Справу голови ЦПК Шабуніна перекваліфікували в «побиття журналіста»: покарання – до п’яти років

Справу голови ЦПК Шабуніна перекваліфікували в «побиття журналіста»: покарання – до п’яти років

18 Січня 2018
1973

Справу голови ЦПК Шабуніна перекваліфікували в «побиття журналіста»: покарання – до п’яти років

1973
Слідство перекваліфікувало справу проти голови Центру протидії корупції Віталія Шабуніна з тілесного ушкодження громадянина на побиття журналіста. Покарання за цією статтею передбачає до п’яти років ув'язнення
Справу голови ЦПК Шабуніна перекваліфікували в «побиття журналіста»: покарання – до п’яти років
Справу голови ЦПК Шабуніна перекваліфікували в «побиття журналіста»: покарання – до п’яти років

Про це повідомляється на сайті ЦПК.

Зокрема тепер Віталію Шабуніну інкримінують ч. 2 ст. 345-1 Кримінального кодексу, тобто завдання журналісту легких або середньої тяжкості тілесних ушкоджень. Якщо провину буде доведено, голові ЦПК загрожує до п’яти років позбавлення волі.

Раніше Віталія Шабуніна підозрювали за ч. 1 ст. 122 ККУ, в якій йдеться про умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження. Підозра була змінена 15 січня і вручена 18 січня слідчим Дніпровського управління поліції Чеберяком, зазначається в повідомленні.

Досудове слідство, зі слів слідчого, завершено і запобіжний захід підозрюваному не обиратимуть. Це, за словами адвоката Олени Щербан, свідчить про те, що її підзахисний не ухиляється від розслідування та не становить жодної загрози суспільству. Справу найближчим часом буде скеровано до суду.

У ЦПК вважають, що перекваліфікація справи на статтю з більшою відповідальністю - це продовження тиску на організацію.

У ЦПК також нагадують, що вказану статтю слідчі вже намагалися інкримінувати активісту влітку, проте в останній момент передумали.

«З того часу, наскільки нам відомо, в матеріалах справи не з′явилося жодних додаткових доказів, які б підтверджували факт перешкоджання саме журналістській діяльності, тому для нас очевидно, що мотивація такої зміни виключно політична», - наголошує адвокат Віталія Шабуніна.

Як повідомляв «Детектор медіа», поліція відновила розслідування щодо побиття главою Центру протидії корупції Віталієм Шабуніним помічника народного депутата Всеволода Філімоненка, який називає себе журналістом. 15 січня в приміщенні Дніпровського районного відділку поліції відбувся перехресний допит Філімоненка та Шабуніна.

«Факт підтвердження журналістської діяльності Філімоненком потрібен слідчим саме для інкримінування Шабуніну більш тяжкої статті кримінального кодексу», — зазначили у ЦПК.

Нагадаємо, 8 червня у Києві біля Дніпровського військкомату виник конфлікт між Віталієм Шабуніним і відеоблогером каналу «Голос народу» Всеволодом Філімоненком. Голову ЦПК облили з газового балончика.  Цей інцидент між Шабунін та Філімоненком став епізодом анонімної програми «Слідами грантоїдів» на каналі «Україна».

У серпні стало відомо, що Віталію Шабуніну інкримінують ч.2 ст. 345-1 ККУ (погроза або насильство щодо журналіста), покарання за якою становило до п'яти років позбавлення волі.

Проте 16 серпня у Дніпровському відділенні поліції столиці голові ЦПК оголосили підозру за статтею 122 (умисне завдання тілесних ушкоджень середньої тяжкості). Карається обмеженням волі на строк до трьох років або позбавлення волі на строк до трьох років. У документі зокрема йдеться, що 8 червня 2017 року біля Дніпровського військкомату Києва Шабунін завдав одного удару по обличчю Філімоненка, що «спричинило тривалий розлад здоров'я останнього у вигляді закритої травми обличчя».

Минулого року проти ЦПК і особисто Віталія Шабуніна велася  кампанія з дискредитації роботи його організації, і в цілому ГО і окремих депутатів, які намагаються боротися з корупцією. Одним з активних учасників кампанії був і відеоблогер Всеволод Філімоненко, який є членом партії Геннадія Балашова «5.10» і помічником на громадських засадах депутата від Радикальної партії Ляшка Сергія Мельничука.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1973
Читайте також
31.01.2018 15:06
Гала Скляревська
4 043
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду