«Тому що люди хочуть»

6 Березня 2008
33980
6 Березня 2008
15:30

«Тому що люди хочуть»

33980
Не розплатившись за рекламу в 2007-му, PEOPLEnet оголосив тендер на проведення рекламної кампанії на 2008 рік.
«Тому що люди хочуть»
В Україні чи не вперше розгорівся скандал довкола недобросовісності рекламодавця: ЗАТ «Телесистеми України» (3G-оператор PEOPLEnet) не сплачує за надані рекламні послуги. Близько 40 постраждалих агенцій і ЗМІ скликали ініціативну групу, яка розіслала листи до провідних галузевих асоціацій. До протесту проти несумлінного рекламодавця PEOPLEnet приєдналися Індустріальний телевізійний комітет, Всеукраїнська рекламна коаліція, Асоціація зовнішньої реклами України та Радіокомітет. Від решти адресатів ініціативна група чекає відповіді та підтримки.
 
Як стало відомо «ТК», найбільше постраждало від несумлінності PEOPLEnet медіаагентство Starcom Ukraine. Нагадаємо, що наприкінці 2006 року саме агенція Starcom Ukraine, що входить до рекламно-комунікаційної групи Publicis Groupe Ukraine, виграла тендер ЗАТ «Телесистеми України» на медіаобслуговування бренду PEOPLEnet. Тоді генеральний директор «Телесистем України» Віталій Ворожбит анонсував, що бюджет рекламної кампанії становитиме близько 20 млн. доларів, половина з яких піде на телевізійну рекламу.
 
Директор Starcom Ukraine Костянтин Стрюков розповів «ТК», що його агенція надала в повному обсязі послуги з медійного обслуговування рекламної кампанії бренду PEOPLEnet. Однак справжній бюджет проведеної кампанії, яка закінчилася 1 жовтня 2007 року, він не розголошує з міркувань конфіденційності. З його слів до травня 2007 року «Телесистеми України» вчасно розраховувалися за надані послуги. «Ми почали працювати з початку року, – розповів пан Стрюков. – Протягом пяти місяців в повному обсязі й без затримок отримували всі кошти, а після цього з травня почалися проблеми. Проте ми й надалі все виконували, завершили рекламну кампанію, і нам підписали акти про прийняту роботу».
 
Наприкінці листопада в ЗАТ «Телесистеми України» змінилося керівництво. Посаду генерального директора компанії обійняв ізраїльський менеджер Цвіка Пакула. «Ми зустрічалися з новим керівництвом, яке пообіцяло нам найближчим часом розв’язати цю проблему, – зазначив Костянтин Стрюков. – Це було в грудні. Згодом ми зверталися повторно, але вони просто ігнорували нас».
 
Відсутність відповіді та провал спроб залагодити конфліктну ситуацію мирним шляхом змусили Starcom Ukraine позиватися до суду щодо виплати першої частини заборгованості. Наразі оголошено резолютивну частину рішення суду першої інстанції на користь агенції. ЗАТ «Телесистеми України» мають 10-денний термін на подання апеляції з дня підписання рішення. Чи збирається компанія це робити, «ТК» з’ясувати не вдалося.
 
У той же час, із міжособистісних контактів рекламістів, стало відомо про оголошення тендеру на проведення рекламної кампанії PEOPLEnet на 2008 рік. «Ми знаємо, що оголошено тендер, але не знаємо, чи подавалися якісь рекламні агенції. Новий тендер – це остання крапля для ініціативної групи, тож ми прийняли рішення провести галузеву дискусію, щоб застерегти колег», – пояснив «ТК» координатор ініціативної групи Ігор Солдатенко.
 
«Детектор медіа» звернулася по коментарі до «Телесистем України». Речниця компанії Маріанна Коніна дала офіційні роз’яснення: «Наша позиція чітка: PEOPLEnet, як і будь-яка велика компанія, має не одне питання до вирішення. Новий топ-менеджемент очолив компанію всього кілька місяців тому і тому намагається дати раду всім питанням, включно й тим, що стосуються діяльності компанії в минулому. Рішення – питання часу».
 
Від неплатоспроможності PEOPLEnet постраждав не лише Starcom Ukraine, а й його, партнери, підрядники та оператори медіа носіїв. «Ми є підрядником Starcom по радіо: власне, ми розміщували рекламну кампанію на радіо,– розповів «ТК» виконавчий директор радіобаїнгової агенції «Стиль Радіо» Олег Кочерженко. – Оскільки PEOPLEnet не розрахувався зі Starcom, останній не розрахувався з нами. «Стиль Радіо» власними зусиллями заплатило за рекламний час радіостанціям, але ми хочемо довести до відома всіх наших партнерів, що PEOPLEnet – ненадійний клієнт, з яким працювати не можна. І ми докладемо максимум зусиль, щоб заблокувати якомога більше радіостанцій, поки вони не розрахуються зі Starcom, а ми, відповідно, від Starcom не отримаємо грошей».
 
Між іншим, агенція Starcom Ukraine із частиною своїх партнерів розрахувалася в повному обсязі. Приміром, гендиректор сейлз-хауса «Відмінна реклама» (продає рекламний час на телеканалах групи «Інтер»), екс-гендиректор «Інтер-реклами»  Олег Павленко повідомив «ТК», що їм Starcom Ukraine нічого не заборгував. Водночас пан Павленко підтримує ошуканих колег: «Правила гри мають бути непорушні для всіх, договірні відносини регулюються законодавством. Відповідно, надані послуги повинні бути оплачені. Тим паче жодного факту банкрутства чи інших форс-мажорних обставин не було. Ми підтримуємо консолідовану позицію ринку і в цьому питанні, і в інших. За надані послуги слід платити!».
 
З власних джерел «ТК» стало відомо, що про деякі способи рекламної комунікації PEOPLEnet домовлявся напряму, без посередництва Starcom Ukraine. Так, бренд спонсорував протягом кількох місяців програму «Квадратний метр» на телеканалі «Інтер». За інформацією джерел «ТК», там теж є місце заборгованості. Заступник генерального директора агенції High Line Media Олена Скорина (продає спонсорські прояви на телеканалі «Інтер») відмовилася коментувати «ТК» цю інформацію, зазначивши, що спонсорство тривало в другому півріччі 2007 року (якраз тоді, коли в PEOPLEnet почалися проблеми з оплатою послуг), про скандал в агенції чули, але до ініціативної групи не долучалися.
 
Представники постраждалих агенцій, з якими спілкувалася «ТК», не змогли пригадати подібного масштабного прецеденту в минулому. Були конфліктні моменти, але завжди вдавалося дійти консенсусу. Нині ж ситуація не просто дійшла до суду – постало питання про те, як у майбутньому боротися з несумлінними замовниками. На думку постраждалих від дій непорядного рекламодавця, розв’язати проблему та запобігти подібним ситуаціям у майбутньому допоможе консолідованість та єдність ринку.
 
Ініціативна група намагається провести галузеву дискусію та з’ясувати, чи були подібні порушення з боку рекламодавців раніше. «Коли ми зможемо побачити масштаби проблеми, ми знатимемо, у який спосіб створювати певний регуляторний орган – чи то комісію, чи то постійно діючу асоціацію, чи то об’єднання, яке зможе надалі попереджати несумлінність рекламодавців та покладе край подібним діям», – каже Ігор Солдатенко. Щодо можливих методів протидії, координатор ініціативної групи вважає, що «певна узгоджена діяльність могла б перекрити недобросовісним рекламодавцям доступ до реклами на певний період».
 
«Боротися можливо тільки спільними зусиллями, – переконаний Костянтин Стрюков. – Якщо рекламодавець звертається до агентства і замовляє рекламу, а потім не платить і йде до іншої агенції, то перша створює ініціативну групу, до якої залучає колег, відтак, друга агенція не бере участі в тендері. Таким чином, до повного погашення заборгованості перед агентством рекламодавець не матиме можливості вийти на ринок реклами».
 
«У будь-якому бізнесі є поняття порядності, – розмірковує Олег Кочерженко. – Чи захочуть агенції після такого скандалу обслуговувати неплатоспроможного оператора? Стовідсоткову гарантію того, що в майбутньому подібних прецедентів не буде, дати дуже складно. Але запобігти таким ситуаціям хотілося б. У такій ситуації, як Starcom, може опинитися будь-яка агенція. Тут треба, незважаючи на конкуренцію чи партнерство, об’єднуватися проти «нечистоплотності» в бізнесі. Насправді клієнти, якщо бачать хоч найменшу зачіпку, намагаються не заплатити. Та все ж більше тих, хто працює чесно: вчасно отримує замовлення і вчасно за нього платить».
 
«Детектор медіа» сподівається, що розв’язання проблеми справді є питанням часу. І, як запевняє керівництво ЗАТ «Телесистеми України», найближчими днями конфлікт буде врегульовано.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
33980
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
greenfoks
5885 дн. тому
Об объединении и речи быть не может, хотя у меня была идея создания в городе, так называемого " черного списка рекламодателей", где без комментариев были бы указаны компании и факты не погашения платежей, дабы коллеги и конкуренты всегда имели бы возможность увидеть " ху из ху" такие базы данных по регионам и по Украине были бы весьма эффиктивны. А сейчас срабатывает простой принцип: тут не расчитался, а в другом месте об этом и не знают. А рекламщики всегда наивнее, они уверены, что уж коль работа выполнена, то она и будет оплачена в срок
Вася
5895 дн. тому
Ага, зв'язок гарний, якщо є покриття і піратська вінда. А на ліцензійнів вісті у мене постійно проблеми, а їхні менеджери відморожуються, радять знести вісту і поставити неліцензійну еспішку. Ось така фігня.
падонак
5895 дн. тому
коменты {CENSORED} открытое письмо - то же, как дети в садике, ой он у меня машинку забрал, смешно!
пусть в суд подают если считают что есть факты, а то это все похоже на черный пиар.
А связь хорошая, и скорость хорошая, по крайней мере намного лучше и намного дешевле чем Ёж.
доброзичливець
5896 дн. тому
от же ж {CENSORED} цей піплнет!
таких {CENSORED} треба на ліс вивозити
вони тільки таке й розуміють
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду