Дніпропетровський суд прийняв рішення на користь «Детектор медіа» та Олексія Мазура

15 Серпня 2012
4721
15 Серпня 2012
14:40

Дніпропетровський суд прийняв рішення на користь «Детектор медіа» та Олексія Мазура

4721
І визнав слово «телевипедОСи» оціночним судженням
Дніпропетровський суд прийняв рішення на користь «Детектор медіа» та Олексія Мазура

Бабушкінський районний суд Дніпропетровська виніс рішення на користь «Детектор медіа» та журналіста Олексія Мазура у справі за позовом рекламної групи «О.С». Про це Олексій Мазур написав у своєму блозі на «Дусі».

 

Рекламна група «О.С» звернулася до суду з позовом «Про захист честі, гідності, репутації та відшкодування моральної шкоди» до Олексія Мазура та ТОВ «Детектор медіа» з приводу статті «Дніпропетровські телевипердОСи на 5-ому», розміщеної в Інтернет виданні «Детектор медіа» 06.10.2008 року.

 

За словами Олексія Мазура, позивач неодноразово змінював позивні вимоги, в остаточному варіанті «О.С» просила визнати недостовірною інформацією та такою, що не відповідає дійсності і принижує ділову репутації компанії цей фрагмент: «Що ж це за вакханалія відбувається на 5-му? Коли врешті-решт припиняться ці безкінечні «телевипердОСи»? Хіба це не є кричущим проявом, щонайменше, елементарної халатності й неохайності в роботі, якщо не є прямим порушенням закону, а надто - неповагою глядача».

 

Також позивач просив спростувати цю інформацію і зобов'язати «Детектор медіа» розмістити текст спростування. Також компанія просила стягнути з Олексія Мазура моральну шкоду у розмірі 1 гривні, а з обох відповідачів оплату судового збору.

 

У своїх запереченнях Олексій Мазур наголошував, що мотивація написання його статті - це не меркантильні чи бізнесові інтереси: «Намагання автора як телеглядача з'ясувати, наскільки телевізійного законодавства України дотримуються на регіональних частотах 5 каналу, який є для автора одним з найбільш цікавих і популярних, та посприяти усуненню негараздів. Цільності сприйняття програм 5-го каналу суттєво перешкоджають «врізання» Дніпропетровського ТОВ «О.С» своїми рекламними вставками, які налазять на ефірний час новин, інформаційно-аналітичних програм, ток-шоу та інших, або демонструються у вигляді цілих рекламних передач замість тих, що передбачені програмою всеукраїнського мовлення 5 каналу, тобто - офіційним документом (конкретні випадки наведені в тексті вказаної статті)». Він також звертав у вагу на те, що у матеріалі наведені оціночні судження. Детальніше усі позиції своїх заперечень пан Мазур наводить у блозі

 

Зрештою суд відмовив у задоволенні позову. У своєму рішенні суддя Микола Решетнік наголошує: «Позивач вважає, що його право на недоторканість ділової репутації порушено фактично словом «телевипердОСи», яке є принизливим відповідно до висновку лінгвістичної експертизи. Разом з тим, із висновку експертів вбачається, що слово «ТелевипердОСи» є словом, що утворене Мазуром О.М. Суд розцінює цей висновок підтвердженням того, що в мовних нормах української мови такого слова немає. Суд не може погодитися з висновком експертів про те, що при утворенні цього слова Мазур О.М. використав як спеціальний прийом порушення орфографічних норм, виділивши великими літерами склад ОС, що формально співпадає з назвою позивача».

 

Також за словами пана Решетніка, суд дійшов висновку, що слово «телевипедОСи» є оціночним судженням.


«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4721
Теги:
Читайте також
06.10.2008 14:18
Олексій Мазур
, для «Детектор медіа»
32 754
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олексій Мазур, Дніпропетровськ
4295 дн. тому
"І визнав слово «телевипедОСи» оціночним судженням" і "Також за словами пана Решетніка, суд дійшов висновку, що слово «телевипедОСи» є оціночним судженням" - та не "випедОСи", а "випеРдОСи"! А про "випедОСи" ніякого суду було. Може ще буде?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду