Російські фейки, що викривають самі себе

Російські фейки, що викривають самі себе

30 Листопада 2022
3598
30 Листопада 2022
09:00

Російські фейки, що викривають самі себе

3598
Пропагандисти настільки впевнені, що ми «один народ», що свято вірять: українці — такі самі невігласи, як і росіяни.
Російські фейки, що викривають самі себе
Російські фейки, що викривають самі себе

Уся принада російської пропаганди — в тому, що часто вона розрахована на дурнів. Ну, отакими бачать пропагандисти своїх співвітчизників. Ці пропагандистські опуси не кричать, а волають на весь голос: «Ми — фальшивки!» Як фальшиві рублі, намальовані олівцем.

Розпізнати такі шедеври дуже просто. От вам яскравий взірець. Варто просто вдивитися.

Перше: чи ви впевнені, що Ліонель Мессі так вправно володіє російською лексикою не для пристойного товариства — такою милою російському «глибинному народові», бо ніякої іншої той народ не знає? Ви впевнені, що саме так аргентинський футболіст звик висловлювати свої думки?

Друге: звідки, з точки зору Мессі, має йти Зеленський? Нібито ані в Аргентині, громадянином якої футбольна зірка є, ані у Франції, де він грає, Зеленський не присутній.

Третє: виглядає, ніби писав він цей транспарант на коліні перед фотографуванням, катастрофічно не маючи часу бодай розмістити напис так, щоби влізало. Недбало, абияк. А якщо він вимагав, він же мав справити враження!

І четверте. Всі літери — прописні, а літера d — маленька. Жодного разу не бачив, щоби так писали на справжніх плакатах. Та й літеру Y пишуть не так, як там — і читається вона не так, як російське У. І літеру I, якщо все написане великими літерами, пишуть без крапки — якщо це не турки або азербайджанці, бо в їхніх мовах І з крапкою та без — це наші І та И, різні літери. Усе це промовисто свідчить: для автора писульки латинське письмо — незвичне й не дуже знайоме. З одного погляду видає.

Підсумок: ні, не схоже на правду.

Цей метод діє завжди щодо фотофейків — варто лише вдивитися у форму, зміст і контекст. І поставити себе на місце героїв фотомонтажу. Якщо для буцімто людей із Заходу тема фото видається дріб’язковою чи взагалі дивною, але водночас цю тему розкручує російська пропаганда, — це стовідсотковий фейк. Скажімо, навряд чи західні демонстранти вимагатимуть російської державної мови в Україні або відставки українських високопосадовців. На жаль, рідкісні включення електрики не дають змогу шукати багато ілюстрацій — шкодую, що не колекціонував пропагандистські перли.

Якщо польські демонстранти висувають вимоги до польської влади англійською мовою, — це явна фальшивка. Якщо антиукраїнська карикатура в іспанському журналі містить підпис англійською мовою, — це стовідсоткова підробка, тим паче коли навколо ви бачите тексти іспанською. Мовні помилки, надто ж божевільні мовні помилки — безвідмовний індикатор фальшивок.

І стилістика! Коли буцімто британський політолог чи економіст користується мовою сибірських любителів настоянки глоду, — це брехня. Коли буцімто документ ОУН набрано характерним для тих років шрифтом, але російською мовою (бачив і таке), — у смітник його відразу. Коли в нібито документі НАТО написано «наш агресивний блок» (і таке бачив), — туди ж його. Коли ті самі бійці УПА буцімто писали про себе «западенці», а греко-католицькі священики буцімто називали себе «ми, уніати», — лише росіяни можуть сприйняти це за правду.

Коротше кажучи, трохи придивіться, й усе стане очевидним. Російські пропагандисти настільки впевнені, що ми «один народ», що свято вірять: українці — такі самі невігласи, як і росіяни.

Фото: Kai Schwerdt/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3598
Читайте також
25.03.2024 11:00
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
8 634
28.01.2023 14:00
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
3 599
12.11.2022 12:01
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
0
19.06.2022 12:00
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
4 003
21.04.2022 16:53
Борис Бахтєєв
«Детектор медіа»
6 898
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду