Шабуніну готують підозру про побиття блогера Філімоненка, йому загрожує до 5 років ув’язнення – ЦПК

Шабуніну готують підозру про побиття блогера Філімоненка, йому загрожує до 5 років ув’язнення – ЦПК

15 Серпня 2017
2247

Шабуніну готують підозру про побиття блогера Філімоненка, йому загрожує до 5 років ув’язнення – ЦПК

2247
Завтра, 16 серпня в Дніпровському відділку Національної поліції України вручатимуть підозру голові Центру протидії корупції (ЦПК) Віталію Шабуніку, якому інкримінують ч.2 ст. 345-1 ККУ (погроза або насильство щодо журналіста) за побиття блогера каналу «Голос народу» Всеволода Філімоненка. Цього ж дня суд обиратиме запобіжний захід Шабуніну – особисте зобов’язання або арешт
Шабуніну готують підозру про побиття блогера Філімоненка, йому загрожує до 5 років ув’язнення – ЦПК
Шабуніну готують підозру про побиття блогера Філімоненка, йому загрожує до 5 років ув’язнення – ЦПК

Про це повідомляє ЦПК з посиланням на слідчого.

За інформацією ЦПК, на врученні підозри наполягають прокурори, зокрема, процесуальний керівник у справі – Дмитро Руснак.

«Слідством так і не з’ясовано дві ключові речі: чому раптом слідчі вважають провокатора – журналістом, і, власне, звідки взялася “середня тяжкість” ушкоджень», – сказала юрист Центру протидії корупції Олена Щербан.

За її словами, після удару Шабуніна Філімоненко сам викликав собі швидку і відмовився від госпіталізації та допомоги лікарів, і журналісти зафіксували цю відмову на відео і самі були її свідками.

Також зазначено, що декілька годин поспіль після удару у пана Філімоненка не було жодних ознак «тяжких ушкоджень». У ЦПК вважають, що Філімоненка побили його ж спільники для того, щоб отримати іншу ступінь тяжкості, за яку передбачена більш серйозна відповідальність – 5 років тюрми.

«Окрім того, Філімоненко самостійно не надав слідству медичні документи. Слідчим довелося отримувати їх через суд. З ухвал суду випливає, що Філімоненко навіть одного дня не перебував на стаціонарному лікуванні в Київській міській лікарні швидкої допомоги, куди мав би бути доставлений за законом, а 21 день “лікувався” в Київській міській клінічній лікарні №12, звідки постійно постив відео. “Такий період перебування в стаціонарі потрібний саме для того, щоб лікарі кваліфікували отримані ушкодження як “тяжкі”. Після “лікування” Філімоненко втік з країни за кордон з метою ухилення від кримінальної відповідальності, про що публічно повідомив на своїй сторінці у Фейсбук», – додала юрист Щербан.

В організації зауважують, що інші справи про напади та побиття журналістів правоохоронці розслідують безрезультативно.

«Лише одиниці справ доходять до суду. Зокрема, після Революції гідності за статтею 345-1, що інкримінується Шабуніну, було винесено лише 3 вироки. У двох випадках це – угода про примирення, а в третьому обвинуваченого взагалі звільнено від відбування покарання з іспитовим строком», – зазначили в ЦПК.

Як писав «Детектор медіа», 8 червня у Києві біля Дніпровського військкомату виник конфлікт між Віталієм Шабуніним і відеоблогером каналу «Голос народу» Всеволодом Філімоненком. Голову ЦПК облили з газового балончика.  Цей інцидент між Шабунін та Філімоненком став епізодом анонімної програми «Слідами грантоїдів» на каналі «Україна».

Нагадаємо, що останнім часом проти ЦПК і особисто Віталія Шабуніна ведеться кампанія з дискредитації роботи його організації, і в цілому ГО і окремих депутатів, які намагаються боротися з корупцією. Одним з активних учасників кампанії є і відеоблогер Всеволод Філімоненко. Він є членом партії Геннадія Балашова «5.10» і помічником на громадських засадах депутата від Радикальної партії Ляшко Сергія Мельничука.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2247
Читайте також
15.08.2017 20:31
Мустафа Найєм, «Українська правда. Блоги»
1 680
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду