detector.media
12.02.2016 13:19
Журналістка з Маріуполя представила в ОБСЄ презентацію про регіональний досвід протидії російській пропаганді
Журналістка з Маріуполя представила в ОБСЄ презентацію про регіональний досвід протидії російській пропаганді
11 лютого маріупольська журналістка, членкиня Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ) Анна Мурликіна презентувала в офісі представника зі свободи ЗМІ Дуні Міятович (Відень, Австрія) книжку власного упорядкування «Мариуполь: последний форпост», що розповідає про події, коли у Маріуполі (Донецька область) намагалися проголосити сепаратистську «народну республіку». Журналістка також зробила презентацію «Російська пропаганда. Досвід регіональної протидії».

Про це повідомляє прес-служба НМПУ.

Маріупольська журналістка Анна Мурликіна навела кілька описаних в книзі епізодів, коли російські журналісти виступали на боці бойовиків так званої «ДНР». «Ви фашистські тварі», – так, за її словами, назвали журналістів інтернет-видання 0629.com.ua «колеги», що працюють на сепаратистське інтернет-телебачення Anna news. Вони прийшли до редакції з активістами «російської весни» і «ДНР» навесні 2014-го в супроводі двох репортерів каналу «Росія 24» з вимогами або почати працювати на «ДНР», або припинити роботу в Маріуполі. За словами журналістки, сайт 0629.com.ua виявився єдиним незалежним ресурсом в Маріуполі, який міг дозволити подавати об’єктивну інформацію про події 2014 року. Така позиція не могла залишитися непоміченою російськими пропагандистами. На редакцію сайту спочатку намагалися чинити тиск з метою або припинити, або переформатувати його роботу. Візити активістів «ДНР» взимку і навесні 2014 го відбувалися в редакцію видання ледь не щотижня. Проте, не дивлячись на постійні погрози, редакція працювала.

«Починаючи з 2004 року, масову свідомість населення в Донецькій і Луганській областях готували до того, щоб воно могло прийняти ідеї "русского мира". Лояльність досягалася шляхом фінансового впливу і психологічного впливу, що здійснювався не тільки через російські телеканали. Після Помаранчевої революції до проросійської пропаганди в Донбасі підключилися органи місцевої влади і церква. А якщо врахувати, що на той час як мінімум 60% населення дивилося виключно російське телебачення, то можна уявити, що творилося в головах людей на той час, коли в регіон прийшов "русский мир"», - сказала Анна Мурликіна у презентації «Російська пропаганда. Досвід регіональної протидії».

Як зазначає журналістка, в книзі, написаній на основі репортерських матеріалів журналістів інтернет-видання 0629 та спогадів людей, які пережили жах «російської весни» і вторгнення російських танків під Новоазовськом, немає пропаганди і тільки особисті переживання.

Частина коштів від продажу книги буде спрямована на реабілітацію двох маленьких маріупольчаннок Меланії Абдурашитової, яка втратила ногу під час обстрілу мікрорайону Східного, і Наташі Лафазан, яка позбулася стопи після теракту в Сартані. Обидві дівчинки залишилися сиротами.

Голова харківської обласної організації Національної спілки журналістів України (НСЖУ) Олександр Голуб розповів про некоректну поведінку російських журналістів, які працюють в Україні. У липні 2015 року фермер Сергій Караптан із села Андріївки (Кличівський район, Харківська область) дав інтерв’ю журналістам, які назвалися репортерами українського телеканалу «1+1».

Свого виступу на «1+1» фермер так і не дочекався. Зате у середині грудня на каналі «Россия-1» з’явився 20-хвилинний фільм «Последний ресурс», автори якого використали лише окремі висловлювання Серія Караптана для обґрунтування свого висновку, що агросектор України скоро зовсім збанкрутує і на українців чекає голод.

Електронні звернення фермера на канал «Россия -1» нічого не дали результату, керівництво його навіть приховує прізвища авторів фільму.

Виступи українських журналістів відбулися у рамках чергового круглого столу українських і російських журналістів, який традиційно проходить у Відні. В ньому беруть участь представники НСЖУ, НМПУ і Союзу журналістів Росії (СЖР).

Нагадаємо, представники українських та російських журналістських організацій, які зібралися на круглий стіл в офісі Представника ОБСЄ зі свободи ЗМІ Дуні Міятович, знову висловили свою стурбованість у зв'язку з триваючим перебуванням в полоні «ЛНР» української журналістки Марії Варфломеєвої.

Фото – «Українська правда»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY