Нацрада призначила позапланову перевірку СТБ через контент, що може зашкодити неповнолітній аудиторії

Нацрада призначила позапланову перевірку СТБ через контент, що може зашкодити неповнолітній аудиторії

9 Червня 2016
3310
9 Червня 2016
14:34

Нацрада призначила позапланову перевірку СТБ через контент, що може зашкодити неповнолітній аудиторії

3310
9 червня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку ПрАТ «ММЦ – СТБ» через вміст у передачах «Битва екстрасенсів», «Кохана, ми вбиваємо дітей», «Я соромлюся свого тіла» та «Детектор брехні» контенту, що може зашкодити неповнолітній аудиторії
Нацрада призначила позапланову перевірку СТБ через контент, що може зашкодити неповнолітній аудиторії
Нацрада призначила позапланову перевірку СТБ через контент, що може зашкодити неповнолітній аудиторії

В ефірі телекомпанії Нацрада вбачає ознаки порушення вимог Закону України «Про телебачення і радіомовлення»:

- абзацу восьмого частини другої статті 6 (не допускається використання телерадіоорганізацій для: трансляції програм або їх відеосюжетів, які можуть завдати шкоди фізичному, психічному чи моральному розвитку дітей та підлітків, якщо вони мають змогу їх дивитися);

- частини п’ятої статті 28 (ліцензіат не має права розповсюджувати програми і передачі, трансляція яких не допускається згідно з вимогами частини другої статті 6 цього Закону, а також програми, здатні впливати на нормальний фізичний, розумовий або моральний розвиток дітей та юнацтва, і програми, що містять сцени, які викликають жах, сцени вбивства, насилля (фізичного чи психологічного), сцени, звернені до сексуальних інстинктів);

- частини другої статті 62 (телерадіоорганізаціям забороняється розповсюджувати, а також анонсувати програми та передачі, які можуть зашкодити фізичному, інтелектуальному і духовному розвитку неповнолітніх та юнацтва, крім як протягом ефірного часу в добовому відрізку з 23.00 до 6.00 та на каналах з обмеженим доступом).

Так, під час трансляції анонсів передач «Битва екстрасенсів», «Кохана, ми вбиваємо дітей», «Я соромлюся свого тіла», «Детектор брехні» –  зафіксовано:

  • анонс та запрошення до участі у передачі «Я соромлюся свого тіла» містить сцену, в якій жінка роздирає свою руку до крові;
  • анонси передачі «Кохана, ми вбиваємо дітей» містять сцени домашнього насилля у сім’ї (мати б’є дітей) та демонструються у час, доступний для перегляду дитячою аудиторію;
  • анонси передачі «Слідство ведуть екстрасенси» демонструють ритуали та містять інформацію про вбивства тощо.

Під час трансляції передач «Битва екстрасенсів», «Кохана, ми вбиваємо дітей», «Я соромлюся свого тіла», «Детектор брехні» – зафіксовано:

  • випуски передачі «Я соромлюся свого тіла» мали попередження про зміст, а саме: «Наступна програма містить відверті сцени, зображення хірургічних операцій та ран», проте транслювалися у не передбачений законодавством час (до 23.00 години) та містили сцени проведення медичних процедур,  детальне зображення жіночих грудей тощо;
  • всі випуски передачі «Битва екстрасенсів» та «Слідство ведуть екстрасенси» в сюжетній лінії висвітлювали розслідування вбивств, проте транслювались без попередження про зміст передачі;
  • передача «Кохана, ми вбиваємо дітей» транслювалась у час, доступний для перегляду дитячою аудиторією, не мала попередження про зміст та містила декілька сцен насилля у сім’ї.

Нагадаємо, 3 грудня 2015 року Національная рада ухвалила рішення, яким визнала порушення ПрАТ «ММЦ–СТБ» частини другої статті 6, частини п’ятої статті 28, частини другої статті 62 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» та зобов’язала мовника привести свою діяльність у відповідність до чинного законодавства та неухильно дотримуватись вимог Закону України «Про телебачення і радіомовлення» та Закону України «Про захист суспільної моралі».

Але результати моніторингів, проведених у період з 15 по 22 травня 2016 року, свідчать про неусунення порушень та невиконання рішення держоргану. 

Протягом останнього року Національна рада з питань телебачення і радіомовлення отримувала чимало скарг на контент каналу СТБ (у тому числі – на проекти «Кохана, ми вбиваємо дітей, «Один за всіх»), а також на соціальні ток-шоу інших каналів через їхній можливий негативний вплив на дітей. При Нацраді створено робочу групу з розробки правил захисту дітей у медіа, до якої увійшли представники телеканалів (у тому числі телегрупи StarLightMedia, складовою якої є СТБ), психологи, правозахисники, медійні експерти.

Нагадаємо, 1 червня стало відомо, що канал СТБ закрив шоу  «Кохана, ми вбиваємо дітей». 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3310
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Папа
2875 дн. тому
Дітей треба виховувати, а не ховати від життя. Зараз на вулицях можна побачити більше ніж на всіх телеканалах навіть після 23-00. То може давайте показувати лише Лунтіка та Телепузиків??? Але ж і там іноді є насильство. Якщо вже дитина бачить такі передачі - то треба зразу, на місці, пояснювати и коментувати - де правильно, а де не правильно, на прикладі "героїв" цих передач. А забороняти все підряд... Тупняк, одним словом. Лицемір'я і ханжество.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду