detector.media
31.10.2017 12:46
Наступним із російського полону повинні звільнити Олега Сенцова – Джемілєв
Наступним із російського полону повинні звільнити Олега Сенцова – Джемілєв
Лідер кримських татар, народний депутат України Мустафа Джемілєв вважає, що наступним після заступників голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова й Ахтема Чийгоза з російського полону повинен бути звільнений український режисер, кримчанин Олег Сенцов.

Про це Мустафа Джемілєв сказав у коментарі Крим.Реалії.

«Ми через день після цього (звільнення Ахтема Чийгоза і Ільмі Умерова – ред.) у МЗС обговорювали питання звільнення всіх і говорили про пріоритети. Хтось казав, що потрібно звертати увагу на стан здоров'я (ув'язнених – ред.), якщо хтось хворий – у першу чергу для них. А я вважаю, у мене повинен бути інший критерій – найбільш мужніх, які обстоювали інтереси свого народу, інтереси України, інтереси Криму. У цьому плані першим на черзі повинен стояти Олег Сенцов. До речі, на зустрічі Ердогана (президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган – ред.), Чийгоза і Умерова, Ахтем Чийгоз одразу попросив Ердогана, щоб він доклав зусиль для звільнення Олега Сенцова і той кивнув, сказав «я зрозумів, матиму на увазі», – повідомив Джемілєв.

Як повідомляв «Детектор медіа», днями Ахтем Чийгоз та Ільмі Умеров відвідали презентацію книги про Олега Сенцова, - це був перший захід, який вони відвідали після звільнення, аби надати підтримку Сенцову та іншим українським політв'язням.

Напередодні, на брифінгу в Анкарі 26 жовтня, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз повідомив, що продовжить боротьбу за звільнення кримських татар і українців, незаконно засуджених Росією, в тому числі за режисера Олега Сенцова.

Як відомо, два роки тому, 25 серпня 2015 року, Північно-Кавказький військовий окружний суд РФ визнав українського кінорежисера Олега Сенцова винним в організації терористичного угрупування і засудив його до 20 років колонії суворого режиму. Українському активісту Олександру Кольченку суд присудив 10 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

14 жовтня стала відома поштова адреса колонії в російському Заполяр'ї, в яку було доправлено незаконно засудженого і ув’язненного в Росії українського режисера Олега Сенцова.

«629400 Росія, Ямало-Ненецький автономний округ, м. Лабитнанги, вулиця Північна, 33, ІК-8. Сенцову Олегу Геннадійовичу, 1976 р.н. Поки що не зрозуміло, що там з цензурою і чи будуть доходити листи. Іншої інформації у мене немає. Навіть не питайте», - написала у Facebook сестра Олега Сенцова Наталія Каплан.

Раніше відомий російський адвокат Марк Фейгін заявив, що етапування Олега Сенцова в колонію міста Лабитнанги в Ямало-Ненецькому автономному окрузі може мати на меті ізоляцію українського політв'язня.

У липні 2017 року народний депутат України, Уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв вніс до Верховної Ради законопроект про визнання політв'язнями осіб, позбавлених волі за політичними мотивами за рішенням органів влади Росії, а також умови і порядок надання їм державної соціальної допомоги та пільг.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY