Дніпропетровські «телевипердОСи»* на 5-му

6 Жовтня 2008
32746
6 Жовтня 2008
14:18

Дніпропетровські «телевипердОСи»* на 5-му

32746
Місцева рекламна група «ОС» перекриває своєю рекламою в ефірі всеукраїнського каналу все, що можна і не можна.
Дніпропетровські «телевипердОСи»* на 5-му
«Рекламна група ОС” – більше ніж реклама!» – проголошують телебанери цієї рекламної компанії. Справді, – погоджуються окремі експерти в сфері телерадіомовлення, позаяк на їхню думку рекламна група «ОС» – це ще й систематичні порушення телевізійного законодавства.
 
Будучи одним із постійних, можна навіть сказати відданих із часів Помаранчевої революції глядачів 5-го каналу і намагаючись не пропускати жодної з інформаційно-аналітичних програм, зокрема ток-шоу «Новий час», «5 копійок», «Майдан», «Час: важливо», мимоволі стаю свідком регулярних неподобств на регіональних частотах «Каналу чесних новин», що заважають перегляду його телевізійного продукту.
 
Історія, про яку піде мова нижче, – давня. Ці інциденти, розпочавшись певної пори, вже тривалий час мають системний характер. Це, власне, і спонукало мене, перш за все як глядача, спробувати з’ясувати причини і правові аспекти того, що відбувається.
 
Річ у тім, що на регіональних частотах 5-го каналу стало системою, так би мовити, «налізання» місцевої реклами на випуски новин, а також «вилізання» її за рамки рекламних блоків, відведених усередині програм. Виготовленням роликів займається та ексклюзивним правом їхнього розміщення на 5-му каналі володіє рекламна група «ОС», розташована в Дніпропетровську на вулиці Телевізійній, 1-Б. «Рекламная группа “ОС” – эксклюзивная продажа рекламы на каналах ТЕТ, 5 канал – Днепропетровский регион», – сповіщає її сайт.
 
Щодо інформаційних випусків, то йдеться про випадки, коли через демонстровані в ефірі ролики саме регіональної реклами на 5-му каналі його новини починали транслюватися для дніпропетровської телеаудиторії не з інформвікна, що зазвичай передує програмі, традиційної заставки і привітань ведучого, а за деякий час після того, на певній секунді, а то й хвилині після початку новин.
 
Я, наприклад, стверджую, що неодноразово ставав свідком того, як трансляція випусків новин починалася або на певній секунді від початку інформаційного випуску (20-й, 30-й, 40-й), або ж взагалі – на другій (!) хвилині.
 
Те ж саме можна сказати і про популярні ток-шоу, як-от «Реакція», «Майдан», «5 копійок», «Новий час», «Час: важливо»: часто-густо регіональні ролики виходять за часові рамки, відведені на рекламні блоки всередині цих передач, через що глядач втрачає деякі епізоди програми, окремі репліки її учасників. Зокрема, один із останніх випадків стався 29 вересня – «Новий час» із Романом Чайкою і Мирославою Барчук для дніпропетровських глядачів розпочався з відповіді запрошеного до студії експерта-політолога. Тобто, регіональна реклама перекрила телезаставку програми, привітання ведучих, проголошення теми, представлення співбесідника і, як мінімум, перше до нього запитання.
 
Проте рекламні ролики – не єдине, що заважає спокійно переглядати оригінальний продукт одного з центральних і найбільш популярних (принаймні, «серед мене») каналів.
 
Замість заявлених у програмі й анонсованих каналом програм, дніпропетровські глядачі дивляться інші – місцеві: зокрема, постійну прописку на регіональних частотах 5-го здобули програми «Твой стиль» та релігійні трансляції – проповіді пасторів Дніпропетровської харизматичної церкви «Двері в небо».
 
Свого часу цей не менш обурливий прояв діяльності місцевих рекламістів прокоментував попередній представник Нацради з питань телебачення і радіомовлення на Дніпропетровщині Віктор Сосєдкін: «Програмний продукт, який виробляється мережевим мовником, має бути єдиним і цілісним одночасно на всій території розповсюдження сигналу цього мовника, що, зокрема, передбачено отриманою телерадіоорганізацією ліцензією. Неприпустимо, аби в різних областях ефір одного каналу в один і той же час був різним. Це чітко регламентує і стаття 44, яка так і називається: "Кореспондентські пункти", розділу 5-го – "Організація телерадіомовлення" – Закону України "Про телебачення і радіомовлення"».  
 
Особливо Віктор Сосєдкін звернув увагу на те, що «Твой стиль» важко назвати повноцінною програмою – це радше низка рекламних сюжетів, об’єднаних журналістськими підводками: «Ведуча лише пов'язувала, з'єднувала авторським текстом, або, як журналісти кажуть "підводками", окремі рекламні сюжети і все це тривало в ефірі близько 20 хвилин. Я класифікую це рекламою на тій підставі, що в сюжетах називалися адреси конкретних підприємств, які надають ті чи інші послуги, а наявність в сюжеті адреси підприємства, назв товарів чи послуг, які пропонуються, згідно із Законом "Про рекламу", дозволяє трактувати такі сюжети як саме рекламні. В "Твоем стиле", зокрема, рекламувався один із дніпропетровських ресторанів, оздоровчий комплекс, ювелірний магазин в одному з торговельних комплексів, салон-магазин». Отже, доходив висновку тодішній представник Нацради на Дніпропетровщині, ця програма «містить цілу низку порушень Закону "Про рекламу" та вже згадуваної 44 статті Закону "Про телебачення і радіомовлення"».
 
На той час була ще й програма «Автобан», яка «прописалася» в ефірі 5-го, починаючи з грудня 2006 року, перекриваючи то «Закриту зону», то ще якусь цікаву програму.Утім, «Автобан» згодом з’їхав із ефірної траси 5-го каналу, а от «Твой стіль» там залишився, та ще й разом із авторською програмою «Послєднєє врємя» пастора-харизматика Юрія Коновалова з церкви «Двєрь в нєбо».
 
Цікаво, що ведучі цих програм проголошують: «Дивіться нас на 5-му каналі». Точніше було б сказати – на його регіональних частотах у Дніпропетровську. Інша річ, наприклад, програма «Резонанс» місцевої однойменної продакшн-студії під керівництвом продюсера і ведучої Наталії Власової. Ця програма справді заявлена у програмі 5-го, анонсується в його ефірі, завжди виходить за наявності в кадрі логотипу каналу – її транслюють із Києва на всю Україну, чого аж ніяк не скажеш про «Твой стіль» і «Послєднєє врємя», чия аудиторія виключно регіональна – дніпропетровська.
 
Рухомий бажанням прояснити ситуацію, неодноразово звертався телефоном до Рекламної групи «ОС» і мав розмову з її керівником Сергієм Дробишевим.
 
Наведені журналістом зі слів Сосєдкіна зауваження і претензії щодо порушення законодавства були розцінені Сергієм Анатолійовичем цілковито безпідставними та навіть «брєдовими». А для того, щоби мати можливість дивитися продукт 5-го каналу в оригіналі, без регіональних нюансів, Дробишев порадив придбати супутникову антену – і тоді дивитися канал у тому вигляді, в якому він іде в Києві.
 
Випадки перекривання регіональною рекламою випусків новин Сергій Дробишев категорично заперечує, називаючи їх неможливими в принципі. Говорить, що у нього все чітко й строго по хронометражу, що рекламні ролики не лише не перекривають новини, але й закінчуються набагато раніше початку інформаційних випусків. Те ж саме було сказано і про рекламні блоки всередині програм.
 
Готуючи цей матеріал, я вкотре звернувся до Сергія Дробишева, цього разу електронним листом на адресу post@octv.com.ua з пропозицією дати офіційну відповідь на поставлені мною запитання. Запропонував це зробити в найзручніший для нього спосіб: або письмово, або в інтерв’ю під запис на диктофон. Не дочекавшись жодної реакції, відправив лист ще раз. І ще. У вівторок, 30 вересня зателефонував в офіс і, назвавши себе та привід звернення, запитав Сергія Анатолійовича. Мені сказали, що його немає, але через годину повинен бути на місці. Про всяк випадок я вточнив, чи не перебуває Дробишев цими днями десь у відрядженні. Повідомили, що ні. Передзвонивши, як мені було сказано, за годину, дізнався, що Дробишев… уже в Києві на засіданні Верховної Ради, а коли повернеться з відрядження – невідомо.
 
Тим часом «регіональні врізання» тривають. Подібних втручань у таких обсягах, як на 5-му каналі, та ще й із регулярним «налізанням» реклами на «святу святих» кожного поважного телемовника – новини, – немає на жодному з загальноукраїнських мовників. На СТБ, «Інтері», «1+1» теж іде регіональна реклама, практично ті ж самі ролики, але щоб вони колись «налізали» на материнський продукт каналу – такого ще ніколи не було. Принаймні, не зафіксовано особисто мною.
 
Що ж це за вакханалія відбувається на 5-му? Коли врешті-решт припиняться ці безкінечні «телевипердОСи»? Хіба це не є кричущим проявом, щонайменше елементарної халатності й неохайності в роботі, якщо не прямим порушенням закону, а надто – неповагою до глядача.
 
На світлинах – регіональна реклама на екрані безпосередньо під час випуску новин 5 каналу та підсумкової інформаційно-аналітичної програми «Час: важливо».
 

 

 
Більш-менш звичайною практикою є присутність реклами (наприклад, якогось бренду, торговельної марки) на циферблаті годинника, що відраховує час до початку новин. Буває, з’являється вона в завершальних кадрах трансляції, але щоб під час самих новин?.. Така реклама щонайменше некоректна до глядачів, оскільки поява таблиці відволікає їх, спонукає концентрувати увагу на тому, що не є темою новин і не має жодного стосунку до змісту програми. Те ж саме стосується і тих осіб, які стають головними героями інформаційних сюжетів, в тому числі і ведучих, оскільки вони виглядають безпосередніми рекламістами підприємства чи послуги – пропонована рекламною групою «ОС» рекламна таблиця розташована прямо на їхніх постатях. Приміром, табличка із саморекламою «ОС» у випусках новин була розташована прямо на Юлії Тимошенко, на Романі Зваричі і т. д. А «Шкода» з’явилася в інформаційному сюжеті, присвяченому ситуації навколо захопленого піратами судна «Фаїна» – рекламістами автоцентру стали мами й дружини членів екіпажу, які не в змозі були стримати сліз через хвилювання за подальшу долю своїх рідних.
 
А тим часом, на сайті Комітету ВР з питань свободи слова серед переліку рекомендацій Нацраді щодо трактування нею низки пунктів Закону України «Про телебачення», знайшов наступну:
 
«Керуючись ст. 24 Закону України Про комітети Верховної Ради України”, Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації, проаналізувавши практику застосування Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення Конституції та законів України, а відповідність чинному законодавству прийнятих Нацрадою підзаконних нормативно-правових актів, рекомендує наступне:
/…/2. Стосовно практики застосування окремих положень ст. ст. 9, 44 Закону України Про телебачення і радіомовлення.
/…/ “Про телебачення і радіомовлення”, особливо в частині прийнятих на виконання вимог Закону рішень, дозволяє вести мову про довільне тлумачення Нацрадою положень зазначеної статті.
Так, при оцінці діяльності ТРО вимога Закону щодо «заборони кореспондентським пунктам самостійно здійснювати рекламні вставки на каналі мовлення телерадіоорганізації» тлумачиться довільно, і, фактично, будь-яку зміну реклами в регіоні, незалежно від наявності/відсутності корпункту, Нацрада вважає порушенням част. 3 ст. 44 згаданого Закону та цілісності програмної концепції.
Вважаємо, що якщо при “врізці” регіональної реклами ТРО дотримується вимог чинного Закону України “Про телебачення і радіомовлення” щодо заборони ТРО передавати канал мовлення в суборенду іншим організаціям (част. 5 ст.43 Закону України “Про телебачення і радіомовлення”), тобто мовник самостійно здійснює врізку реклами, не передаючи нікому контроль над програмою та технічними засобами, а також за відсутності у мовника філій – корпунктів, створених з метою інформаційного забезпечення телерадіоорганізації, централізована зміна (“врізка”) реклами для певного регіону відповідає вимогам ст. 44 Закону України “Про телебачення і радіомовлення”.
Також аргументом на користь того, що врізка регіональної реклами загальнонаціональними компаніями є правомірною є й те, що Закон України “Про телебачення і радіомовлення” містить загальні вимоги до програми телекомпанії: ці вимоги повинні відповідати Закону і ліцензії. Проте, ані даний Закон, ані умови ліцензії не ставлять вимоги про однаковість програми на всій території поширення каналу. Таким чином, при врізці регіональної реклами на території різних регіонів, реклама може відрізнятися, хоча це не означає, що порушується цілісність програмної концепції.
На нашу думку, довільне тлумачення Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення відповідних положень ст.ст. 9, 44 Закону України Про телебачення і радіомовлення призводить у подальшому до проявів суб'єктивізму в процесі оцінки відповідної діяльності телерадіоорганізацій у питаннях дотримання законодавства України в сфері телебачення і радіомовлення та створює передумови для тиску на мовників, а також не відповідає таким законодавчо визначеним принципам діяльності Національно ради як обєктивність та законність, повнота і всебічний розгляду питань та обґрунтованість прийнятих рішень (ст. 3 Закону України Про Національну раду з питань телебачення і радіомовлення)».
 
* Оригінальне слово запозичене з назви циклу матеріалів «Дусі» про її враження від сіті-лайтів центральних каналів, розміщених на вулицях українських міст. (Від «ТК»: «випердос» - виставка передових досягнень).
 
Від редакції:
 
«Детектор медіа» звернулася по коментарі до керівника рекламної групи «ОС» Сергія Дробишева. Він відмовився давати коментарі «ТК».
 
Водночас член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Віктор Понеділко стверджує, що врізання регіональної реклами та програм є незаконною практикою: «Кореспондентські пункти не мають права врізатися. Будь-які програми мають іти з центрального пункту (для 5-го каналу – з Києва). Якщо є якісь письмові угоди щодо врізки, це називається “суборенда каналу”, яка заборонена. Але це проблема не лише 5-го: майже всі грішать врізками. Проте не маючи спеціального моніторингу, спіймати злодія дуже важко. Будь-які спроби Національної ради з покарання в таких випадках нічим не завершуються. Щоразу ми після перевірок вказуємо й попереджаємо за ці речі. Але таких заходів замало. Адже кількість грошей, які при цьому отримують канали, набагато перевищують ризики».
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
32746
Коментарі
37
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Закон України "Про рекламу"
5668 дн. тому
Розділ IV КОНТРОЛЬ ЗА ДОТРИМАННЯМ ТА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПОРУШЕННЯ ЗАКОНОДАВСТВА ПРО РЕКЛАМУ Стаття 26. Контроль за дотриманням законодавства про рекламу 1. Контроль за дотриманням законодавства України про рекламу здійснюють у межах своїх повноважень: спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади у сфері захисту прав споживачів - щодо захисту прав споживачів, реклами; Антимонопольний комітет України - щодо дотримання законодавства про захист економічної конкуренції; Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення - щодо телерадіоорганізацій усіх форм власності; Міністерство фінансів України - щодо реклами державних цінних паперів; Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку - щодо реклами на фондовому ринку. 2. На вимогу органів державної влади, на які покладено контроль за дотриманням законодавства про рекламу, рекламодавці, виробники та розповсюджувачі реклами зобов'язані надавати документи, усні чи письмові пояснення, відео- та звукозаписи, а також іншу інформацію, необхідну для здійснення ними повноважень щодо контролю.
Закон України "Про рекламу"
5668 дн. тому
Стаття 13. Реклама на телебаченні і радіо 1. Час мовлення, відведений на рекламу, не може перевищувати 15 відсотків, а впродовж виборчого процесу - 20 відсотків фактичного обсягу мовлення протягом астрономічної доби телерадіоорганізацією будь-якої форми власності. Це положення не поширюється на спеціалізовані рекламні канали мовлення. Час, відведений на політичну рекламу впродовж виборчого процесу на спеціалізованих рекламних каналах, не може перевищувати 20 відсотків фактичного обсягу мовлення протягом кожної години мовлення. 2. Частка реклами протягом кожної астрономічної години фактичного мовлення не повинна перевищувати 20 відсотків, а впродовж виборчого процесу - 25 відсотків. 3. Реклама повинна розміщуватися у перервах між програмами, передачами.
Закон України "Про рекламу"
5668 дн. тому
Стаття 8. Загальні вимоги до реклами 6. Гучність звуку реклами, що транслюється по телебаченню і радіо, не повинна перевищувати гучність звуку поточної програми, передачі. Стаття 9. Ідентифікація реклами 1. Реклама має бути чітко відокремлена від іншої інформації, незалежно від форм чи способів розповсюдження, таким чином, щоб її можна було ідентифікувати як рекламу. 2. Реклама у теле- і радіопередачах, програмах повинна бути чітко відокремлена від інших програм, передач на їх початку і наприкінці за допомогою аудіо-, відео-, комбінованих засобів, титрів, рекламного логотипу або коментарів ведучих з використанням слова "реклама".
Закон України "Про телебачення і радіомовлення"
5668 дн. тому
Стаття 44. Кореспондентські пункти 3. Кореспондентські пункти не мають права на самостійні мовлення та здійснення інформаційних і рекламних вставок на каналі мовлення телерадіоорганізації.
Закон України "Про телебачення і радіомовлення"
5668 дн. тому
Р о з д і л V ОРГАНІЗАЦІЯ ТЕЛЕРАДІОМОВЛЕННЯ Стаття 43. 2. Власник технічних засобів мовлення або організація, що їх експлуатує, не має права надавати технічні засоби мовлення в користування телерадіоорганізаціям, які не мають відповідної ліцензії або якщо відповідна ліцензія втратила чинність. 5. Ліцензіат не має права передавати канал мовлення в суборенду іншим організаціям. Суборенда каналу мовлення - юридично оформлена або прихована поступка визначеного ліцензією на мовлення каналом (часом) мовлення іншій юридичній або фізичній особі, включаючи не передбачену умовами ліцензії (програмною концепцією мовлення) систематичну ретрансляцію програм і передач інших телерадіоорганізацій.
Гена
5669 дн. тому
Дык, Вы батенька, графоман. А слог-то корявый, недаром из газеты Вас изгнали за профнепригодность. Зубы по утрам чистите? В зеркало посматривайте, злое и страшное, оно ведь совсем рядом.
Олексій МАЗУР
5669 дн. тому
Шановний пан Федоров, колишній власкор 5 каналу, а нині – заступник ген директора ДОДТРК «за 3 года, что был собкором на пятёрке, и год после, ни разу не видел, чтобы местной рекламой перекрывались новости или другие программы». В той же час подібний факт в телефонній розмові зі мною визнав сам керівник «ОС» Сергій Дробившев – «єдиний», за його словами, але таки факт, коли замість випуску новин о 19 : 00 йшло служіння зцілення пастора Дніпропетровського Духовного центру «Відродження» Володимира Мунтяна. Дробишев пояснив це «змінами в розкладі програм». До речі, остання поява пастора Мунтяна на регіональних частотах 5 Каналу була вчора, у вівторок, 28 жовтня, о 18:40 замість передачі 5 каналу «Київський час». Цей проповідник, як і пастор Ю. Коновалов, частий гість регіонального ефіру 5 каналу. Зокрема, обіцяв глядачам нову зустріч з ним на 5-му і сьогодні о 18:40. Те, що Ви не бачите проблеми, порушень, махінацій або не бажаєте їх помічати, не означає, що їх немає. І ще, шановний пане Федоров, будьте ласкаві, не плутайте з доносом відкрите висловлення своїх думок і громадянської позиції, нехай і критичної по відношенню до чогось чи когось й підняття проблеми та намагання привернути до неї увагу суспільства й експертів. Слід також зазначити, поки що, на відміну від колишнього кореспондента 5 каналу та відомої мені групи зацікавлених осіб, які дружньо, по команді засіли за коментарі, ніхто з київських співробітників за висловлені мною нарікання жодного разу не назвав мене «психічно хворим», на чому у Ваших і компанії коментарях постійно наголошується.
Олексій МАЗУР
5669 дн. тому
Чи може в принципі бути нормальною ситуація, за якої в ефірі 5 каналу на його дніпропетровських частотах ідуть зовсім інші передачі, не ті, які заявлені в його програмі, зокрема, вивішеній на сайті Каналу. Як таке може бути? Там немає ані «Твого стиля», ані «Послєднєго врємєні», ані «Реальних історій реальних людей», а на регіональних частотах вони є і йдуть замість тих, що стоять в програмі. Хіба програма 5 каналу – не документ? Чому тоді він так легко маніпулюється рекламістами? Хіба не напрошуються аналогії з махінаціями в накладних, де вписані одні дані, а на ділі все виходить інакше. Чи не за такою ж схемою здійснюється контрабанда? Відповіді на ці та інші питання, які маю, хотів би отримати від повноважних на це співробітників 5 каналу. Здається, для цього я зробив все залежне від мене.
Олексій МАЗУР
5669 дн. тому
Але незважаючи на те, як закінчиться ця історія і які коментарі отримаю і чи отримаю їх взагалі, мені видається, що немає і не може бути такого закону, який би дозволяв «залазити» регіональним рекламним роликам та цілим передачам на продукт всеукраїнського мовника: новини, ток-шоу, інші програми. Я добиваюся усунення цього неподобства, в якому, перед усе –неохайність в роботі та неповага до глядача. Складається таке враження, що це не реклама в паузах між програмами, а новини й ток-шоу йдуть в перервах між рекламою, яка виходить на перший план і виступає головним продуктом і смислом мовлення. За усунення таких огріхів тема втрачає актуальність для глядача, проте все ще залишається цікавою для Нацради, яка висуває до регіональної реклами вимоги, невиконання яких трактує за порушення законодавства. Зокрема, у своїх оцінках і коментарях, як колишні, так і нинішні представники й члени Нацради визнають слушність заторкнутої теми, про що свідчить їхня позиція, представлена і на «Телекритиці», і в письмових відповідях цього конституційного органу на мої звернення.
Олексій МАЗУР
5669 дн. тому
Так от для того, аби підтвердити ці припущення, або ж розвіяти їх та з’ясувати позицію Каналу щодо його рекламної політики й діяльності в регіонах, звернувся до 5 каналу за коментарем: електронною поштою і телефонними дзвінками. Мав розмову з представниками аналітичного й комерційного відділів, а також відділу розвитку. Всюди мене уважно і з цікавістю вислухали. З огляду на реакцію моїх співбесідників, як на мене, ситуація видалась їм неординарною. Я відчув навіть деяке здивування з приводу того, що на 5-му в регіонах можуть перекриватися цілі передачі, зокрема як це було минулої суботи (25.10.2008) – з «Часом за Гринвічем», замість якого в Дніпропетровську йшли «Реальні історії реальних людей» пастора Юрія Коновалова. Причому після закінчення «історій» рекламна заставка «ОС» застрягла хвилини на 3-4. А після неї передача Слісаренка, точніше її трихвилинний залишок, бесіда ведучого з гостем студії продовжилася з півслова. У всіх трьох відділах, сприйнявши інформацію, мені обіцяли розібратися у поставлених проблемних питаннях і неодмінно дякували за дзвінок, за увагу до каналу та глядацьку небайдужість. В аналітичному відділі мені пообіцяли в разі потреби зв’язатися зі мною за номером мобільного телефону та електронною поштою, які я їм залишив; у відділі розвитку попросили передзвонити їм у п’ятницю; в комерційному відділі, де, до речі, реакція була найбільш співчутливою, порекомендували звернутися ще й до прес-секретаря 5 каналу – пані Тетяни Висюк (якщо правильно розчув прізвище) теж у п’ятницю, що я і збираюсь зробити.
Олексій МАЗУР
5669 дн. тому
Переглянувши низку коментарів, вважаю за доцільне відповісти на деякі з них. По-перше, Гені, який помилково сприйняв репліку Спостережливого за слова автора статті і, радіючи своєму відкриттю, порадив мені звернутися до психіатра, адже, за Геною, виходить, я в цьому коментарі пишу про себе від третьої особи, що для нього є явною ознакою клініки. Я щиро вдячний Спостережливому за підтримку, але, на жаль, ніяк не можу розділити його думки стосовно того, що місцевим рекламістам «влетіло» від їхніх київських шефів. Ні, не «влетіло». З огляду на те, з яким розмахом здійснюється рекламна діяльність на регіональних частотах 5 каналу в Дніпропетровську, враховуючи її обсяги та безперешкодну трансляцію цілих рекламних передач замість тих, які заявлені в програмі 5 каналу, мимоволі виникає припущення щодо зацікавленості в цьому самих київських шефів, в тому числі - в наявності реклами, м’яко кажучи, сумнівної з точки зору відповідності законодавству. Якщо це насправді так, то тоді київське керівництво радше виступає «дахом» дніпропетровських ділків, які, в свою чергу, діють за санкцією рекламних топ-менеджерів шановного каналу.
Владимир Фёдоров
5670 дн. тому
Сергею - корпункт 5 канала не закрывался, а работает и сегодня, а проблемы с финансированием действительно были. Что касается этой статьи - ответственно заявляю, за 3 года, что был собкором на пятёрке, и год после, ни разу не видел, чтобы местной рекламой перекрывались новости или другие программы. (Поверьте, вряд ли я бы такого не заметил!) Что касается логотипов или каких-то баннеров - пусть себе выходят, они абсолютно не мешают никому, кроме автора статьи. Кстати, Мазур прсото больной человек, он про всех гадости пишет и получает от этого удовольствие, по-моему, большее, чем наркоман от дозы. Очень жаль, что на его кляузы реагируют. Я уверен, что и меня и Дробышева да и может быть всех на Телекритике по его доносам в 30-е годы давно бы расстреляли. Нутро у него гнилое просто!
Сергей
5671 дн. тому
Отар, если название ни к чему не обязывает Вы с легкостью могли назваться "Говнометом", что максимально соответствовало бы внутреннему содержанию Вашего ресурса. Уж простите за резкость. Не знаю, что Вы подразумеваете под "...ви мали таку нагоду ще ДО публікації матеріалу...", но скажу Вам, меня очень пугает засилье "швондеров", которые учат всех жить. Я нахожусь в стороне от конфликта и мне больно видеть, как вышел перед публикой Мазур ака Шварценеггер и перед аудиторией вылил ушат грязи на людей, которые хоть что-то делают. В городе с этим юродивым брезгуют здороваться. Отар, выражу уверенность, что за грязь придется ответить, а вашему изданию нужно попрощаться с беспечностью в подборе материалов и особенно, авторов.
otar
5672 дн. тому
Сергію, щодо назви видання, яка так не дає вам спокою - я сподіваюсь, ви не намагаєтесь побачити своє відображення у газеті "Дзеркало тижня"?)) "Телекритика" - це просто назва, яка ні до чого не зобов'язує. Щодо незаконності регіональної реклами в такому вигляді, то це позиція Національної ради. Якщо ви її не підтримуйте - спробуйте висловити свою думку, послатися на закони, довести, що Національна рада не має рації. Наскільки я розумію, ви мали таку нагоду ще ДО публікації матеріалу, але скористались нею чомусь у форматі гнівних коментарів.
Сергей
5672 дн. тому
Отар, а кем доказана "незаконность" рекламы в регионах? Вы, собственно, как и автор пасквиля в этом не понимаете ни бельмеса. Удивительна безаппеляционность таких заявлений, быть может Вы работаете судьей по совместительству? Ладно, Мазур - идиот, не понимающий того, что региональная реклама позволяет его любимому каналу поддержать штаны. Ведь ему невдомек, что корпункт канала в Днепропетровске закрылся больше года назад из-за недостатка финансирования. Общенациональный канал, дорогое удовольствие, тем более новостной. Переименуйте свое издание если вам нравится быть общественным обвинителем.
Гена
5673 дн. тому
Спостережливий Мазур, пора к психиатру ))) О себе писать в третьем лице - это явная клиника.
Спостережливий
5675 дн. тому
Горе-комментаторы из Днепропетровска - лучше бы дали официальный комментарий, когда у вас спрашивали! Но куда там, такие крысы действуют только втихаря и вместо дискуссии (сказать-то нечего, понимают, что закон нарушили и от шефов попало)"изливают" на автора накопившееся дерьмо. Автор - молодец, все возмущаются молча, а Мазур опубликовал с доказательствами - не отвертитесь! Обязательно надо добиться решения Нацради с предупреждением "5" за такую самодеятельность в Днепропетровске!
otar
5676 дн. тому
Сергію, пізно побачив ваш розлогий комент)) Мені здається, ви неправильно обрали наскрізну ідею для свого пафосу. Те, що сайт називається "телекритика", не значить, що ми тут всі "телекритики" і займаємося критикою телебачення. Цей сайт про медіа, зокрема і про рекламу, зокрема і про рекламу в регіонах, зокрема і про незаконну рекламу в регіонах.
Сергей
5685 дн. тому
Продолжение. Скажите мне, господа, где, в каком вузе учат на телекрититков и критиков вообще? Как правило, бездарь, нахватавшийся «чего-нибудь и как-нибудь», хочет быть умным для окружающих. Милок, если ты такой правильный, займись глобальной проблемой. Бей в набат! У тебя есть дети? Ты хочешь, чтобы твоя дочка стала проституткой в раннем возрасте? Нет? Тогда уводи ее от телевизора. Разве можно такое смотреть детям? А кем будет твой сын? Ментом или бандитом. А у телевизора нет чего-то третьего. Или-или. Ребятушки, надо думать о главном и важном. А тот онанизм, которым «телекритик» занимается с секундомером, больше говорит о его мелочности и глупости. Конечно, если человек только и может зарабатывать себе на жизнь, как гадить, по заявке, на других, я ему прощаю. Я таких жалею. Это глиста. Живет за чужой счет. И постоянно в дерьме. Но, каждому свое… Простите меня, что вляпался в вашу идиотскую «телекритику». Думал там почитать про ос, а оказался среди навозных мух.
Сергей
5685 дн. тому
Отвратительная штука – Интернет. Иногда попадаешь, прости Господи, как в гавно на дороге. Смотришь вперед, думаешь о чем-то хорошем, а тут, р-раз, и вляпался. Вот и я попал! Причем сам не знаю, как вышел на эту самую «телекритику», а потом еще и на какого-то занудного типа, которому, видать за хорошие деньги (хотя шлюхам обычно много не платят, поначалу обещают много, а так…, но это к слову), надо было обгадить днепропетровское телевидение. «Заказуху» по запаху слышно издалека. А вот «умному» пацану надо было доказать всей стране, что он умный. Доказал? Да. Что доказал? Идем от главного, к частному. Глубоко неуважаемый критик, если ты такой занудный и дотошный человек, который считает секунды на чужих каналах, объясни мне, пожалуйста, а почему в стране на телевидении постоянно крутят порнуху? Почему секс стал нормой жизни на всех телеканалах? Почему без мата не проходит почти ни одной передачи. Исключение – твои и мои любимые новости. Объясни мне, заумный человек, почему 10-15 минут я должен ждать, когда пройдет омерзительная реклама, прежде чем я начну просмотр оборванного фильма. Почему нет на украинских телеканалах добрых и умных мультфильмов? Когда закончатся эти сериалы для идиотов? Почему один ТРК «Украина» выкупил трансляцию матчей сборной Украины и оставил всю страну «с носом»? Почему кроме ментовских разборок и американских фильмов для людей с больной психикой и смотреть уже нечего? А где старая добрая и лиричная украинская киноклассика? И таких вопросов я могу назвать еще много. Меня всегда нервируют «знатоки» подобного уровня. Вместо того, чтобы издать закон запрещающий распитие алкоголя на улице, с утра и до вечера идет реклама пива. Или пиво это не алкогольный напиток? Вместо того, чтобы позаботиться о здоровье нации и принять закон о запрещении курения в общественных местах, идет глубокомысленное размышление о том, на сколько миллиметров увеличить на пачке надпись о том, что «Минздрав предупреждает…» Голова человеку дана для того, чтобы думать. Буря в стакане, устроенная загадочным «телекритиком», всегда вызывает обратную реакцию. Так и хочется спросить, а собственно, что ты можешь делать сам? Скажите мне, господа, где, в каком вузе учат на телек
Sergik
5686 дн. тому
Не знаю точно закона, но скажу, что подсказывает здравый смысл. Реклама, конечно, раздражает зрителя и является очень навязчивой. Давайте примем закон о запрете рекламы вообще. А что, все зрители будут довольны. Фильмы не будут прерываться, программы станут целостными, а весь финансовый груз оплаты корпунктов, передающих станций, спутниковый трафик, обновление техпарка и пр. возложит на себя государство. Будем жить как при коммунизме. Естественно ни о каких авторских правах не может идти и речь.
Андрей, Днепропетровск
5688 дн. тому
Сразу спешу извиниться за ошибку в предыдущем комментарии: то, что А. Мазур – член, подтверждает его подпись не к этому тексту, а к другому варианту этой же «джинсы» на его персональной страничке. Уж извините, все же просочившиеся эмоции повлияли на внимательность. Зато благодаря моей оплошности, если кто еще не знал, теперь узнает: А. Мазур – действительно член СЖУ. (Ох, помню, когда еще занимался т.н. «чистой журналистикой», «инкубировали» мы в редакции этих членов союза журналистов – по доброте душевной абитуриентам журфака облегчали поступление. Ведь как было? Пара-тройка публикаций, пара рекомендаций – и ты член СЖУ. И поступаешь на журфак вне конкурса… Но – извините за оффтопик)
Андрей, Днепропетровск
5688 дн. тому
Виталий, Михаил, Игорь, Егор, «Нечитатель», Дмитрий… Все верное уже сказали. Но вставлю свои «5 копеек», хотя и не те, которые любит А. Мазур. Ему – зачет: хитромудро размазал кашу из перевранных «неопровержимых» фактов и будто бы аргументов. Отдаю должное упорству и усидчивости А. Мазура – все же он пытался придать явной заказухе вид журналистского материала. Теперь, когда член выписался*, может, даст фонтану отдохнуть? И, например, вспомнит, как оформляются журналистские запросы, как собираются «железные» факты, доказывающие правдивость излагаемой информации… Ну или присмотрится и к другим телеканалам и рекламным агентствам… (На всякий случай А. Мазуру и «ТК»: член – он и есть член, сам в подписи указал; выписался – старый журналистский жаргонизм, во всяком случае, не раз слышал от коллег-журналистов в Днепропетровске и не только. Но в отношении текста Мазура более уместна ассоциация с физиологическим актом). To Soudmanfm. Уважаемый, вы тоже правы! Конечно, на украинском ТВ бардак все очевиднее. Но скажите – вы, который «уже не один год вариться в Нац радовской каше» и которому «ой как хорошо известна вся подноготная», всерьез считаете, что корень зла в региональных ТРК, представительствах «общенациональных» каналов, в продакшн-студиях и рекламных агентствах, действующих в рамках существующего т.н. законодательства? И, кстати, по поводу конца профессионала – вы тоже, разумеется, правы. Но чтобы «начаться», профессионалу как минимум нужна элементарная грамотность. Когда пишете, уж не пожалейте минутку на проверку написанного. Ведь даже в языке падонкаф есть правила, а вы-то не на нем мыслями делитесь…
дмитрий харьков
5690 дн. тому
нац рада может только констатировать и предупреждать-это организация импотентов а в случае с 5 кан в дне провске -нужно к руководству канала претензии предьявлять
Егор
5690 дн. тому
Страна советов. Все знают как лечить, учить, и делать телевидение. А ТВ у нас г...но!
потенциальный нечитатель телекритики
5690 дн. тому
Что, в "Телекритику" нормальные люди без маний, не говоря уже о владеющих пером, статьи не направляют? Если можно, укажите фамилию лица, считающего маниакальную графоманию актуальной.
Михаил
5691 дн. тому
to Soudmanfm Вы столь наивны, что считаете меня нуждающимся в Ваших советах. Это умиляет, ведь Вы в самом начале пути, но столь безаппеляционны. P.S. Речь ведь шла о "швондерах" в журналистике и желтых, безответственных изданиях а-ля "Телекритика", давно превратившихся в говнометы под вывесками "борцов за чистоту нации".
Soudmanfm
5691 дн. тому
2Михаил Простой совет... Занимайтесь вы лучше своими бюджетами.. На этом тема закрыта.. Что касаеться предмета либо темы думаю разберемся и без вас знатока вопросов оренды либо суб оренды либо серверов либо чего то еще..Ах да чебуреков.. Маленькая ремарка. Сервера ставят для того чтобы прерывать рекламу своего же канала и управляют ими дистанционно допустим из Киева. Местным агенствам или ооо остаеться только собрать рекламу и......передать видео(условно) а на самом деле просто слить в сервер.. Вот и все..Все законно и красиво..(читайте статью) И смотрите иногда Интер...Но выше изложеной сути это не меняет..
Михаил
5691 дн. тому
Сколько пафоса и экспрессии... Обращу Ваше внимание на предмет дискуссии и скажу, что я не имею никакой "инфы", человек я неосведомленный, но замечу, что серверы к субаренде точно так, как и винегрет в Ваших эссе к чебурекам, которые Вы жарите.
Soundmanfm
5691 дн. тому
В догонку.. Действия Нац рады читай Каб мина и подьем платежей за лицензыи уже нанесли удар по местным вещателям. А практика местной рекламы когда ооо рога и копыта имея договор или выход на большой канал ничего по сути не делая( ну может рекламу снимают) выбирают рынок под чистую. А вдруг что переводят стрелки на дядю с канала..Выиргывают только местные ОДТРК которые за гос бюджет выдают ахинею в эфир..Причем зарплаты у них очень даже..У меня уже есть инфа что один из региональных каналов центральной Украины скоро прикроют..Я согласен это бизнес.Но кто-нибудь обуздает этот рекламный беспредел? Сначала загубили радио теперь ТВ. Скоро не останеться в городах кроме Киева канал где люди о местной выставке сюжет сделают..Аль не так?
Soundmanfm
5691 дн. тому
2Михаил.. Что то вы верстаете не очень..Не вижу результатов. Что касаеться локальных серверов для вставки региональной рекламы..То не надо тут умничать..Не ваша это идея. Знаете скажу вам просто - конец профессионала это когда он думает что умнее(выше) чем другие. И ему с нисшими типа не очем говорить. Опыт показывает обратное. Что касаеться закона то ваш визави..уже не один год вариться в Нац радовской каше и мне ой как хорошо известна вся подноготная...Захотели бы закрыть ...закрыли бы без проблем. И за вашими выкопарными словами есть желание колотить бабло на чем только можна. Чтоб уж и за сигнал и за передачу его по региону платили "фраеры ушастые"а не канал. Так что чебуреки кушайте на здоровье сами...
Михаил
5691 дн. тому
to Soundmanfm Я рад, что вызвал у Вас праведный гнев. Не рассуждайте, пожалуйста о субаренде и не ставьте большие точки. Этот вопрос муссировался года три назад и получил изящное решение, о котором Вы даже не догадываетесь. Позвольте мне не рассказывать Вам о сложностях верстки бюджета телекомпании и иных подводных камнях развития, вряд ли оцените, займемся своими делами - я пойду верстать программу, а Вы позаботитесь о масле, чтобы чебуреки жарились не в прогорклом.
Soundmanfm
5691 дн. тому
2 Михаил Знаете у нас все скатываються до одного - обличения и уличения и вы туда же.. Да пускай будет хоть сто "полуграмотных обывателей" хоть двести и они будут правы.. В законе о телевидении и радиовещании четко прописано "позывной или логотип". И тут присутсутствует лого пятого канала. ТОЧКА. А все остальное это суб оренда канала и есть грубым нарушением закона..Чесно меня уже достали безапеляционные и безпардонные обрывы фильмов на самом интересном месте для рекламных блоков..Их хронометраж явно даже для полуграмотного обывателя превышает все мыслимые и не мыслимые нормы.. Если вы называете себя профи то признайтесь в этом... Каналы плевали на все у творят что хотят...А окорбления? Это понятно.Но чесно пока не за что хвалить...Назовите хотя бы один пример хорошей во всех критериях работы и я с вами соглашусь..
Игорь
5692 дн. тому
Снова все упирается в извечный конфликт телезрителя, не желающего платить за телесмотрение и телеканала, пытающегося заработать хоть немного денег для того, чтобы себя содержать. Виной всему костные идиоты из нацсовета желающие всех наказывать ничего не делая для развития и модернизации законов.
Запорожье
5692 дн. тому
У нас тоже местные рекламисты, возомнили о себе невесть что, по 5 раз в час рекламируя никому непотребные диванчики. Новости начинаются с опозданием не на секунды, а на минуты, трансляции "наживо" бесцеремонно прерываются на полуслове. Кто-нибудь обуздает этот рекламный беспредел?
Михаил
5692 дн. тому
Удивительна деградация "Телекритики", как медийного проекта. Являлся давним поклонником форума издания. Несколько лет назад он был достойной площадкой общения профессионалов. Максим Равреба, Людмила Добровольская и многие другие страдали от хамства полуграмотных обывателей, считавших своим долгом порассуждать о том, в чем ничего не понимают. Пришлось создавать свой форум "Любі друзі", чтобы оградиться от социально озабоченных особей, спасающих мир. Видимо, такова темная карма "Телекритики", печатать "городских сумасшедших". Увидев фамилию в конце статьи я испытал чувство неловкости и брезгливости. Известный днепропетровский "специалист" журналистских расследований, преследующий то свою первую, мальчишескую любовь, то обличающий врагов "оранжевого" режима. Человек, ни дня не проработавший в сколько нибудь серьезном медиа, ставящий оценки. Это страшная тенденция, дилетанты с рупором в руках. За ними мы никогда не увидим Солнца. Не знаю кто оплатил эту грязь, но теперь могу ответственно сказать, что изданию нужно менять название ибо к телевидению контент не имеет никаго отношения.
Виталий
5692 дн. тому
не ту страну назвали гонудрасом, то что в всем мире называется как телесеть, у нас называется субаренда канала
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду