detector.media
15.08.2017 16:58
Шабуніну готують підозру про побиття блогера Філімоненка, йому загрожує до 5 років ув’язнення – ЦПК
Шабуніну готують підозру про побиття блогера Філімоненка, йому загрожує до 5 років ув’язнення – ЦПК
Завтра, 16 серпня в Дніпровському відділку Національної поліції України вручатимуть підозру голові Центру протидії корупції (ЦПК) Віталію Шабуніку, якому інкримінують ч.2 ст. 345-1 ККУ (погроза або насильство щодо журналіста) за побиття блогера каналу «Голос народу» Всеволода Філімоненка. Цього ж дня суд обиратиме запобіжний захід Шабуніну – особисте зобов’язання або арешт

Про це повідомляє ЦПК з посиланням на слідчого.

За інформацією ЦПК, на врученні підозри наполягають прокурори, зокрема, процесуальний керівник у справі – Дмитро Руснак.

«Слідством так і не з’ясовано дві ключові речі: чому раптом слідчі вважають провокатора – журналістом, і, власне, звідки взялася “середня тяжкість” ушкоджень», – сказала юрист Центру протидії корупції Олена Щербан.

За її словами, після удару Шабуніна Філімоненко сам викликав собі швидку і відмовився від госпіталізації та допомоги лікарів, і журналісти зафіксували цю відмову на відео і самі були її свідками.

Також зазначено, що декілька годин поспіль після удару у пана Філімоненка не було жодних ознак «тяжких ушкоджень». У ЦПК вважають, що Філімоненка побили його ж спільники для того, щоб отримати іншу ступінь тяжкості, за яку передбачена більш серйозна відповідальність – 5 років тюрми.

«Окрім того, Філімоненко самостійно не надав слідству медичні документи. Слідчим довелося отримувати їх через суд. З ухвал суду випливає, що Філімоненко навіть одного дня не перебував на стаціонарному лікуванні в Київській міській лікарні швидкої допомоги, куди мав би бути доставлений за законом, а 21 день “лікувався” в Київській міській клінічній лікарні №12, звідки постійно постив відео. “Такий період перебування в стаціонарі потрібний саме для того, щоб лікарі кваліфікували отримані ушкодження як “тяжкі”. Після “лікування” Філімоненко втік з країни за кордон з метою ухилення від кримінальної відповідальності, про що публічно повідомив на своїй сторінці у Фейсбук», – додала юрист Щербан.

В організації зауважують, що інші справи про напади та побиття журналістів правоохоронці розслідують безрезультативно.

«Лише одиниці справ доходять до суду. Зокрема, після Революції гідності за статтею 345-1, що інкримінується Шабуніну, було винесено лише 3 вироки. У двох випадках це – угода про примирення, а в третьому обвинуваченого взагалі звільнено від відбування покарання з іспитовим строком», – зазначили в ЦПК.

Як писав «Детектор медіа», 8 червня у Києві біля Дніпровського військкомату виник конфлікт між Віталієм Шабуніним і відеоблогером каналу «Голос народу» Всеволодом Філімоненком. Голову ЦПК облили з газового балончика.  Цей інцидент між Шабунін та Філімоненком став епізодом анонімної програми «Слідами грантоїдів» на каналі «Україна».

Нагадаємо, що останнім часом проти ЦПК і особисто Віталія Шабуніна ведеться кампанія з дискредитації роботи його організації, і в цілому ГО і окремих депутатів, які намагаються боротися з корупцією. Одним з активних учасників кампанії є і відеоблогер Всеволод Філімоненко. Він є членом партії Геннадія Балашова «5.10» і помічником на громадських засадах депутата від Радикальної партії Ляшко Сергія Мельничука.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY