Поїздка у порожнечу: як європейські медіа писали про візит канцлера Австрії до Путіна

Поїздка у порожнечу: як європейські медіа писали про візит канцлера Австрії до Путіна

14 Квітня 2022
2272
14 Квітня 2022
11:30

Поїздка у порожнечу: як європейські медіа писали про візит канцлера Австрії до Путіна

2272
Огляд перших шпальт газет Австрії, Нідерландів, Німеччини, Ірландії та Ісландії.
Поїздка у порожнечу: як європейські медіа писали про візит канцлера Австрії до Путіна
Поїздка у порожнечу: як європейські медіа писали про візит канцлера Австрії до Путіна

11 квітня канцлер Австрії Карл Нехаммер приїхав до Росії та провів переговори з президентом Володимиром Путіним. Нехаммер став першим європейським лідером, який особисто зустрівся з Путіним після нападу на Україну 24 лютого. Європейська преса потрактувала цей візит як «чорну мітку» Путіну від Євросоюзу.

 

Австрія, Der Standard

 «Нехаммер повідомляє про «жорстку розмову» з Путіним. Обережна реакція ЄС та України на самостійні дії канцлера».

Переговори між федеральним канцлером Карлом Нехаммером та президентом Росії Володимиром Путіним у понеділок були, за словами Нехаммера, «прямими, відкритими та жорсткими». Відповідно, канцлер зажадав від Путіна припинення війни проти України, а також звернувся до військових злочинів у Бучі та інших українських містах. Він також оголосив про подальші санкції ЄС, якщо війна продовжиться.

Поїздка канцлера, про яку напередодні було оголошено за короткий термін, була швидко розкритикована як експертами в Австрії, так і опозицією та партнером по коаліції. Повідомляється, що «зелені» були не в курсі. У понеділок ЄС та Німеччина наголосили, що поїздку Нехаммера було погоджено заздалегідь. Сольний проект канцлера був заздалегідь узгоджений у Брюсселі та в Україні із застереженнями. З Берліна говорили, що «вітають усі кроки, які можуть сприяти закінченню війни».

 

Австрія, Kurier

Заголовок на фотоколажі: «Дружнього візиту немає».

Підзаголовок: «75-хвилинна розмова з Путіним. Канцлер Карл Нехаммер закликав створити гуманітарні коридори в зоні бойових дій і розглянув російські військові злочини. Розмова була «відкритою і жорсткою».

 

Австрія, Kleine Zeitung

«Подорож канцлера до Путіна. Поїдка у порожнечу». Нехаммер говорив із Путіним у Москві 75 хвилин. Після зустрічі канцлер був налаштований дуже песимістично.

 

Австрія, Neue

«На делікатній місії».

За його власними заявами, канцлер Карл Нехаммер півтори години провів із президентом Росії Володимиром Путіним. «Це був не дружній візит», – запевнив він.

 

Австрія, Salzburger Nachrichten

«Поїздка до Москви була обов'язковою».

Це була зустріч віч-на-віч, без спільних зустрічей із пресою і навіть без офіційних вітальних фотографій. У понеділок президент Росії Володимир Путін прийняв канцлера Австрії Карла Нехаммера у своїй заміській резиденції у підмосковному Ново-Огарьові. З ініціативи Австрії, як наголосили у Кремлі. Розмова тривала близько години і, за словами федерального канцлера Нехаммера, була «дуже прямою, відкритою та жорсткою». Поїздка була йому «боргом». Він хотів не залишити каменю на камені, щоб покласти край війні. Однак після зустрічі Нехаммер заявив на прес-конференції, що розмова «загалом не залишила у нього позитивних вражень». Путін не дав коментарів одразу після зустрічі. Прессекретар Кремля Дмитро Пєсков заздалегідь заявив, що крім України обговорюватимуться і постачання газу, «оскільки тема є дуже актуальною для австрійської сторони». Нехаммер повідомив, що він сказав Путіну «недвозначно», що існуючі санкції ЄС залишаться і будуть жорсткішими доти, доки в Україні помиратимуть люди. Його найважливішим посланням було, «що ця війна має нарешті закінчитись». Інші до Нехаммера вже зверталися до президента Росії із цим повідомленням. Президент Франції Емманюель Макрон та президент Туреччини Реджеп Ердоган, серед інших, нещодавно намагалися виступити посередниками у війні в Україні. Поки що на Москву це не справило враження. Навпаки, кровопролиття посилилося. Тепер також очікується новий наступ.

 

«Компроміс із розпалювачем війни?»

Не зрозуміло, чи допоможе місія Карла Нехаммера Україні. Проте зрозуміло, що вона допомагає Путіну. У світі міжнародних держав не можна вибирати собі співрозмовника, і навіть таку фігуру, як Володимир Путін, якому, безперечно, краще було б сидіти в камері військових злочинців у Гаазі, ніж у Кремлі, треба прийняти як реальність. І, отже, також як співрозмовника. Незалежно від цього, є багато вказівок на те, що поїздка канцлера Карла Нехаммера до Москви була заснована на непорозумінні. А саме, на нерозумінні того, що маєш справу з деспотом, який збрехав усьому світу, що без потреби розв'язав злочинну агресивну війну, чия артилерія перетворює на руїни цілі житлові масиви, що вбиває і гвалтує в окупованій країні, який вбиває молодь своєї країни, що миритися з масовими загибеллю мирних жителів, місяцями недоступного для раціональних і навіть людських аргументів - ось із таким деспотом можна розумно розмовляти.

За словами Нехаммера, він дав зрозуміти російському президентові та воєначальнику, що «ця війна має припинитися», що бойові дії мають бути зупинені, а гуманітарні коридори мають бути створені, і що санкції триватимуть «поки що люди помирають в Україні». Ці аргументи, безперечно, справили б враження на розумного державного діяча. Але Володимир Путін не є розумним державним діячем, інакше він не став би безглуздо розстрілювати європейський світопорядок.

Тож не зрозуміло, чи допоможе місія Нехаммера Україні. Проте зрозуміло, що вона допомагає Путіну. Деспот може показати своєму народу, що він все ще улюблений та популярний державний діяч. І він може показати ЄС, що канали зв'язку між Європою та Москвою аж ніяк не мертві. Крім того, виникає питання, в чому могло полягати можливий успіх миротворчої місії. Можна виключити, що Путін беззастережно покінчив би з війною через умовляння Нехаммера. Будь-який інший результат, наприклад, «компромісне рішення», був би зрадою України. З такою людиною, як Путін, не може бути жодних компромісів. Аргументом на користь подорожі Нехаммера може бути те, що ніхто не мав кращої ідеї. Але це не означає, що ідея Нехаммера справді хороша.

 

 Австрія, Vorarlberger Nachrichten

«Нехаммер із Путіним: “Не дуже позитивне враження”».

Канцлер став першим високопоставленим європейським політиком, який відвідав Москву з початку війни.

Канцлер Карл Нехаммер (ÖVP) зустрівся з президентом Росії Володимиром Путіним неподалік Москви у понеділок для переговорів, які тривали близько години. Нехаммер говорив про військові злочини у Бучі та інших місцях. Путін «говорив про логіку війни», але висловив зацікавленість у продовженні переговорів у Стамбулі.

 

Нідерланди, De Volkskrant

«Навіть говорити про мир стало неможливо».

Виходу з конфлікту в Україні не видно, оскільки звірства в Україні посилюються. Канцлер Австрії Нехаммер також не зміг подолати розрив між російським лідером і президентом України Володимиром Зеленським під час зустрічі з Володимиром Путіним у понеділок. Як мирні переговори можуть бути успішними? «Будьте стратегічно чуйними».

 

Ісландія, Morgunbladid

«Песимістично налаштований щодо результатів переговорів». ЄС надасть Україні додаткову допомогу.

Канцлер Австрії Карл Нехаммер заявив учора, що він песимістично налаштований щодо того, що під час війни в Україні можна домовитися про мир після зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним у Москві вчора.

Після зустрічі Нехаммер заявив, що Путін сприйняв «логіку війни» і тому вважає, що переговори між Україною та Росією мають мало шансів на успіх. «Тому що мирні переговори завжди займають багато часу, тоді як логіка війни говорить: «Не витрачайте занадто багато часу і йдіть прямо в бій», — сказав Нехаммер на прес-конференції. Міністри закордонних справ Європейського Союзу зустрілися вчора в Люксембурзі, щоб обговорити подальші санкції. Жозеп Боррель, верховний представник ЄС із зовнішньої політики, сказав, що ні про що не може бути й мови, і що було б хорошою ідеєю ввести торговельні санкції на торгівлю російською нафтою та природним газом….

Однак на зустрічі такого рішення не було прийнято, а натомість міністри погодилися додати 500 мільйонів євро, або майже 70 мільярдів ісландських крон, на військову допомогу українцям. Перед цим союз погодився направити близько мільярда євро такої допомоги.

Підпис під фото: «Песимістичний Карл Нехаммер на прес-конференції в Москві».

 

Ірландія, The Irish Times

«Зеленський заявив, що в Маріуполі вбито десятки тисяч людей».

Україна готується до великого наступу московських військ на сході Донбасу, де за словами її президента Володимира Зеленського, десятки тисяч людей загинули внаслідок російських бомбардувань обложеного Маріуполя.

Дипломатія, спрямована на припинення російського вторгнення, вчора не просунулася вперед, оскільки Москва заявила, що не припинятиме військових операцій, щоб полегшити майбутні мирні переговори, а канцлер Австрії не отримав «оптимістичного враження» від зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним…

Канцлер Австрії Карл Нехаммер заявив учора, що він провів «дуже прямі, відкриті та жорсткі» переговори з Путіним. «У мене взагалі немає оптимістичного враження... від цієї розмови із президентом Путіним. Наступ на сході України, очевидно, готується в масових масштабах»,  сказав Нехаммер після переговорів під Москвою.

 

Німеччина, FAZ

«FDP попереджає про візит Шольца до Києва»

Нехаммер сказав після зустрічі: «Це не дружній візит». Для нього розмова з Путіним після візиту до Києва була обов'язком «у зв'язку з необхідністю не залишати каміння на камені». Це було «дуже прямо, відкрито та жорстко».

 

Німеччина, Badisches Tagblatt

«ЄС хоче озброїти Україну ще більше. Баербок вимагає постачання важкого озброєння».

Менш як за сім тижнів після початку агресивної війни Росії проти України перший західний глава уряду в Москві спробував особисто вплинути на главу Кремля Володимира Путіна. Після зустрічі канцлер Австрії Карл Нехаммер сказав, що у нього «не надто оптимістичне враження»… Путін прийняв Нехаммера у президентській резиденції у Ново-Огарьові Московської області. Найважливішим посланням канцлера було те, що ця війна має бути зупинена, тому що з обох боків залишилися лише ті, хто програв. «Переговори з президентом Путіним були дуже прямими, відкритими та жорсткими, – сказав Нехаммер. Австрія в ЄС, але не НАТО і зустріч була погоджена з главами ЄС та з Президентом України Володимиром Зеленським.

Міністри закордонних справ ЄС домовилися в Люксембурзі збільшити спільну військову допомогу на пів мільярда євро — до півтора мільярда, як заявив глава зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель. Війни зазвичай вирішуються не санкціями, а на полі бою, сказав іспанець.

 

Німеччина, Augsburger Allgemeine

 «Яку роль відіграє Німеччина в Україні?»

Тиск на канцлера Шольца зростає — у його власній коаліції та з боку суспільства.

Позиція Австрії щодо української кризи однозначна: країна політично нейтральна, а уряд підтримує гучними словами або навіть постачає зброю Києву. Тепер канцлер Карл Нехаммер зі всіх людей зустрів людину, яка розпочала війну у Східній Європі. У Москві консервативний політик консультувався з Володимиром Путіним — і таким чином став першим главою західного уряду, який побував у Кремлі з початку війни, — у суботу Нехаммер уже був у Києві. Цілі його поїздки — гуманітарні коридори, припинення вогню та повне розслідування воєнних злочинів. Він визнав, що поїздка до Москви була «ризикованою місією», від якої не можна очікувати великих чудес. І все ж таки його візит порушує питання, чому німецькі політики, які протягом багатьох років були одними з двигунів політики в регіоні, досі не займалися туристичною дипломатією.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2272
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду