Наступним із російського полону повинні звільнити Олега Сенцова – Джемілєв

Наступним із російського полону повинні звільнити Олега Сенцова – Джемілєв

31 Жовтня 2017
1191

Наступним із російського полону повинні звільнити Олега Сенцова – Джемілєв

1191
Лідер кримських татар, народний депутат України Мустафа Джемілєв вважає, що наступним після заступників голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова й Ахтема Чийгоза з російського полону повинен бути звільнений український режисер, кримчанин Олег Сенцов.
Наступним із російського полону повинні звільнити Олега Сенцова – Джемілєв
Наступним із російського полону повинні звільнити Олега Сенцова – Джемілєв

Про це Мустафа Джемілєв сказав у коментарі Крим.Реалії.

«Ми через день після цього (звільнення Ахтема Чийгоза і Ільмі Умерова – ред.) у МЗС обговорювали питання звільнення всіх і говорили про пріоритети. Хтось казав, що потрібно звертати увагу на стан здоров'я (ув'язнених – ред.), якщо хтось хворий – у першу чергу для них. А я вважаю, у мене повинен бути інший критерій – найбільш мужніх, які обстоювали інтереси свого народу, інтереси України, інтереси Криму. У цьому плані першим на черзі повинен стояти Олег Сенцов. До речі, на зустрічі Ердогана (президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган – ред.), Чийгоза і Умерова, Ахтем Чийгоз одразу попросив Ердогана, щоб він доклав зусиль для звільнення Олега Сенцова і той кивнув, сказав «я зрозумів, матиму на увазі», – повідомив Джемілєв.

Як повідомляв «Детектор медіа», днями Ахтем Чийгоз та Ільмі Умеров відвідали презентацію книги про Олега Сенцова, - це був перший захід, який вони відвідали після звільнення, аби надати підтримку Сенцову та іншим українським політв'язням.

Напередодні, на брифінгу в Анкарі 26 жовтня, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз повідомив, що продовжить боротьбу за звільнення кримських татар і українців, незаконно засуджених Росією, в тому числі за режисера Олега Сенцова.

Як відомо, два роки тому, 25 серпня 2015 року, Північно-Кавказький військовий окружний суд РФ визнав українського кінорежисера Олега Сенцова винним в організації терористичного угрупування і засудив його до 20 років колонії суворого режиму. Українському активісту Олександру Кольченку суд присудив 10 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

14 жовтня стала відома поштова адреса колонії в російському Заполяр'ї, в яку було доправлено незаконно засудженого і ув’язненного в Росії українського режисера Олега Сенцова.

«629400 Росія, Ямало-Ненецький автономний округ, м. Лабитнанги, вулиця Північна, 33, ІК-8. Сенцову Олегу Геннадійовичу, 1976 р.н. Поки що не зрозуміло, що там з цензурою і чи будуть доходити листи. Іншої інформації у мене немає. Навіть не питайте», - написала у Facebook сестра Олега Сенцова Наталія Каплан.

Раніше відомий російський адвокат Марк Фейгін заявив, що етапування Олега Сенцова в колонію міста Лабитнанги в Ямало-Ненецькому автономному окрузі може мати на меті ізоляцію українського політв'язня.

У липні 2017 року народний депутат України, Уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв вніс до Верховної Ради законопроект про визнання політв'язнями осіб, позбавлених волі за політичними мотивами за рішенням органів влади Росії, а також умови і порядок надання їм державної соціальної допомоги та пільг.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1191
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду