У жовтні ІМІ зафіксував 25 випадків порушень прав журналістів

У жовтні ІМІ зафіксував 25 випадків порушень прав журналістів

1 Листопада 2017
4081
1 Листопада 2017
09:05

У жовтні ІМІ зафіксував 25 випадків порушень прав журналістів

4081
У жовтні 2017 року зафіксовано 25 випадків порушень прав журналістів і свободи слова. Серед них – 10 перешкоджань журналістам, п’ять фактів погроз і залякувань, три побиття і напади, три випадки недоступу до інформації, а також по два випадки політичного та юридичного тиску
У жовтні ІМІ зафіксував 25 випадків порушень прав журналістів
У жовтні ІМІ зафіксував 25 випадків порушень прав журналістів

Такими є дані щомісячного моніторингу Інституту масової інформації «Барометр свободи слова», повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ).

Найбільше у жовтні порушували право журналістів на професію представники місцевої влади (7 випадків), правоохоронці та приватні особи (по 6 випадків).

Регіонами-лідерами порушень є Київ (11), Одещина та Полтавщина (по 3 випадки).

Серед зафіксованих ІМІ випадків перешкоджань є недопуск на сесію Одеської міськради; намагання відібрати камеру в оператора у Чернівцях; перешкоджання членами виборчої комісії на Одещині під час виборів до об’єднаних територіальних громад, а також кандидатом у депутати та приватними особами на Херсонщині.

Також, як зазначено, серед погроз і залякувань є ситуація з журналістом програми розслідувань «Схеми» Олександром Чорноваловим, який заявив про зовнішнє спостереження, а також погрози журналістці антикорупційного проекту Bihus.info Мар’яні Мотрунич від голови Київського осередку “Батьківщини” Костянтина Бондарєва.

ІМІ повідомляє, що усі три випадки побиття журналістів сталися у Києві під час висвітлення події біля Святошинського районного суду, де обирали запобіжний захід лідеру добровольчого руху ОУН Миколі Коханівському. У всіх цих випадках фізичну силу до журналістів застосували правоохоронці. Постраждали, зокрема, журналісти УНІАН, «Громадського ТБ» та «Страна.ua».

Крім того, ІМІ зафіксував два випадки на анексованому півострові Крим. Зокрема, Міністерство юстиції Росії у листі на адресу редакції проекту «Радiо Свобода» «Крим.Реалії» повідомило, що видання може «зазнати обмежень», оскільки нібито потрапляє під ознаки російського закону про обмеження для організацій-іноземних агентів. Інший випадок стався у Бахчисараї, де правоохоронці затримали двох стрімерів, що висвітлювали обшуки у кримськотатарських активістів.

Таким чином, з початку 2017 року ІМІ зафіксував 232 випадки порушень свободи слова та прав журналістів. Серед них — 74 випадки перешкоджання, 34 – обмеження доступу до інформації, 31 погроз, 24 побиття та 5 випадків цензури.

Детально про всі випадки порушень свободи слова і прав журналістів — у «Барометрі свободи слова».

ІМІ нагадує журналістам, що у разі порушення їхніх прав потрібно: викликати поліцію; написати заяву про злочин і вимагати внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань; надати максимальної публічності факту перешкоджання, зокрема повідомивши про це профільні журналістські організації.

ІМІ надає консультативну і юридичну допомогу у таких випадках (info@imi.org.ua, 0442893613, 0504477063).

Щомісяця ІМІ передає деталі про випадки порушень на розгляд робочої групи при Адміністрації Президента з питань безпеки журналістів, куди входять представники Генеральної Прокуратури, Національної Поліції та Служби безпеки України.

Нагадаємо, у вересні ІМІ зафіксував в Україні загалом 40 випадків порушень свободи слова та прав журналістів. Це найбільша кількість порушень, зафіксована з початку року (січень – 15, лютий – 21, березень – 16, квітень – 26, травень – 24, червень – 20, липень – 28 , серпень – 23).

Фото: "Правова консультація"

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4081
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду