«Штайнмайєру не раді у Києві». Що писала німецька та австрійська преса про відмову України прийняти президента Німеччини

«Штайнмайєру не раді у Києві». Що писала німецька та австрійська преса про відмову України прийняти президента Німеччини

20 Квітня 2022
2687
20 Квітня 2022
10:16

«Штайнмайєру не раді у Києві». Що писала німецька та австрійська преса про відмову України прийняти президента Німеччини

2687
Франк-Вальтер Штайнмайєр хотів до Києва, й відмова Зеленського роздратувала німецьких політиків.
«Штайнмайєру не раді у Києві». Що писала німецька та австрійська преса про відмову України прийняти президента Німеччини
«Штайнмайєру не раді у Києві». Що писала німецька та австрійська преса про відмову України прийняти президента Німеччини

Німеччина, FAZ

Колонка зліва: «FDP попереджає про візит Шольца до Києва».

Канцлер Олаф Шольц зазнає дедалі більшої критики за те, що він не їздив до Києва, відколи Росія вторглася в Україну. Згідно з голосами, перші політики в коаліції світлофора тепер попереджають про таку поїздку. Генеральний секретар Біжан Джір-Сараї заявив у понеділок в ефірі n-tv: «Особисто я був би радий, якби канцлер приїхав до Києва». Нещодавно Київ відвідали прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон і канцлер Австрії Карл Нехаммер. Заступниця офіційного представника уряду Крістіане Хофман заявила в понеділок про можливу поїздку Шольца: «Я б оголосила про це, якби був конкретний план».

 

Augsburger Allgemeine

Заголовок: «Яку роль відіграє Німеччина в Україні?»

Тиск на канцлера Шольца зростає — в його власній коаліції та серед населення.

Позиція Австрії щодо української кризи однозначна: країна політично нейтральна, а уряд підтримує гучними словами або навіть постачає зброю Києву. Тепер канцлер Карл Нехаммер зі всіх людей зустрівся з тим, хто розпочав війну у Східній Європі. У Москві консервативний політик консультувався з Володимиром Путіним — і таким чином став першим главою західного уряду, який побував у Кремлі з початку війни, — у суботу Нехаммер уже був у Києві. Мета його поїздки — гуманітарні коридори, припинення вогню та повне розслідування воєнних злочинів. Він визнав, що поїздка до Москви була «ризикованою місією», від якої не можна очікувати великих чудес. І все ж таки його візит порушує питання, чому німецькі політики, які протягом багатьох років були одним із двигунів політики в регіоні, досі не займалися туристичною дипломатією. Нещодавно прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон і голова Комісії ЄС Урсула фон дер Ляйєн провели прямі переговори з президентом України Володимиром Зеленським в охопленому бойовими діями Києві. «Більше, ніж будь-коли, це буде важливою ознакою того, що провідний представник федерального уряду Олаф Шольц також поїде до України», — вимагає у твітері місцевий політик Аугсбурзького ХСС Фолькер Ульріх. Про це каже посол України в Берліні Андрій Мельник. «Я вважаю, що поїздка канцлера до Києва може бути потужним сигналом», — сказав він, водночас наголосивши, що Шольц не повинен приїжджати з порожніми руками. Мельник: «Ідеться насамперед про постачання танків».

Крім того, в його власній коаліції на Шольца чиниться все більший тиск, аби він хоча б розширив підтримку України. «Україні потрібно більше військової техніки — насамперед важкої зброї, — заявила федеральна міністерка закордонних справ Анналена Бербок у кулуарах зустрічі міністрів закордонних справ ЄС у Люксембурзі. — Зараз не час відмовок, зараз час творчості та прагматизму». Водночас усередині її партії звучали твердження, що Шольц насправді відкладає поїздку до Києва, побоюючись, що це може порушити канал зв'язку з Москвою.

Надії на швидке припинення вогню в експертів і так невеликі. «Все частіше висловлюються сумніви щодо можливості укладання контрактів із Путіним і Лавровим, оскільки з усього попереднього досвіду вони без зазріння совісті розривають контракти й на одному подиху звинувачують іншу сторону в порушенні звинувачення», — аналізує експерт із безпеки з Кіля Йоахім Краузе. «Основна проблема з Росією полягає в характері режиму, який довів себе до фашистської манії величі і, мабуть, неухильно працює над реалізацією своїх імперських планів: перегляд закінчення холодної війни на російських умовах».

Багато німців незадоволені антикризовим управлінням федерального уряду. У репрезентативному опитуванні Civey для нашої редакції 51% опитаних дали негативну оцінку політиці в українській кризі.

 

Австрія, Kurier

Заголовок-анонс: «Візит Штайнмайєра в Україну зірвався. Президента Німеччини не прийняли, а канцлера Шольца запросили до Києва».

 

Німеччина, FAZ

Колонка справа: «Знак розбрату».

Поїздка федерального президента до Польщі завершилася погано: Штайнмайєру довелося взнати у Варшаві, що він не потрібен як гість у Києві.

Те, що мало стати «яскравою ознакою загальноєвропейської солідарності з Україною», стало пронизливим сигналом розладу та розчарування. Це не приходить із нізвідки. Посол України в Берліні давно відмовився від усіх дипломатичних форм, намагаючись переконати Німеччину надати ще більшу підтримку його країні в боротьбі з росіянами. Президент Зеленський також неодноразово закликав надати більше зброї своєї армії та посилити тиск на Путіна.

Берлін вагався в обох питаннях до війни й навіть після її початку. Тепер Київ змушує Штайнмайєра розплачуватись за це. З української точки зору це не стосується безневинних людей. Штайнмайєр не забув про своє проросійське минуле, хоча й визнав помилкову оцінку щодо Путіна. Відмова також показує рівень втрати репутації Берліна у Східній Європі. У своїй політиці щодо Росії Німеччина надто мало дослухалася до своїх союзників і замало враховувала їхні інтереси. «Північний потік — 2», мільярдні руїни на дні Балтійського моря, залишиться пам'ятником помилкам урядів Шредера та Меркель, доки не впаде. І Штайнмайєр, мабуть, ніколи не позбавиться своєї репутації на Сході, людини, яка зрозуміла Росію.

Однак оголошувати його небажаним гостем було не наймудрішим рішенням. Це не робить візит Шольця до Києва ймовірнішим. З цієї образи Путін почерпне надію на те, що у стані його супротивників з'являться перші тріщини. За всієї співчуття до безвихідного становища українців, будь-хто, хто має такий ворог, як Путін, не повинен добровільно напружувати свої стосунки з друзями, особливо з їхнім найбільшим фінансистом.

 Головний матеріал: «Україна відкидає візит Штайнмайєра».

Федеральний президент: Не був запрошений до Києва / Путін бачить себе у боротьбі зі США

Українське керівництво відкинуло візит федерального президента Франка-Вальтера Штайнмайєра до Києва. В останні кілька днів президент Польщі Анджей Дуда запропонував їм вирушити до української столиці разом із президентами Литви, Латвії та Естонії, «щоб відправити та встановити потужний знак загальноєвропейської солідарності з Україною», — заявив Штайнмаєр у вівторок під час візиту до Варшави. «Я був готовий до цього. Але очевидно — і я мушу визнати — це не було потрібно в Києві». В Україні Штайнмайєра критикують за те, що він виступав за будівництво російського газопроводу «Північний потік — 2» незадовго до війни. Тому посол України в Берліні Андрій Мельник неодноразово різко критикував федерального президента. Штайнмайєр нещодавно публічно визнав, що було помилкою висловлюватися проти попереджень зі Східної Європи про газогін, який Росія планує побудувати в обхід України для постачання газу до Європи. Може бути повернення до нормального життя в Росії, однак у дискусії про припинення постачання російського газу він попередив, що держави ЄС не повинні нашкодити собі більше, ніж Росії санкціями, але він також закликав до жертв. .

Президент Росії Володимир Путін заявив, що в Україні «США готові боротися з Росією до останнього українця». Але йдеться про кінець «монополярного світу». На боці Росії білоруський правитель Олександр Лукашенко, який разом із Путіним відвідав космодром Східний у східному Приамур'ї. Путін звинуватив Київ у відмові від обіцянок на стамбульських переговорах та заявив, що продовжить свою «військову операцію»; що операція «йде за планом». Путін назвав різанину в Бучі під Києвом, яку приписують російським військовим, «фейком».

Українська влада спочатку не підтвердила повідомлення в понеділок про можливу хімічну атаку Росії в Маріуполі. Заступник міністра оборони України Ганна Маляр заявила, що вони перевіряють інформацію з обложеного міста. Можливо також, що війська використовували фосфорні боєприпаси.

 

Der Tagesspiegel

«Штайнмайєру не раді в Києві»

Поїздка федерального президента в Україну зірвалася / Зростає підтримка доставки важких озброєнь.

Президент України Володимир Зеленський, мабуть, не хоче приймати Франка-Вальтера Штайнмайєра в Києві. Запланована поїздка федерального президента до України зірвалася. Цими днями президент Польщі Анджей Дуда запропонував вирушити в українську столицю разом із главами балтійських держав Литви, Латвії та Естонії, «щоб дати потужний сигнал загальноєвропейської солідарності з Україною та встановити, — сказав Штайнмайєр під час візиту до Варшави. — Я був готовий до цього. Але очевидно — і я маю це взяти до уваги — у Києві цього не хотіли».

Визнав помилки у своїй політиці щодо Росії на попередніх посадах, включаючи прихильність до проєкту газогону «Північний потік — 2».

Після відмови від цього візиту Україна запросила канцлера Олафа Шольца (СДПН). «Ми також повідомили, що мій президент та уряд були б дуже раді, якби канцлер Олаф Шольц відвідав Київ», — сказав посол України в Берліні Андрій Мельник в ефірі ProSieben та Sat1. Візит має бути присвячений тому, як Німеччина може допомогти важким озброєнням. «Мій президент із нетерпінням чекає на це», — сказав Мельник. У коаліції «світлофора» зростає підтримка постачання важкого озброєння та танків в Україну. Слідом за федеральним міністром закордонних справ Анналеною Бербок (зелені) за цей крок у вівторок висловилися чільні представники СДПН та ВДП. І призначений генеральний секретар ВДП Біжан Джір-Сараї, і керівник зелених Омід Нуріпур були переконані, що Німеччина має поставити важке озброєння. Голова комітету із закордонних справ Бундестагу Міхаель Рот (СДПН) наголосив на Deutschlandfunk, що Україна повинна мати можливість відвоювати території. Тільки так вона може вести переговори з Росією щодо «позиції сили».

Політик СДПН у вівторок вирушив до Західної України разом із головою Комітету оборони Марі-Агнес Штрак-Циммерманн (СвДП) та головою Європейського комітету Антоном Хофрайтером (Зелені). Там вони хотіли зустрітися з колегами — українськими парламентаріями. Штрак-Циммерман наперед розкритикував канцлера Олафа Шольца. Можливо, Шольц мав «сумніви» щодо надання важкого озброєння, сказала вона в розмові «Шпігелю». Причиною є різні погляди на питання у СДПН. Раніше цього тижня Шольц висловив сумніви щодо вимог міністра закордонних справ Бербока щодо постачання важких озброєнь в Україну.

Такі експерти, як політолог Карло Масала, побоюються, що найближчим часом війна в Україні стане ще «бруднішою і жорсткішою». «Існує велика небезпека, що ми побачимо ще страшніші картини, ніж у Бучі», — сказав він Tagesspiegel. Зростають побоювання щодо хімічної атаки Росії на Україну. За словами заступниці міністра оборони Ганни Маляр, зараз українське керівництво вивчає непідтверджену інформацію про те, що Росія вже застосувала бойові отруйні речовини у спробі повністю захопити оточене місто Маріуполь. «Є версія, що це можуть бути фосфорні боєприпаси», — каже вона по телевізору. Співголова Зелених Рікарда Ланг заявила телеканалу RTL/ntv, що застосування хімічної зброї «стане історичним проривом із часів Першої світової війни тут, у Європі». Якщо підозра у проведенні операції в місті Маріуполь підтвердиться, то реакцією має стати посилення санкцій. «Хімічна зброя — це нелюдяність, скотство, зло в чистому вигляді».

 

Passauer Neue Presse

Заголовок: «Візит Штайнмаєра у Києві небажаний»

Варшава. Запланована поїздка федерального президента Франка-Вальтера Штайнмайєра до Києва зірвалася, тому що його там, очевидно, не вітають. «Я був готовий до цього. Але очевидно — і я мушу це визнати — цього не хотіли в Києві», — сказав Штайнмайєр учора під час візиту до Варшави. Останніми днями президент Польщі Анджей Дуда запропонував їм поїхати в українську столицю разом із главами держав Балтії Литви, Латвії та Естонії, «щоб дати й потужний знак спільної європейської солідарності з Україною».

Підпис під фото: «"Я маю це взяти до уваги": Федеральний президент Франк-Вальтер Штайнмайєр насправді хотів поїхати в Україну».

 

Badisches Tagblatt

«Неугодна Штайнмайєру Україна відмовилася від візиту»

Візит федерального президента Франка-Вальтера Штайнмайєра в Україну було відхилено керівництвом у Києві. Цими днями його польський колега Анджей Дуда запропонував поїхати до Києва разом із ним та президентом країн Балтії, повідомив Штайнмайєр у Варшаві у вівторок. «Я був до цього готовий, але мабуть (...) у Києві цього не хотіли», — сказав федеральний президент. Це була ідея Дуди, щоби президенти Польщі, Німеччини, Естонії, Латвії та Литви поїхали до Києва, «щоб дати потужний знак загальноєвропейської солідарності з Україною».

 

Kurier

«Війна в Україні кидає політику Німеччини в жорстокий вир. Чи то постачання зброї, чи політика відвідування: чіткого курсу ми не бачимо».

У міжнародній дипломатії відмова від запрошення федерального президента рівносильна гучному ляпасу. Хвилі, викликані неприйняттям Франка Вальтера Штайнмайєра з Києва в Берліні, відповідно жорстокі. Проте провідна держава Європи не може домовитися про чіткий курс у війні в Україні. Тому що поки федерального президента розвантажують, канцлер Шольц продовжує вагатися, чи варто вирушати в дорогу. Є також нескінченна суперечка щодо постачання зброї.

У той час як по-іншому налаштовані Зелені голосно закликають до якнайшвидших постачань важких озброєнь в Україну та користуються підтримкою ВДП, СДПН налаштована скептично. Як і Австрія, вона сильно залежить від природного газу з Росії і вже кілька тижнів призупиняє дію санкцій, особливо в енергетичному секторі, на велике незадоволення України та інших країн ЄС.

 

Німеччина, FAZ

Колонка справа: «Ворог базується не в Берліні»

Штайнмайєр небажаний? Зеленському раді президенти Польщі та балтійських республік, але не глава держави Німеччини?

Це звучало настільки неймовірно, що деякі люди сприйняли новину за фейк, коли вона потрапила до Берліна. На превелике задоволення Москви, Київ зневажливо поставився до федерального президента, чого ніколи не траплялося ні з ним, ні з його попередниками. Український президент не міг би придумати більшого калібру, принаймні проти дружньої країни. Зеленський навіть готовий зустрітися з Путіним.

Київ не робив офіційних заяв щодо образи. Проте вкрай недипломатичні звинувачення посла України в Берліні Мельника дали зрозуміти, що Київ не прощає Штайнмайєру його проросійського курсу на посаді міністра закордонних справ — і навіть підозрює його у використанні сплетеної ним «павутини» для продовження, щоб мати вплив, щоби взяти на себе: за словами Мельника, відносини з Росією є чимось «священним» для Штайнмайєра, хоч би що трапилося.

Як бачите, це, мабуть, не просто думка посла, який вийшов із-під контролю. З українського погляду той факт, що уряд Шольца виявив нерішучість у постачанні зброї, вписується в образ федерального президента, який усе ще смикає за ниточки Бельвю.

Якби Штайнмайєр справді був темним володарем німецької русофілії, не варто було б його таким чином ображати. Але це теорія змови, яка не має нічого спільного з політичною реальністю в Берліні. Сам Київ спростував їх, заявивши, що вони краще поговорять із канцлером, бо тільки він може брати на себе значні зобов'язання.

Зеленському тепер доведеться деякий час чекати на бажаний візит канцлера. Шольц має спочатку висловити свою солідарність із федеральним президентом. Було дезавуйовано не лише приватну особу із прихованим членством у СДПН, а й вищий представник Федеративної Республіки Німеччини. І представник політики, яку аж до нападу Путіна на Україну підтримували значні верстви політичної та ділової еліти Німеччини, включно із Шольцем, колишнім мером Гамбурга, а потім міністром фінансів.

Як канцлер, він стикається з купою зовнішньополітичних викликів. Як публічно визнав фон Штайнмайєр, політика Німеччини щодо Росії за останні кілька десятиліть зазнала невдачі. Але стосунки із союзниками на Сході страждали й від того, що Берлін із розумінням ставився до «законних» інтересів безпеки Росії навіть після того, як їх уже не можна було вважати легітимними.

Незапрошення Штайнмайєра було надмірним та стало подарунком для Кремля. Але різка реакція має змусити Берлін усвідомити, як мало люди у Східній Європі довіряють Німеччині, коли йдеться про її «священні» відносини з Росією. Це нікого не має дивувати. У Центральній та Східній Європі люди були вражені тим, як без вагань Німеччина десятиліттями ставила себе в залежність від постачання енергоресурсів із Росії — незважаючи на всі попередження тих, хто знав із власного досвіду, що контракти з Кремлем — це пакти з дияволом. Але тодішній канцлер Шредер не лише запустив «Північний потік — 1», а й заклав душу Путіну навіть після терміну його повноважень. До цього дня він не присягнув у цьому.

Меркель продовжила шредерівську східну політику та благословила будівництво «Північного потоку — 2» навіть після анексії Криму. Шольц теж уперше заговорив про суто «приватний» проєкт — у той час, коли Путін уже давно готував себе та свою країну до війни в Україні.

Зважаючи на ці давні і міжпартійні помилки федеральному уряду буде нелегко переконати своїх союзників у реалізмі нового поворотного моменту. Усередині країни та за кордоном Берлін, найбільший донор України, критикується за недостатньо радикальну реакцію на путінську війну. Проте як Німеччина поставила себе у залежність від дешевої російської енергії. І це не єдина країна на Заході, яка ще не надіслала бойових танків в Україну.

Але дебати показують, наскільки важливою є Німеччина у боротьбі з Путіним. Зеленський і його радники теж не повинні були про це забувати, незважаючи на екзистенційну небезпеку, на яку вони наражаються, але також і через неї. Ворог України у Москві, а не у Берліні.

 

111111111111111111

Головний матеріал: «Обурення Києва поведінкою Штайнмайєра»

Підзаголовок: «Шольц «дещо роздратований» / Голови комітетів закликають до тяжкого озброєння для України».

Федеральний канцлер Олаф Шольц назвав «дещо дратівливим» той факт, що федерального президента фактично відкликали із запрошення перед запланованою поїздкою до України. Інші політики СДПН висловили чіткішу критику. Франк-Вальтер Штайнмаєр хотів у середу з'їздити до Києва з президентами Польщі та країн Балтії, але потім дізнався, що його візит небажаний. Шольц сказав RBB у середу: «Федеральний президент хотів би поїхати в Україну», і додав: «От чому було б добре його прийняти».

Тим часом, посол України в Берліні Андрій Мельник відновив запрошення Федеральному канцлеру до Києва. Під час такого візиту можна було б обговорити підтримку України через постачання важкого озброєння. Мельник сказав: «Мій президент з нетерпінням чекає на це».

Представник із зовнішньої політики парламентської групи СДПН Нільс Шмід попередив Україну, щоб вона діяла «належним чином». Він сказав: «Стравлювати канцлера з федеральним президентом абсолютно неприйнятно».

Тим часом на Шольца та міністра оборони Крістін Ламбрехт (СДПН) посилюється тиск, щоб вони не блокували постачання бронетехніки та важкого озброєння. Голови комітетів Бундестагу із закордонних справ, оборони та Європи Міхаель Рот (СДПН), Марі-Агнес Штрак-Циммерманн (СвДП) та Антон Хофрайтер (Зелені) після переговорів з українськими парламентаріями у Лемберзі заявили, що підтримують відповідні побажання. Міністри відомства ВДП та зелених також хотіли виконати такі українські прохання. Найшвидший спосіб допомогти Україні — використовувати старі системи озброєнь країн Варшавського договору, але знадобляться і нові західні технології. Хофрайтер сказав, що питання про нафтове ембарго проти Росії має бути вирішене заздалегідь.

 

Der Tagesspiegel

Головний матеріал: «Шольц поки що не хоче їхати в Україну»

Канцлер назвав відмову Штайнмайєра «дратівливою» / ЄС прийняв рішення про надання Києву додаткової військової допомоги у розмірі 500 млн євро

Берлін. Після відмови України від візиту федерального президента Франка-Вальтера Штайнмайєра багато німецьких політиків висловили розчарування та відчуження. Канцлер Олаф Шольц (СДПН) розкритикував як «дещо дратівливе» те, що президент України Володимир Зеленський Штайнмаєр не хотів його приймати. Він хотів би поїхати до Києва, сказав Шольц інформаційному радіо RBB. «Тому було б добре його прийняти». Як повідомляє RBB, Шольц не планує поїздки в Україну найближчим часом. За словами канцлера, він був у Києві лише за кілька днів до початку війни, а також регулярно дзвонить президенту Зеленському, востаннє в неділю. Зеленський спеціально знову запросив Шольца.

Міністр закордонних справ Анналена Бербок (зелені) заявила у кулуарах візиту до німецьких солдатів у Малі, що вважає поїздку Штайнмайєра корисною. Ральф Фюкс, голова берлінського аналітичного центру Liberale Moderne, який роками підтримує тісні контакти з Україною, а також із російським громадянським суспільством, також вважає рішення українського керівництва нерозумним, але висловив певне розуміння. «Ми, як і раніше, недооцінюємо збитки, які завдає багаторічна політика партнерства з Росією. Нерішучість Німеччини з початку війни не сприяла довірі до Німеччини», — сказав Фюкс в інтерв'ю Tagesspiegel.

Президенти Польщі, Литви, Латвії та Естонії прибули у середу, 13 квітня до Києва, для переговорів із Зеленським. Штайнмаєр хотів приєднатися до них. Крім допомоги Україні, переговори також стосуватимуться міжнародного розслідування військових злочинів Росії. Експерти ОБСЄ склали список передбачуваних злочинів. Тільки у київському передмісті Бучі проведено судово-медичну експертизу тіл понад 400 мирних жителів, виявлених після виведення російських військ. Президент США Джо Байден вперше назвав війну з Росією геноцидом у промові в Де-Мойні, штат Айова. Під час майже годинної розмови в середу він пообіцяв Зеленському, що поставить додаткові озброєння та боєприпаси на суму до 800 мільйонів доларів (740 мільйонів євро), включаючи артилерію, бронетехніку та гелікоптери.

…Усередині коаліції дедалі частіше звучать заклики до постачання важких озброєнь в Україну. У той самий час зростає непорозуміння небажання Шольца. «Наші міністри наполягають на тому, щоб доставка нарешті відбулася», — сказав Грін Антон Хофрейтер. «Ми всі не знаємо, чому Олаф Шольц так вагається. Збитки зовнішньої та європейської політики збільшуються з кожним днем».

 

Passauer Neue Presse

Головний матеріал: «ЄС дає півмільярда на озброєння».

Київ. З огляду на очікуваний великомасштабний наступ Росії на сході України ЄС виділяє ще 500 млн євро на постачання зброї Києву. За повідомленнями ЗМІ, аналогічний пакет допомоги планується у США….

….Тим часом, той факт, що президент Франк-Вальтер-Штайнмайєр був не запрошений Києвом, що викликало обурення в Німеччині. Канцлер Олаф Шольц назвав рішення України, м'яко кажучи, «трохи дратівливим». Політик СДПН сказав у RBB: «Федеральний президент хотів би приїхати. Він був нещодавно переобраний главою держави. І саме тому було б добре прийняти його». Штайнмаєр хотів поїхати до Києва з президентами Польщі, Латвії, Литви та Естонії.

 

Колонка справа: «Справжній ворог».

Для людей в Україні, які страждають від смерті, страждань, руйнувань та втечі, Страсна п'ятниця не просто завтра, а вже кілька тижнів. Доля країни, що грубо захоплена Росією, вирішиться на полі бою. Якщо Путін досягне свого, найпізніше до 9 травня, якраз до святкування перемоги над нацистською Німеччиною у 1945 році. З перегрупуванням російських військ на сході України агресивна війна Москви, ймовірно, увійде до вирішального раунду після Великодня.

Можливості невеликі: або Захід, ООН або посередники зможуть забезпечити мирні переговори, або Україна отримає все, що їй потрібно принаймні для того, щоб вивести Росію з безвиході. А це знаряддя, гармати та ще раз знаряддя, а саме важка артилерія, зенітні комплекси, літаки та танки. Вчора ЄС виділив ще сотні мільйонів євро на озброєння. Але це ще відносно скромно, якщо врахувати, що ЄС перераховує Путіну близько 10 мільярдів євро на місяць на вугілля, нафту та газ.

Зрозуміло, що Зеленського обурюють такі угоди, які Путін використовує для фінансування своєї війни. Тим не менш, з боку українського президента було невдалим кроком виплеснути свій гнів на федерального президента Штайнмайєра як свого роду визнання за його грандіозний провал раніше щодо Росії та енергетичної політики, оскільки ця образа є контрпродуктивною і абсолютно марною, тільки підживлює сумніви щодо більш жорсткої. прихильності з боку Німеччини. Від цієї суперечки виграє лише Путін. Фатально: Тому що ворог миру, демократії та свободи у Кремлі, а не в Україні та не в Німеччині.

 

Augsburger Allgemeine

Головний матеріал: «Шольц роздратований дипломатією Зеленського. Після метушні навколо Штайнмайєра канцлер займає оборонну позицію».

Канцлер Києва Олаф Шольц висловив роздратування, що Україна відмовилася від запланованого візиту федерального президента Франка-Вальтера Штайнмайєра. У середу він залишив відкритим питання про те, чи поїде глава уряду до Києва натомість сам. Нещодавно політик СДПН відвідав президента України Володимира Зеленського незадовго до початку війни. Шольц наголосив, що перебуває у постійному контакті з керівництвом у Києві. «Навряд чи знайдеться глава держави чи уряду, який підтримує зі мною такі інтенсивні контакти, як український президент», — сказав канцлер RBB. Штайнмаєр хотів поїхати до Києва з президентами Польщі, Латвії, Литви та Естонії, але на нього там не чекали. Шольц назвав це «трохи дратівливим, м'яко кажучи».

В Україні Штайнмайєра критикують за його проросійську позицію під час перебування на посаді міністра закордонних справ. Зеленський також неодноразово критикував той факт, що Німеччина продовжує імпортувати газ із Росії, тим самим наповнюючи військову скриню Володимира Путіна. У середу президент України знову закликав країни ЄС посилити санкції проти Москви. «Якщо Європа втратить час, Росія скористається цим, щоб розширити зону бойових дій на інші країни», — сказав він під час відеозвернення в естонському парламенті. «Ми можемо або зупинити Росію, або втратити всю Східну Європу на дуже довгий час».

 

Badisches Tagblatt

Підпис під фото: «Видно що розгублений: Федеральний президент Штайнмаєр повідомляє пресу про скасування поїздки з Києва.

 

Головний матеріал: «Міжпартійне обурення».

Федеральний президент Штайнмаєр нікому не потрібен в Україні - це зустрічає явну критику в Німеччині

Скасування Україною візиту федерального президента Франка-Вальтера Штайнмайєра викликало обурення серед партій у Німеччині. У середу цей процес часто розглядався як образа.

Тим часом посол України Андрій Мельник повторив запрошення канцлеру Олафу Шольцу та пов'язав це з побажанням, щоб канцлер привіз із собою зобов'язання щодо постачання важкого озброєння. Проте політик СДПН залишив подорож відкритою.

Штайнмаєр хотів поїхати до Києва з президентами Польщі, Латвії, Литви та Естонії. Ініціатива для цього виходила від президента Польщі Анджея Дуди. «Я був готовий до цього. Але очевидно — і я мушу це визнати — у Києві цього не хотіли», - сказав Штайнмайєр.

Шольц назвав рішення України, м'яко кажучи, «трохи дратівливим». Міністр закордонних справ Анналена Бербок також висловила жаль з приводу скасування. Вона сказала «визнала б поїздку Штайнмайєра корисною», — сказав зелений політик у кулуарах візиту до малійської столиці Бамако.

Відмова від запрошення Штайнмайєра також зустріла різку критику з боку інших мешканців Німеччини. Віце-голова ВДП Вольфганг Кубіцкі виключає поки що можливість візиту канцлера Шольца до Києва. «Я не можу собі уявити, щоб канцлер уряду, який підтримується ВДП, поїхав до країни, яка оголосила главу нашої держави небажаною особою», — сказав Кубіцкі. Він має повне розуміння політичного керівництва в Україні. Країна виборює своє виживання. «Але все має свої межі», — сказав експерт із зовнішньої політики СДПН Нільс Шмід на Deutschlandfunk.

Лідер парламентської групи СДПН Рольф Мютценіх назвав дії української сторони «гідними жалю». Не віддає належне близьким взаємовідносинам. «Проте, ми подбаємо про те, щоб цей процес не поставив під загрозу наше співробітництво». «Але Франк-Вальтер Штайнмаєр є обраним главою держави у демократичній країні, і його звільнення є дипломатичною образою».

Зеленський заявив що він не отримував «офіційного» запиту з Берліна про візит Штайнмаєра, ні його, ні його офіс офіційно не запитували ні Штайнмаєр, ні Офіс федерального президента. «Ми —  вільна країна, — сказав він. — Ми можемо дозволити собі оточити себе тими, хто нас справді підтримує, оточити себе справжніми друзями».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2687
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду