СТБ показує недитячі програми в дитячий час – висновок Незалежної медійної ради

СТБ показує недитячі програми в дитячий час – висновок Незалежної медійної ради

17 Січня 2017
3355

СТБ показує недитячі програми в дитячий час – висновок Незалежної медійної ради

3355
Незалежна медійна рада дійшла висновку, що трансляція телеканалом СТБ окремих випусків передач «Один за всіх», «Битва екстрасенсів» та «Хата на тата», а також анонсів передач «МастерШеф» та «Один за всіх» порушує заборону трансляції передач, шкідливих для здоров’я дитини, в часовому проміжку з 6:00 по 23:00.
СТБ показує недитячі програми в дитячий час – висновок Незалежної медійної ради
СТБ показує недитячі програми в дитячий час – висновок Незалежної медійної ради

Про це йдеться у висновку Незалежної медійної ради, оприлюдненому 17 січня.

За запитом Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Незалежна медійна рада розглянула низку відео з розважальних та дискусійних програм та їхніх анонсів, які транслювалися телеканалом СТБ упродовж осені 2016 року. Тематика відповідних передач та анонсів варіювалася від сімейного насильства та проблем виховання неповнолітніх у передачах «Один за всіх» та «Хата на тата» до розслідування жорстоких вбивств у передачі «Битва екстрасенсів»; однак весь контент транслювався у проміжку з 6:00 до 23:00.

Незалежна медійна рада визнає, що відповідні теми (особливо в контексті насильства в родині) не слід замовчувати й толерувати в суспільстві, а отже національні медіа мають їх висвітлювати, й це є внеском у публічні дебати всередині суспільства. Та форма їх висвітлення не має суперечити нормам чинного законодавства, насамперед у сфері захисту неповнолітніх від шкідливого контенту.

В анонсі передачі «МастерШеф» зображено крики учасників, плач, значну частину ролика займає нецензурна лайка, яка блокується звуковими сигналами; також один із учасників демонструє середній палець. В анонсах та передачі «Один за всіх» зображено різноманітні сімейні драми, переважно пов’язані з ситуаціями сексуального та іншого насильства в сім’ї, подекуди — деталізовано. На думку членів Незалежної медійної ради, озвучування деталей насильства в такій концентрованій кількості, а також у поєднанні зі створеною у студії атмосферою, зокрема з використанням відповідного музичного супроводу, покликане впливати не так на раціональне сприйняття проблеми глядачем, як на примітивно-емоційне «смакування» пікантних подробиць чужої трагедії. Щодо передачі «Хата на тата», то в ній показується фактично виконання неправомірних дій із продажу малолітній особі алкоголю та спонукання та заохочення дорослим своєї дитини до вчинення таких дій, а також до паління. У передачі «Битва екстрасенсів» зображується закривавлене тіло жертви злочину, який мають розслідувати екстрасенси під час передачі. Попри те, що обличчя жертви є затертим, надалі в рамках епізоду крупним планом демонструється голова трупа з зашитими очними дірками, а також рука з відрізаним пальцем.

Член Незалежної медійної ради Діана Дуцик долучила окрему думку до цього рішення. Її також підтримали Антоніна Черевко, Наталія Лигачова і Тарас Шевченко.

Дивіться повні тексти рішення та окремої думки.

Нагадаємо, 22 грудня Нацрада призначила позапланову перевірку телеканалу СТБ через показ ним у денний час і в прайм-тайм контенту, що може завдати шкоди дітям. Мова йде про анонси та випуски програм «МастерШеф», «Один за всіх», «Хата на тата» і «Битва екстрасенсів». Нацрада також звернулася до різних експертних установ, у тому числі до Незалежної медійної ради, з проханням надати висновки щодо спірного контенту.

Заступник генерального директора телегрупи StarLightMedia і телеканалу СТБ Анатолій Максимчук повідомив, що після попередніх скарг глядачів і рішень Нацради канал СТБ закрив проекти «Детектор брехні», «Кохана, ми вбиваємо дітей» і «Врятуйте нашу сім’ю». Але, за його словами, досі залишаються певні розбіжності між Нацрадою і телеканалами в тлумаченні того, який контент може нести шкоду дітям.

Раніше, 28 липня 2016 року, Нацрада оголосила попередження телеканалу СТБ за показ у денному ефірі програм і їхніх анонсів, які можуть завдати шкоди фізичному, психічному чи моральному розвитку дітей і підлітків. Мова йшла про анонси і випуски програм «Детектор брехні», «Кохана, ми вбиваємо дітей», «Слідство ведуть екстрасенси», «Я соромлюся свого тіла», «Битва екстрасенсів».

Рік тому, в грудні 2015 року, Нацрада пожаліла СТБ й не оголосила йому попередження за скандальний випуск ток-шоу «Один за всіх», у якому 14-річна та 10-річна сестри розповідають подробиці розбещення своїм батьком. Але тоді Нацрада зобов’язала канал привести діяльність у відповідність до законодавства і поставила на постійний моніторинг програми «Детектор брехні», «Я соромлюсь свого тіла», «Кохана, ми вбиваємо дітей», «Врятуйте нашу сім’ю», «Один за всіх», «МастерШеф» і «Слідство ведуть екстрасенси».

Після цього СТБ у програмах про сексуальне насильство над дітьми почав закривати обличчя дітей і приховувати їхні імена. Але цього, на думку Нацради, недостатньо для дотримання вимог законодавства про захист дітей від шкідливого контенту.

Нагадаємо, Незалежна медійна рада є органом саморегулювання у сфері медіа, до якого входять 15 членів – авторитетних журналістів та громадських активістів, які мають ґрунтовний досвід у медійній сфері. Склад медійної ради сформували наприкінці 2015 року п’ять медійних організацій – Центр демократії та верховенства права (у минулому – Інститут медіа права), Інститут масової інформації, «Інтерньюз-Україна», «Детектор медіа» (у минулому – ГО «Телекритика») та фундація «Суспільність».

Окрім надання експертних висновків щодо вирішення суперечливих ситуацій, Незалежна медійна рада планує надавати рекомендації органам влади та іншим зацікавленим особам задля вдосконалення регулювання у медійній сфері.

Головою Незалежної медійної ради є голова ГО «Детектор медіа» Наталія Лигачова, секретарями – медіа юристи Ігор Розкладай (Центр демократії та верховенства права) та Роман Головенко (Інститут масової інформації).

За перший рік своєї роботи Незалежна медіайна рада ухвалила 11 рішень, які стосувалися порушення телеканалом НТН декомунізаційних норм законодавства, запису передачі за участі Вікторії Шилової в ефірі телеканалу «Репортер» (Одеса), порушень при висвітленні інформації про пункт для біженців у Яготині, резонансного «Подвійного життя Президента», серіалу «Не зарікайся», критики епізоду «Слідства.Інфо» на сайті texty.org.ua, трансляції телеканалом «Гамма» передач за участю Петра Симоненка, рекламних роликів «Рідна Роса», «Шустов» і «Первак», випуску передачі «Відкритий мікрофон» на радіо «АКС», випусків передачі «Трафік з Кивою» на телеканалі NewsOne і публікації в газеті «Дзеркало тижня» матеріалу Вадима Трояна «Війна на кримінальному фронті». Крім того Незалежна медійна рада підготувала одну рекомендацію Нацраді щодо регулювання контенту.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3355
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду