Відповідальність і справедливість — це не завжди вирок

Відповідальність і справедливість — це не завжди вирок

19 Травня 2024
647
19 Травня 2024
16:42

Відповідальність і справедливість — це не завжди вирок

647
Часто це багато маленьких процесів, які залишаються часто поза увагою, але з них і складається велика картина.
Відповідальність і справедливість — це не завжди вирок
Відповідальність і справедливість — це не завжди вирок

Повертаюся з Lviv Media Forum. Як завжди — класна компанія, давні і нові друзі та колеги з усього світу. І пару історичних анекдотів від Тімоті Гартон Еша, який буквально на днях задонатив на ЗСУ в Повернись живим 50 тис канадських доларів.

Прослухати встигла геть небагато, бо переважно бачилася з колегами. Але чисто егоїстично - я в захваті від панелі, на якій сама виступала і яку організувала Наталія Гуменюк: злочин і покарання, відповідальність як процес. Суперспікерки, яких я слухала із захватом - юристка The Reckoning Project: Ukraine Testifies Цветеліна ван Бетем, яка готувала наш позов щодо тортур в Аргентині. Власне, аргентинська журналістка Кароліна Аморосо, яка багато працює зі справами викрадень та тортур у Південній Америці. Сейбра Ейрс, прекрасна американська колега, авторка LA Times, яка давно працює в Україні і розповідає історії свідків.

Кілька важливих моментів:

— відповідальність і справедливість - це не завжди вирок. А ще це не завжди один вирок чи великий судовий процес — це багато маленьких процесів, часто поза увагою, але з них і складається велика картина;

— аргентинський процес над воєнною хунтою дав аргентинцям привід не просто пишатися, а і «never more»: засудивши державою власну ж хунту, задекларувавши факт, що насильство, скоєне державним апаратом, має ним і каратися жорсткіше, вони все таки себе убезпечили від зловживань у майбутньому. Принаймні на певний час;

— ми згадували кейс Майдану не просто так. Вирок у справі на тлі війни дістав безпрецедентно мало уваги і це засмучує. Але головним є не це. Головне - те, що він відбувся і це не випадковість, не співпадіння, не формальність, а визнання, що іноді українська судова система таки працює і працює добре. Цим варто пишатися, адже у нас спиною в цілому працююча держава і громадянське суспільство. Бо звикли думати, що існуємо всупереч державі. Можливо, зараз це і є одним з факторів нашого resilience.

Джерело тексту і фото: фейсбук-сторінка Ангеліни Карякіної

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
647
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду