Харківські екс-беркутівці напали на журналістів і правозахисника – Настя Станко (ДОПОВНЕНО)

Харківські екс-беркутівці напали на журналістів і правозахисника – Настя Станко (ДОПОВНЕНО)

30 Січня 2015
5667

Харківські екс-беркутівці напали на журналістів і правозахисника – Настя Станко (ДОПОВНЕНО)

5667
Харківські екс-беркутівці напали на журналістів і правозахисника – Настя Станко (ДОПОВНЕНО)
Харківські екс-беркутівці напали на журналістів і правозахисника – Настя Станко (ДОПОВНЕНО)

Журналістка «Громадського ТБ» Настя Станко повідомила, що на групу, у якій були журналісти і правозахисник, напали правоохоронці на одному з харківських постів ДАІ. Про це вона написала у своєму Facebook.

 

Настя Станко опублікувала фото інциденту і стверджує, що напад здійснили екс-беркутівці.

 

«Це Константин Реуцкий. Його скрутили на харківському посту ДАІ екс-беркутівці, як ми розуміємо. Костю били, мене штовхнули. Били його, бо він камеру витягнув. Потім іі вкрали», - написала вона про напад на правозахисника Костянтина Реуцького.

 

Журналістка повідомляє, що нападники не назвали ні своїх прізвищ, ні звань. «Міліціонери не представляються. Але певні, що їм нічого не буде, "бо не було ж і за майдан нічого" - це цитата. Від камери відвертаються. А в розмовах кажуть, що тіпа: ну ж номери луганські... камеру підкинули назад в машину, карту пам'яті не повернули», - повідомляє вона.

 

 

Напад на групу стався, коли журналістка поверталась з відрядження у зону АТО, була під Дебальцевим (Донецька область).

 

«Ми нині ще були в Попасній. Там з психо-неврологічного інтернату з-під обстрілів міліціонери заносили на руках в автобуси психічних хворих без рук і ніг. За 700 метрів осколком поранило смертельно жінку за 10 хв до цього. Ще донецька міліція під обстрілами без броніків возила гуманітарку в Дебальцевому. Ми проїхали лише за цю поїздку може півсотні блокпостів. Нам допомагали, вітали, фотографувалися. А тут на посту ДАІ за Харковом екс-беркутівці крутять руки журналісту за луганські номери на машині і питання: чи їм не скучно», - написала пані Станко.

 

 

Вона також побоюється, що винними у ситуації опиняться самі журналісти. «А потім різні чиновники в міліції повище говорять, що чогось не так вели себе журналісти. А коли б'ють Костю, то троє даїшників відвертаються і ніби нічого не бачать. Не хочеться опинитися в ролі героїв Левіафана.І навіть страшно, що щось підкинуть в машину. Бо вони вже вкрадену нашу камеру гов про підкинули назад на сидіння. А от карту пам'яті не повернули, розказують тепер, що ми її ніби згубили», - підсумувала журналістка.

 

Свідком інциденту став також польський журналіст Павєл Пеньонжек, який підтвердив, що на трасі під Харковом міліція побила і вкрала камеру Костянтина Реуцького і штовхала журналістку Настю Станко.

 

«Міліція на виїзді з Харкова (траса на Київ) затримала, кинула на землю і вкрала камеру Костянтина Реуцького і штовхнула Настю Станко. Ми чули також, про «трахати" і щось про "сук"», - написав польський журналіст у своєму Facebook.

 

Перед цим Павєл Пеньонжек дав інтерв'ю польському телебаченню, в  якому зазначив, що, якщо під час поді на Євромайдані було все ясно, то наразі війна на сході України виглядає дивною.

 

Сайт «Громадського ТБ» уточнює, що напад міліціонерів стався на посту ДАІ в Пісочині Харківської області.

 

«Наразі загрози життю і здоров'ю журналістів немає. Справу взяв на особистий контроль голова облуправління МВС в Харківській області, який вже виїхав на місце інциденту. Громадське чекає на офіційний коментар», - повідомляє «Громадське ТБ».

 

 

У п'ятницю, 30 січня, о 14.00 під будівлею Міністерства внутрішніх справ у Києві на вул. Богомольця, 10 правозахисники планують провести акцію протесту з вимогою притягнути до відповідальності міліціонерів, які вчинили напад на журналістів.

 

 

Видання «Новое время» зазначає, що саме на цьому блокпосту харківський «Беркут» неодноразово поводився нахабно і агресивно. «Волонтери часто повідомляли про протиправні дії міліціонерів. Через цей блокпост волонтери та журналісти поверталися з Дебальцевого, де допомагали евакуювати жителів міста від обстрілів терористами. Жоден злочин, скоєний співробітниками спецпідрозділу «Беркут» за час Майдану, в тому числі і проти журналістів не було розслідувано», - пише видання.

 

«Детектор медіа»

Фото - з  Facebook Насті Станко і з сайту «Громадського ТБ»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5667
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Умка
3345 дн. тому
усілякі малокультурні й знахабнілі пристосуванки, які відпрацьовують в пресі усілякі брудні замовлення, як це робить Станко - сміття, що паплюжить професію! На дошку ганьби її! Ганьба! ПОРА ЗРОЗУМІТИ - СТАНКО БРЕШЕ! і ще одне. за те, що коїли так звані "активісти" по відношенню до міліціянтів перед концертами Лорак, за спалення кінотеатру "Жовтень", зрив кінопоказів фестивалю "Молодість" в Київі" й таке інше у Німеччині, США, Великобританії поліцейські мають право таких "активістів" застрелити на місці! А пані Станко нехай {CENSORED}, бо бійці на відео/фото вище виконують свій обов'язок у повній відповідності до рішень СНБО, Кабміну, Президента. Якщо пані Станко не в курсі цього, то це її проблеми. А доки пані Станко - не Мерелін Монро й не Пугачова, щоб її всі знали в обличчя. І тому ні чим не відрізняється від середньо-статистичних сепаратистів. Тому є наказ і міліціянти його виконали. В стані "особливого стану" й рішень СНБО ніхто не буде ризикувати своїм життям, життям людей навколо, вступаючи в непотрібні діалоги з якоюсь невідомою нахабною {CENSORED}! Станко мала без усіляких надати на догляд свій транспортний засіб і речі. Вона ні чим не відрізняється від тисяч простих громадян, що через події в країні, через небезпеку проходять такі огляди на блок-постах, тим більш перетинаючи зони. вказані рішенням СНБО!Тому через якусь ......- Станко ніхто не буде ризикувати! Це може коштувати як життя бійців ,так і десятків мирних громадян! СТАНКО - ГАНЬБА! СТАНКО- ГАНЬБА! СТАНКО - ГАНЬБА!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду