Прокуратура не висунула жодних підозр у справі побиття журналістів «Громадського ТБ» харківськими екс-«беркутівцями»

Прокуратура не висунула жодних підозр у справі побиття журналістів «Громадського ТБ» харківськими екс-«беркутівцями»

10 Березня 2015
3351
10 Березня 2015
20:45

Прокуратура не висунула жодних підозр у справі побиття журналістів «Громадського ТБ» харківськими екс-«беркутівцями»

3351
Прокуратура не висунула жодних підозр у справі побиття журналістів «Громадського ТБ» харківськими екс-«беркутівцями»
Прокуратура не висунула жодних підозр у справі побиття журналістів «Громадського ТБ» харківськими екс-«беркутівцями»

Станом на 5 березня прокуратура Харківської області не висунула жодних підозр у справі побиття журналістів «Громадського ТБ»» колишніми працівниками спецпідрозділу «Беркут», що сталося 29 січня біля посту у селищі Пісочин (Харківська область).  Про це повідомляє «Центр інформації про права людини», який отримав відповідь на свій інформаційний запит від старшого прокурора обласної прокуратури М. Мірошниченка. 

 

«Про підозру на теперішній час у вказаному кримінальному провадженні не повідомлялось, досудове розслідування триває», - написав прокурор. 

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 29 січня на посту ДАІ в селі Пісочині Харківскої області на групу, в якій були журналісти і правозахисник, напали міліціонери (на фото). Вони зупинили машину, в якій їхали журналістка «Громадського ТБ» Настя Станко, журналіст польського видання «Критика політична» Павєл Пеньонжек та правозахисник і журналіст інтернет-видання informator.lg.ua і «Громадського ТБ» Костянтин Реуцький. Група медійників поверталася з відрядження у зону АТО.

 

«Центр інформації про права людини» наводить коментар постраждалого від дій екс-«беркутівців» журналіста та правозахисника Костянтина Рєуцького, який здивований, чому прокуратура досі не оголосила підозру працівникам МВС, адже їхні імена відомі.  

 

«Інших міліціонерів на посту ДАІ в той час не було, тільки ці троє (як відомо з матеріалів справи). Матеріальна сторона злочину очевидна - є відео, є висновок судово-медичного експерта. Все ніби просто, а от оголосити підозру щось заважає. Може родинні зв'язки когось з тих трьох? Я не знаю, як пояснити те, що, незважаючи на іміджеві втрати, Аваков та Геращенко будь-якою ціною намагаються вигородити покидьків», - сказав в коментарі Костянтин Рєуцький.

 

Нагадаємо, 29 січня на посту ДАІ правоохоронці зупинили машину для огляду, звернувши увагу на луганські номери. Костянтин Реуцький почав знімати огляд на камеру, що, за його словами, стало каталізатором конфлікту. Екс-«беркутівці» побили його, кілька разів кинули на землю, а також штовхали Настю Станко. Вони також вилучили фотоапарат пана Реуцького, на який він знімав відеорепортажі в Дебальцевому, Попасній, Маріуполі та початок огляду машини працівниками МВС. Згодом камеру підкинули назад у машину, але без карти пам'яті.

 

Наступного дня, 30 січня харківська міліція заявила, що проводить службову перевірку інциденту між представниками міліції та журналістами. Міліціонерів, які несли службу на блок-посту, відсторонили від виконання службових обов'язків на час з'ясування всіх обставин події. Того ж дня стало відомо, за фактом нападу міліціонерів на журналістів прокуратура розслідує «перевищення службових повноважень».

 

У міліції стверджували, що представники «Громадського ТБ» вчинили конфлікт із правоохоронцями, а Костянтин Реуцький сам упав на землю. За повідомленням МВС цю справу тримає на контролі начальник Головного управління МВС України в Харківській області генерал-майор Анатолій Дмитрієв.

 

Згодом радник міністра внутрішніх справ, народний депутат Антон Геращенко дав із цього приводу інтерв'ю, в якому заявив, що конфлікт стався з вини журналістів, пана Реуцького ніхто не бив, від медичного огляду він відмовився. Костянтин Реуцький спростував цю інформацію.

 

На початку лютого МВС заявило про завершення першого етапу перевірки інциденту, який стався 29 січня на блокпосту Пісочин (Харківська область) і після якого було відсторонено від виконання службових обов'язків міліціонерів - колишніх співробітників «Беркуту», що напали на журналістів «Громадського ТБ». Натомість постраждалі журналісти стверджують, що інцидент хочуть зам'яти.

 

На початку безеня радник міністра внутрішніх справ, народний депутат Антон Геращенко заявив, що буде клопотати перед керівництвом МВС про нагородження трьох працівників Харківського загону міліції, колишніх «беркутівців», які 28 лютого затримали автомобіль з двома військовослужбовцями одного з добровольчих підрозділів, що незаконно перевозив зброю.

 

3 березня журналістка «Громадського ТБ» Анастасія Станко звернулась до очільника МВС Арсена Авакова з вимогою звільнити і притягнути до кримінальної відповідальності правоохоронців, колишніх співробітників «Беркуту», які 29 січня на посту ДАІ в селі Пісочині Харківскої області напали на групу, в якій були журналісти і правозахисник.

 

Анастасія Станко заявляє у своєму зверненні до Арсена Авакова, що обурена результатами розслідування відносно дій співробітників правоохоронних органів, які здійснили неправомірні та, на її думку, злочинні дії  29 січня проти українського журналіста і правозахисника Костянтина Реуцького.

 

Журналістка також зазначає, що «в цьому процесі керівники МВС публічно використовують відверту брехню, підтверджуючи позицію своїх підлеглих прапорщиків міліції Рияко, Костюка і Гончаренка, яку вони висловили під час  свого нападу: "Нам за Майдан ничего не было, а тут какой-то журналист"».

 

З огляду на це Анастасія Станко звертається до Арсена Авакова з вимогою:  негайно звільнити правоохоронців Рияко, Костюка і Гончаренка з органів внутрішніх справ і притягнути до кримінальної відповідальності за перевищення влади під час нападу на Костянтина Реуцького;  позбавити офіційно та публічно народного депутата України Антона Геращенка статусу радника міністра внутрішніх справ України; встановити і притягнути до відповідальності осіб, що здійснили підготовку та поширення публікації на офіційному сайті МВС із неправдивими даними відносно журналістів «Громадського ТБ».

 

Журналістка очікує на відповідь на своє звернення протягом 10 днів, згідно норм чинного законодавства.

 

У своєму відеоблозі на «ВідеоТеці» Анастасія Станко заявила: якщо відповіді від міністра внутрішніх справ Арсена Авакова не буде - вимагатиме його відставки.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3351
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду