Журналістка з Маріуполя представила в ОБСЄ презентацію про регіональний досвід протидії російській пропаганді

Журналістка з Маріуполя представила в ОБСЄ презентацію про регіональний досвід протидії російській пропаганді

12 Лютого 2016
1543

Журналістка з Маріуполя представила в ОБСЄ презентацію про регіональний досвід протидії російській пропаганді

1543
11 лютого маріупольська журналістка, членкиня Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ) Анна Мурликіна презентувала в офісі представника зі свободи ЗМІ Дуні Міятович (Відень, Австрія) книжку власного упорядкування «Мариуполь: последний форпост», що розповідає про події, коли у Маріуполі (Донецька область) намагалися проголосити сепаратистську «народну республіку». Журналістка також зробила презентацію «Російська пропаганда. Досвід регіональної протидії».
Журналістка з Маріуполя представила в ОБСЄ презентацію про регіональний досвід протидії російській пропаганді
Журналістка з Маріуполя представила в ОБСЄ презентацію про регіональний досвід протидії російській пропаганді

Про це повідомляє прес-служба НМПУ.

Маріупольська журналістка Анна Мурликіна навела кілька описаних в книзі епізодів, коли російські журналісти виступали на боці бойовиків так званої «ДНР». «Ви фашистські тварі», – так, за її словами, назвали журналістів інтернет-видання 0629.com.ua «колеги», що працюють на сепаратистське інтернет-телебачення Anna news. Вони прийшли до редакції з активістами «російської весни» і «ДНР» навесні 2014-го в супроводі двох репортерів каналу «Росія 24» з вимогами або почати працювати на «ДНР», або припинити роботу в Маріуполі. За словами журналістки, сайт 0629.com.ua виявився єдиним незалежним ресурсом в Маріуполі, який міг дозволити подавати об’єктивну інформацію про події 2014 року. Така позиція не могла залишитися непоміченою російськими пропагандистами. На редакцію сайту спочатку намагалися чинити тиск з метою або припинити, або переформатувати його роботу. Візити активістів «ДНР» взимку і навесні 2014 го відбувалися в редакцію видання ледь не щотижня. Проте, не дивлячись на постійні погрози, редакція працювала.

«Починаючи з 2004 року, масову свідомість населення в Донецькій і Луганській областях готували до того, щоб воно могло прийняти ідеї "русского мира". Лояльність досягалася шляхом фінансового впливу і психологічного впливу, що здійснювався не тільки через російські телеканали. Після Помаранчевої революції до проросійської пропаганди в Донбасі підключилися органи місцевої влади і церква. А якщо врахувати, що на той час як мінімум 60% населення дивилося виключно російське телебачення, то можна уявити, що творилося в головах людей на той час, коли в регіон прийшов "русский мир"», - сказала Анна Мурликіна у презентації «Російська пропаганда. Досвід регіональної протидії».

Як зазначає журналістка, в книзі, написаній на основі репортерських матеріалів журналістів інтернет-видання 0629 та спогадів людей, які пережили жах «російської весни» і вторгнення російських танків під Новоазовськом, немає пропаганди і тільки особисті переживання.

Частина коштів від продажу книги буде спрямована на реабілітацію двох маленьких маріупольчаннок Меланії Абдурашитової, яка втратила ногу під час обстрілу мікрорайону Східного, і Наташі Лафазан, яка позбулася стопи після теракту в Сартані. Обидві дівчинки залишилися сиротами.

Голова харківської обласної організації Національної спілки журналістів України (НСЖУ) Олександр Голуб розповів про некоректну поведінку російських журналістів, які працюють в Україні. У липні 2015 року фермер Сергій Караптан із села Андріївки (Кличівський район, Харківська область) дав інтерв’ю журналістам, які назвалися репортерами українського телеканалу «1+1».

Свого виступу на «1+1» фермер так і не дочекався. Зате у середині грудня на каналі «Россия-1» з’явився 20-хвилинний фільм «Последний ресурс», автори якого використали лише окремі висловлювання Серія Караптана для обґрунтування свого висновку, що агросектор України скоро зовсім збанкрутує і на українців чекає голод.

Електронні звернення фермера на канал «Россия -1» нічого не дали результату, керівництво його навіть приховує прізвища авторів фільму.

Виступи українських журналістів відбулися у рамках чергового круглого столу українських і російських журналістів, який традиційно проходить у Відні. В ньому беруть участь представники НСЖУ, НМПУ і Союзу журналістів Росії (СЖР).

Нагадаємо, представники українських та російських журналістських організацій, які зібралися на круглий стіл в офісі Представника ОБСЄ зі свободи ЗМІ Дуні Міятович, знову висловили свою стурбованість у зв'язку з триваючим перебуванням в полоні «ЛНР» української журналістки Марії Варфломеєвої.

Фото – «Українська правда»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1543
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду