Скажи «паляниця». Тільки не питай, що воно таке

Скажи «паляниця». Тільки не питай, що воно таке

21 Квітня 2022
6888
21 Квітня 2022
16:53

Скажи «паляниця». Тільки не питай, що воно таке

6888
Мем, пароль нашого спротиву російській агресії: «Скажи “паляниця”». А чи багато хто українців, особливо молодих, знає, що воно таке — паляниця? Не на рівні «щось таке хлібне», а точно?
Скажи «паляниця». Тільки не питай, що воно таке
Скажи «паляниця». Тільки не питай, що воно таке

З численних випадків особистого спілкування склалося враження: для багатьох українців сьогодні оте «скажи паляниця» за змістом не відрізняється від «скажи умба-умба». Символ, код, пароль — і не більше. Може, давній танець якийсь?

Далі — ані натяку на ностальгію, просто як воно було. За радянських часів у київських хлібних магазинах та відділах завжди був хліб під назвою «паляниця» — ну, хіба що за винятком «розкупили й іще не привезли». Це був один із трьох найпопулярніших, основних сортів щоденного вжитку — чорний «український», сірий «арнаутка» та білий «паляниця». Із раннього дитинства я постійно бував у Донецьку та Дніпрі — там було так само. Скрізь в українських містах одним із основних, «щоденних» сортів хліба була паляниця. Білий, пшеничний хліб та паляниця — це були синонімічні, взаємозамінювані поняття, батон — це було вже з розряду булочних виробів, і за вживаністю батон із паляницею не міг зрівнятися.

Паляниця мала особливу форму — круглу, пухку з «козирком» і була не здобною, але ледь-ледь солодкуватою й запашною. Страшенно не любивши хліб від дитинства, я робив виняток для паляниці. У російськомовному середовищі її називали «паляница»  — буденно, без жодного емоційного забарвлення. І, як було характерно для київської російської, вимовляли через чітке «я».

1975 року вперше потрапивши до Росії — до Москви, я був здивований, що в тамтешніх магазинах паляниці не було, й люди взагалі не знали такої назви. Згодом, багато де буваючи в Росії, я переконався, що там так було скрізь — і в Петербурзі, тодішньому Ленінграді, й у Калінінграді, й у Ростові-на-Дону, й навіть у Краснодарі. Ще згодом збагнув: росіяни під поняттям «хліб» здебільшого мали на увазі чорний, а білий — це був «батон». Причому в більшості міст хліб — це в багатьох російських містах була «цеглина», тобто «кирпичик» — хоча слово «цеглина» більше передає враження не лише від його форми, а й від смаку.

У балтійських країнах у кожній був свій білий хліб, у Білорусі теж. Паляниця — це була суто українська візитівка.

Й от Україна вийшла з СРСР, а за кілька місяців гавкнувся й сам Союз. І зовсім незабаром паляниця з магазинів зникла — як виявилося, пішла в історію. Натомість пишним цвітом розквітали всілякі «бородинський», «московський», ще й іще якісь із подібними назвами. Те саме вийшло з ковбасами, аж до «совєтської» Взагалі ніколи не чув такої назви ковбаси за радянських часів, а ковбаси такого типу — копчені — взагалі не з'являлися на прилавках, їх «діставали» хто з бази, хто з елітних спецмагазинів, хто з валютних. Як тоді казали, «по блату». Та й варених ковбас було два-три типи, відносне розмаїття на очах зникало ще на самому початку 1970-х.  А в російських містах ковбаси не було взагалі; недаремно електрички, зокрема й дальні, до Москви називали «ковбасними»: жителі прилеглих областей їздили по ковбасу до Москви. А ще кілька років тому люди, побачивши дорогезну ковбасу «совєтська», розтуляли роти, гадаючи, що це саме така була по «руб-двадцять»....

А масло «вологодське», сир «костромський» і безліч подібного? Чи справді їх готують за давніми вологодськими та костромськими рецептами, а чи просто так назвали?

А згадайте численні ще десять років тому реклами: «Смачно, як в СРСР». Насправді про смак радянських продуктів, як і про їхній вміст, ходили від анекдотів до трагічних оповідей. Той самий «радянський пломбір». Були кілька міст, що гриміли на весь Союз якісним морозивом.  Київ, Мінськ, Вільнюс, Петербург, Тбілісі, ще два-три міста: люди, що приїздили туди, неодмінно купували морозиво, літаками везли додому — хай розтане, але пригостити домашніх. А в преважній більшості міст морозиво було — вода водою.  

А тепер погляньте на прилавок — скільки типів російських назв ви нарахуєте? Так, це була пропаганда. Була й є. Так, пропаганда — то не лише телебачення й інтернет. Вона — скрізь. Росія працювала наполегливо й системно одразу від часу краху СРСР, вона оточувала нас відсиланнями до Росії, російським контекстом. Призвичаювала нас до етикеток і маркерів російського світу, немов дресирувала, щоби ми вважали ці маркери та етикетки за свої. Поки що все лишається в тому ж стані. 

Що ж до паляниці... От, виявилося, віднедавна випікають її у пекарнях деяких супермаркетів «Сільпо», хоча в тих, де буваю, я не бачив. «Козирок» за радянських часів був геть не такий, як на фотографії. Але ж це — пекарня, такий собі «хлібний от-кутюр», де хліб істотно дорожчий, ніж у хлібних відділах. А от на сайті тернопільської мережі «Пані паляниця» реальної паляниці я не побачив — лише слово-символ...

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6888
Читайте також
28.01.2023 14:00
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
3 593
30.11.2022 09:00
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
3 592
02.06.2022 16:33
Борис Бахтєєв
«Детектор медіа»
1 883
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду