detector.media
Отар Довженко
«Детектор медіа»
19.08.2022 17:24
Езотеричні «прогнози» — це не новини
Езотеричні «прогнози» — це не новини
Чому Незалежна медійна рада вважає неетичними і неправильними публікації, де прогнози езотериків видають за серйозні факти.

Незалежна медійна рада розглянула матеріали сайту інформагенції УНІАН, засновані на прогнозах тарологів, і дійшла висновку, що вони порушують Кодекс етики, закон і власні редакційні принципи цього медіа. Трохи прокоментую цей кейс, бо вважаю його досить важливим і показовим.

Чому саме УНІАН? Бо саме на УНІАН прийшла скарга — але суть експертного висновку стосується багатьох інших медіа, які запрошують езотериків, ворожок, нумерологів, тарологів та інших мольфарів як повноцінних героїв-експертів. Або використовують їхні прогнози, опубліковані в соцмережах, як сировину для «новин». На жаль, у час великої війни ця практика з медіа нікуди не ділася — «Детектор медіа» докладно про це писав.

Особисто я не вірю в тарологію, астрологію і тому подібні речі. Але й не вважаю, що згадок про прогнози езотериків не має бути в медіа — зрештою, є чимало людей, які в усе це вірять, і для них це важливо. Мені б хотілося, аби таких людей поступово ставало менше (це фронт робіт для освіти, медіаграмотності, популяризаторів науки…), але поки вони є і ці герої їм цікаві, давати їм слово можна. Але — точно не в новинах і в жодних форматах, які можуть сприйматись як новинні.  

Прогнози, навіть засновані на речах, реальніших за сузір’я та карти таро, в принципі не є фактами (хоча б тому, що факт — це те, що точно є, а про «точність» передбачень езотериків можна судити з їхніх прогнозів на 2020 рік, у яких чомусь не знайшлося місця для коронавірусної пандемії). Навіть у разі, якщо справжній  воєнний експерт, проаналізувавши обстановку на фронті, потенціал сторін, дані якихось там своїх конфіденційних джерел тощо, каже, що ворог битиме по певних містах — ви не можете опублікувати це під заголовком «Названо 4 міста, які загарбники будуть знищувати вже скоро». А коли це ще й «прогноз» тарологині Яни Езотерички…

Якщо журналісти з якихось причин вирішують дати слово подібним спікерам, слід не забувати, що їхній прогноз — не факти й не аналіз, а суб’єктивне твердження, яке неможливо перевірити. Зроблене на підставах, які неможливо критично оцінити. З інформацією, яку неможливо перевірити, професійні журналісти в принципі мають поводитись максимально обережно, дистанціюючись від неї і сигналізуючи аудиторії: увага, це не факт! Ми цього не перевіряли й не можемо перевірити!

Я пам’ятаю 90-ті, коли закохана дівчина могла всерйоз відмовитись від стосунків, довідавшись, що коханий є Козерогом, а деякі люди не планували свій день, поки не куплять газету з гороскопом. Пам’ятаю, яке сум’яття й паніку в дев’яності викликали нові й нові обіцянки «кінця світу». Все це — ознаки темних, скрутних, важких часів, коли люди шукають від надприродних сил тих відповідей, яких не знаходять у раціональній площині. Зараз Україна теж проходить крізь чорну смугу своєї історії, і сплеск цікавості до ворожок і гомеопатів, мольфарів і тарологів закономірний. Користуватись цим для здобуття трафіку, замаскувавши передбачення езотериків під новини — непрофесійно й нечесно. А у випадку, який розглядала Незалежна медійна рада, ще й може викликати паніку, адже в матеріалах є конкретні назви — «Харків, Київ, Донецька і Луганська області», які нібито мали особливо потерпати від російських обстрілів з середини липня до середини серпня. І взагалі — «на Україну випала карта смерті, що означає посилення активних бойових дій, кривавий період розпочався 12 липня і триватиме до середини серпня».

Зараз, коли середина серпня позаду, ми можемо оцінити влучність цього прогнозу. Як це часто буває, він справдився десь так відсотків на 50% :) Хоча, здавалося б, досить неважко на основі не карт таро, а звичайної логіки скласти більш правдоподібний перелік місць, куди росіяни гатитимуть у найближчий місяць.

Що мали зробити професійні журналісти, якщо вже мусять робити матеріал на таку тему? Пояснити читачам, що таке карти таро; дати інформацію про людину, яка робить прогноз; недвозначно, в тому числі в заголовку, дати зрозуміти, що це — особиста думка, а не факт.

Сподіваюсь, кейс УНІАН стане і для журналістів агенції, і для працівників інших медіа достатнім аргументом, аби відокремити факти від віщування.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY