Журналісти перевірили: терористів у «Межигір’ї» немає

6 Червня 2012
18491

Журналісти перевірили: терористів у «Межигір’ї» немає

18491
День журналіста став хорошим приводом для представників ЗМІ солідаризуватися і зустрітися біля президентського маєтку. А суд заборонив акції: боявся терористів
Журналісти перевірили: терористів у «Межигір’ї» немає

Другий рік поспіль журналісти вирішують провести акцію під резиденцією президента Віктора Януковича. І другий рік поспіль влада забороняє їм проводити будь-які акції, при тому намагається ці заборони легалізувати через суд.

 

Напередодні Дня журналіста, у ніч із 5 на 6 червня, суд заборонив руху «Стоп цензурі!» мирну акцію, під час якої мали презентувати мапу гучних корупційних розслідувань «Київ. Мапа корупції» (.pdf, 1 mb). Суддя задовольнила позов Новопетрівської сільської ради проти координатора прес-центру «Стоп цензурі!» Артема Соколенка про обмеження права на мирні зібрання.

 

І якщо торік судову заборону аргументували тим, що при подачі заявки «було порушено принцип завчасного сповіщення», то тепер один із основних аргументів був такий: можливо, серед учасників акції будуть терористи.

 

2011-го журналісти все ж зібралися біля «Межигір'я» і «проконтролювали виконання рішення суду» стосовно заборони проведення мирних зборів біля резиденції.

 

6 червня 2012-го близько 50 журналістів і громадських діячів зранку також приїхали до села Нові Петрівці, розташованого біля резиденції Віктора Януковича «Межигір'я», щоби контролювати виконання рішення суду. Серед них були представники телеканалів, друкованих ЗМІ, радіо, інтернет-видань та інформаційних агенцій, а також журналісти з Нідерландів, Росії й Польщі.

 

До журналістів вийшов із хлібом-сіллю сільський голова Нових Петрівців Родіон Старенький. На питання Світлани Заліщук про те, чи не переживає він за дітей, яким доведеться жити в корумпованій країні, сільський голова посміхаючись відповів, що за своїх дітей він не переживає.

 

Родион Старенький

Родіон Старенький, Ірина Соломко

 

На питання Світлани Остапи про те, чи часто відбуваються нічні судові засідання за його позовами, голова Нових Петрівців відповів, що оскільки акція мала відбутися вчора на сьогодні, то й суду необхідно було засідати пізно ввечері.

 

У відповідь журналісти подарували сільському голові й присутнім охоронцям столичну «Мапу корупції».

 

Оскільки представники ЗМІ практично всі знають одне одного в обличчя, одразу ж помітили двох невідомих осіб у цивільному, які відмовлялися представитися. Причому один із них мовчки знімав усе на камеру. Журналісти, згадавши про пересторогу суду щодо терористів, звернулися до правоохоронців із проханням перевірити невідомих осіб. Утім, правоохоронці прохання проігнорували. Може, вони наперед знали про невідомих?

 

Журналіст чи терорист? Чоловік відмовився представитися 

 

 

Загалом зустріч у «Межигір'ї» пройшла без ексцесів. Журналісти пропонували перетворити професійне свято на День солідарності журналістів і відзначати його у неформальній обстановці, а не в чиновницьких кабінетах.

 

Павло Шеремет (Росія): «Я вам завидую, наблюдая эту вакханалию. Даже нельзя представить, чтобы такое можно было увидеть в Горках-9, Горках-10 или Барвихе. Чтобы еще выносили хлеб-соль - это просто исключено. Это нереально, вы должны защищать свое право дышать свежим воздухом в экологически чистых районах.  В России на день журналиста президент вручает золотые перья. В этом году был скандал, потому что некоторые люди отказались от золотых перьев. Ну, конечно, у нас никто не отмечает этот день пикником у ворот президентской резиденции. В Украине еще пытаются что-то запретить законодательно или через суды, в России бы это никто не делал даже постфактум. Думаю, у нас понадобилось бы минут пять, максимум десять, чтобы Федеральная служба охраны всё это очистила. Но я должен отметить, что мало бы кто из журналистов поехал бы на такую акцию. Людей было бы значительно меньше, несмотря на то, что в Москве население в три раза больше, и журналистов соответственно. Вам нужно бороться, потому что, если вы свободу отстоите, то и нам в России будет чуть легче».

 

Павел Шеремет

Павло Шеремет і Олена Притула

 

Олена Притула («Українська правда»): «Для мене 6 червня - не свято. Тим більше, що його Кучма запровадив, тому якось не хочеться святкувати».

 

 Оксана Романюк

Оксана Романюк («Репортери без кордонів»): «6 червня в сьогоднішніх умовах в Україні важко назвати святом, тому що перед журналістами стоять нові виклики. Це швидше привід подумати, як виправити ситуацію. Зібратися з колегами, мобілізуватись і обговорити подальші дії. Додам, що в Україні журналістські рухи набагато потужніші, ніж в інших пострадянських країнах. Сьогодні для нас свято журналістської солідарності і підтримки колег».

 

 Сергій Лещенко та Олена Притула

 

Сергій Лещенко («Українська правда»): «Я вважаю, що сьогодні неправильно святкувати День журналіста. Скоріше це день боротьби за права журналістів. Сьогодні варто згадати випадки порушення прав журналістів, або приклади, коли журналістські розслідування не знаходять реакції з боку влади. Тобто я підтримую більш західний стандарт. Тому що в Україні повелася така традиція, коли влада нагороджує журналістів. А це саме по собі виглядає абсурдно, тому що журналісти і влада перебувають у конфлікті, одні контролюють інших. Не можуть пастух і ті, кого він випасає, один одного вітати».

 

Ірина Соломко («Корреспондент»): «У нас так багато свят, що просто нівелюється значення Дня журналіста. Хотілося, щоб у журналістів був якийсь день солідарності, день свободи слова, тоді таке свято об'єднувало б журналістську спільноту. Для мене сьогодні свята немає, натомість другий рік поспіль - це можливість зустрітися з колегами під воротами "Межигір'я" і зарядитися позитивом».

 

Роман Недзельскикй

Роман Недзельський

 

 Мустафа Найєм, Тетяна Чорновіл і Світлана Заліщук

 

Роман Недзельський (телеканал ТВі): «Пам'ятаю, коли я починав свою кар'єру на державному телебаченні, то нас 6 червня завжди запрошували в облдержадміністрацію, вручали якісь грамоти і робити фуршет із шампанським і печивом. Зараз сприймати адекватно свято в країні, де умовно присутня свобода слова, неможливо. Тому для мене свято полягає тільки у спілкуванні з друзями. 6 червня вже другий рік поспіль маю можливість зустрітися з колегами біля "Межигір'я"».

 

Світлана Заліщук («Новий громадянин»): «Для мене це не свято, але думаю, що це добре, що журналісти солідаризувалися і приїхали сьогодні. Добре, що в перший же рік президентства Януковича журналісти прийшли до нього на прес-конференцію в футболках "Стоп цензурі!". Торік вони приїхали до "Межигір'я",  і цього року також. Добре, що ми у такий спосіб відзначаємо День журналіста, а не в Адміністрації президента за спільним столом із владою».

 

 

 

 

 

 Джером Аккерманс кореспондент телебачення Нідерландів

 

Фото Світлани Остапи, Олега Шинкаренка

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18491
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Noser
4365 дн. тому
Як це немає? Погано шукали.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду