МВС звітує про завершення першого етапу в розслідуванні нападу екс-співробітників «Беркуту» на журналістів «Громадського ТБ»

МВС звітує про завершення першого етапу в розслідуванні нападу екс-співробітників «Беркуту» на журналістів «Громадського ТБ»

5 Лютого 2015
3977

МВС звітує про завершення першого етапу в розслідуванні нападу екс-співробітників «Беркуту» на журналістів «Громадського ТБ»

3977
МВС звітує про завершення першого етапу в розслідуванні нападу екс-співробітників «Беркуту» на журналістів «Громадського ТБ»
МВС звітує про завершення першого етапу в розслідуванні нападу екс-співробітників «Беркуту» на журналістів «Громадського ТБ»

МВС заявляє про завершення першого етапу перевірки інциденту, який стався 29 січня на блокпосту Пісочин (Харківська область) і після якого було відсторонено від виконання службових обов'язків міліціонерів - колишніх співробітників «Беркуту», що напали на журналістів «Громадського ТБ». Натомість постраждалі журналісти стверджують, що інцидент хочуть зам'яти. Про це повідомляється на офіційному сайті МВС України.

 

«Перевірку правомірності дій співробітників МВС під час огляду автомобіля з держномерами Луганської області, в якому перебували журналісти «Громадського ТБ», проводить управління внутрішньої безпеки УМВС в Харківській області спільно з експертами Харківської правозахисної групи. Блокпост «Пісочин» обладнаний камерами відеоспостереження, записи яких надані експертам», - повідомляє МВС.

 

Наразі ведеться розслідування за заявою журналіста Костянтина Реуцького про те, що під час огляду у нього зникла флеш-карта відеокамери.

 

У повідомленні також згадується, що міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков прийняв рішення про відсторонення від роботи колишніх бійців спецпідрозділу «Беркут», які проводили огляд автомобіля журналістів, до закінчення службової перевірки.

 

Міністр також дав вказівку при винесенні рішення за підсумками службового розслідування взяти до уваги висновки експертів Харківської правозахисної групи, які очікуються найближчими днями.

 

Водночас у коментарі «Детектор медіа» журналісти «Громадського ТБ» розповіли, що  наступного тижня вони даватимуть свідчення харківській прокуратурі, правоохоронців уже опитали і є інформація, що всіх екс-«беркутівців» Харкова відправляють у зону АТО.

 

«З коментарів Геращенка і того, що ані міністр внутрішніх справ та його інші радники, ані вищі чиновники ніяк не відреагували на цю справу, можна зробити висновок, що вони гнутимуть лінію того, що ми не праві. З коментаря міліції Харківської області випливає, що Костя сам упав, а вони намагалися допомогти йому піднятися... Є також внутрішнє розслідування, яке здійснює створена слідча комісія - до неї увійшли представники громадськості, харківські правозахисники. Зокрема Харківська правозахисна група, яку очолює Євген Захаров. Ця комісія також попросила нас дати свідчення. Не знаю, наскільки висновок цієї комісії буде важливим, юридичної ваги вона не має... Оскільки Харківська правозахисна група не підтримала звернення правозахисників щодо нападу на нас, ми маємо застереження щодо роботи цієї комісії», - заявила журналістка «Громадського ТБ» Анастасія Станко.

 

На думку пані Станко і пана Реуцького йдуть спроби зам'яти інцидент.

 

Нагадаємо, 29 січня на посту ДАІ в селі Пісочині Харківскої області на групу, в якій були журналісти і правозахисник, напали міліціонери. Вони зупинили машину, в якій їхали журналістка «Громадського ТБ» Настя Станко, журналіст польського видання «Критика політична» Павєл Пеньонжек та правозахисник і журналіст інтернет-видання informator.lg.ua і «Громадського ТБ» Костянтин Реуцький. Група медійників поверталася з відрядження у зону АТО.

 

Правоохоронці зупинили машину для огляду, звернувши увагу на луганські номери. Костянтин Реуцький почав знімати огляд на камеру, що, за його словами, стало каталізатором конфлікту. Екс-беркутівці побили його, кілька разів кинули на землю, а також штовхали Настю Станко. Вони також вилучили фотоапарат Реуцького, на який він знімав відеорепортажі в Дебальцевому, Попасній, Маріуполі та початок огляду машини працівниками МВС. Згодом камеру підкинули назад у машину, але без карти пам'яті.

 

Зі слів пані Станко, нападниками були прапорщики міліції на прізвища Ріяко, Костюк і Гончаренко, які заявили, що їм за це нічого не буде, «бо не було ж і за Майдан нічого». Костянтин Реуцький звернувся до міліції із заявою про напад.

 

Наступного дня, 30 січня харківська міліція заявила, що проводить службову перевірку інциденту між представниками міліції та журналістами. Міліціонерів, які несли службу на блок-посту, відсторонили від виконання службових обов'язків на час з'ясування всіх обставин події. Того ж дня стало відомо, за фактом нападу міліціонерів на журналістів прокуратура розслідує «перевищення службових повноважень».

 

У міліції стверджували, що представники «Громадського ТБ» вчинили конфлікт із правоохоронцями, а Костянтин Реуцький сам упав на землю. За повідомленням МВС цю справу тримає на контролі начальник Головного управління МВС України в Харківській області генерал-майор Анатолій Дмитрієв.

 

Наступного дня Незалежна медіапрофспілка України вимагала розслідувати інцидент належним чином, а під Міністерством внутрішніх справ відбулася громадська акція з вимогою розслідувати побиття Костянтина Реуцького.

 

Згодом радник міністра внутрішніх справ, народний депутат Антон Геращенко дав із цього приводу інтерв'ю, в якому заявив, що конфлікт стався з вини журналістів, пана Реуцького ніхто не бив, від медичного огляду він відмовився. Костянтин Реуцький спростував цю інформацію.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3977
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду