detector.media
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
26.02.2022 21:41
Росії потрібна журналістська революція, а світ має ізолювати пропаганду
Росії потрібна журналістська революція, а світ має ізолювати пропаганду
Фінансова ізоляція — не єдиний інструмент, який може зупинити російську агресію.

«Правда вас зробить вільними» (вiд Iвана 8:32).

Російські медіа – це велика пропагандистка система, спрямована на Росію і на весь світ. Система, у якій працює купа освічених людей, які розуміють, що вони роблять, для чого, свідомо брешуть і позбавляють правди своїх співгромадян. Це люди, які дають навіть не мовчазну згоду на злочин, а є його співучасниками у повній мірі. Нехай це видасться дуже емоційним, але я не можу повірити, що серед цих тисяч журналістів ні в кого не здригнулось серце після початку вторгнення Росії в Україну. І саме це має стати початком тієї межі, за якою брехня стає не можливою.

В Україні передумови до справжньої боротьби за свободу з’явились саме з журналістської революції. Власне  Помаранчевої революції, Революції гідності і нинішніх перемог у боротьбі з окупантами могло не бути, якби восени 2004 року журналісти українських телеканалів висловили протест проти цензури. І не відмовились озвучувати в ефірі брехню. Це виклик для російської медійної спільноти зараз актуальний, як ніколи. Якщо цього не відбудеться, Росія ніколи не стане вільною.

Вже зараз російська влада вимагає в медіа, які намагаються дати альтернативу цій брехні, мовчати.  26 лютого російський регулятор «Роскомнагляд» виснув вимогу видалити матеріали  10 видань, серед яких більшість російські: «Эхо Москвы», «ИноСМИ», «Медиазона», New Times, «Дождь», «Свободная Пресса», «Крым.Реалии», «Новая Газета», «Журналист», «Лениздат». Мова йде про матеріали  «об обстрелах украинских городов и гибели мирных жителей Украины в результате действий Российской Армии, а также материалы, в которых проводимая операция называется нападением, вторжением, либо объявлением войны». Роскомнагляд погрожує виданням адміністративним штрафом до 5 мільйонів рублів.

В Україні журналістська революція почалась з підтримки опозиційного 5 каналу. Це стимул для гуртування медійної спільноти. Так само як Путін зробив патріотами багатьох раніше проросійських українців. Напад на Україну засудив навіть очільник УПЦ Московського патріархату. Можливо, вимога відмови від правди в Росії – «частина тієї сили, що вічно хоче зла і вічно чинить благо».

Також російська брехня – це виклик для всієї медійної спільноти світу. Фінансова ізоляція (як то відключення від глобальної платіжної системи SWIFT) є не єдиним інструментом, здатним зупинити  агресивні апетити Росії. Адже в таку ізоляцію має потрапити і російська пропаганда.

І цей процес поволі починається. 25 лютого польський медійний регулятор Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji видалила з реєстру дозволених медіа російські канали Russia Today, RT Documentary, RTR Planeta, «Союз», Russia 24. Постанову про виключення цих мовників з реєстру дозволених Krajowa Rada прийняла через початок бойових дій Росії проти України. Регулятор вважає, що згадані канали становлять проблеми безпеки та оборони Польщі. Зняття з реєстру означає, що ці канали не зможуть транслюватись у кабельних мережах, супутникових платформах та інтернет-платформах. Таких самих дій — зупинити пропаганду російських каналів — від Європейської платформи регуляторів вимагає і Національна рада з питань телебачення і радіомовлення України. Також до таких дій мають вдатись і міжнародні стрімінгові сервіси та зокрема YouTube. І це буде свідченням підтримки миру і відмови від агресії, яка загрожує кожній країні і кожній людини. Українські медіагрупи – 1+1 media, StarLight Media, «Медіа Група Україна» та Inter Media Group — також звернулися до міжнародних телевізійних провайдерів з проханням вимкнути мовлення для російських новинних каналів на європейських супутниках, кабельних мережах, ОТТ-платформах та на інших ресурсах.

«Хто брехні говорить, не буде врятований» (Приповiстi 19:5).

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY