки, текстівки, заголовки, відповідність відеоряду та текстового супроводу тощо, не повинна фальсифікувати зміст.

 «Комісія з журналістської етики не вбачає порушення статті 8 Кодексу етики українського журналіста у передачі слів журналістки Громадського телебачення А.Станко журналісткою ТРК «Аверс» Н.Поліщук, - йдеться у повідомленні КЖЕ. - Проте не можна не відзначити той факт, що цитовані слова А.Станко були частково вирваними з загального контексту її коментаря (друга частина якого вже стосувалася особистого бачення та коментування ситуації, а не переказу слів місцевих жителів…), що є недопустимим у здійсненні журналістами своєї діяльності та може ставити під сумнів незалежність та незаангажованість медіа у висвітленні конкретного питання (особливо з політичним підтекстом)».

Комісія з журналістської етики вважає наведені у скарзі обставини та звинувачення у недотриманні Етичного кодексу недостатньо обґрунтованими для прийняття рішення щодо суб’єктів скарги у вигляді однієї з передбачених Положенням про Комісію форм реагування та зазначає відсутність порушень статті 8 Кодексу у частині редакційної обробки матеріалів, яка викривляє чи фальсифікує зміст. Водночас КЖЕ рекомендує журналістам та медіа уникати ситуацій вибіркового цитування та подання неповної інформації з отриманих коментарів, у тому числі і задля забезпечення стандартів повноти та балансу матеріалів.

Як повідомляв «Детектор медіа», 28 лютого телеканал «Аверс» заявив про перешкоджання та напад невідомих чоловіків на знімальну групу каналу на території ТзОВ «Цунамі» у місті Рожище Волинської області. 

ТОВ «Цунамі», яке журналісти телеканалу «Аверс» звинуватили в побитті і в незаконній діяльності, своєю чергою вимагають спростування інформації, що зачіпає ділову репутацію підприємства. Як повідомили «Детектору медіа» з ТОВ «Цунамі», до ЄРДР внесено відомості про вчинення Наталією Поліщук протиправних діянь, що містять ознаки злочину, передбаченого ч.1 ст. 383 КК України (завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину).    
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1515
Читайте також
06.02.2018 11:50
Комісія з журналістської етики
1 006
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду