Нацрада просить Європейську платформу регуляторних органів зупинити пропаганду на російських каналах

Нацрада просить Європейську платформу регуляторних органів зупинити пропаганду на російських каналах

26 Лютого 2022
1475
26 Лютого 2022
09:04

Нацрада просить Європейську платформу регуляторних органів зупинити пропаганду на російських каналах

1475
Нацрада сподівається, що факти грубого порушення стандартів журналістики та міжнародного права представниками окремих ЗМІ будуть належно оцінені регуляторами країн ЄС.
Нацрада просить Європейську платформу регуляторних органів зупинити пропаганду на російських каналах
Нацрада просить Європейську платформу регуляторних органів зупинити пропаганду на російських каналах

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення  звертається до Європейської платформи регуляторних органів  (EPRA) з проханням про вжиття активних дій, аби зменшити шкідливий вплив пропагандистських каналів. Про це йдеться у зверненні регулятора.

«У країнах Європи ліцензуються та поширюються (ретранслюються) телепрограми російського походження або телепрограми, рішення щодо редакційної політики яких приймаються на території Російської Федерації. Як нам відомо, окремі з цих телепрограм безпосередньо або істотно фінансуються російським урядом саме з метою здійснення пропаганди війни. Така пропаганда, а саме: висвітлення подій та новин у сприятливому для прикриття агресивних намірів та реальних дій уряду Російської Федерації, несе гібридні загрози безпеці не тільки Україні, а й всім без винятку країнам європейського континенту», - пише Нацрада.

І звертає увагу на те, що вся політика російських телеканалів спрямована на розпалювання національної ворожнечі і ненависті, на загострення і дестабілізацію суспільно-політичної ситуації в Україні. «І як свідчать останні воєнні події, вони прагнуть знищити нашу країну, позбавити її незалежності», - додає Нацрада.

 Нагадаємо, 25 лютого 2022 року польський медійний регулятор Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji видалила з реєстру дозволених медіа російські канали Russia Today, RT Documentary, RTR Planeta, “Союз” Russia 24. Так Польща відреагувала на наступ Росії на Україну.

Нижче звернення регулятора.

«Голові EPRA

Любошу Куклішу

Копія: Керівнику Секретаріату EPRA

Еммануель Маше

Lubos.kuklis@rvr.sk

office@rvr.sk

machet@epra.org

Шановний пане Кукліш!

Дозвольте скористатись цією нагодою, щоб висловити запевнення у високій повазі до Вас від імені Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення та від мене особисто. Ми високо цінуємо діяльність EPRA, спрямовану на посилення європейського медійного простору та підтримку партнерського діалогу між членами Платформи. Цим листом ми звертаємося до вас з проханням про підтримку у вкрай непростий час для України.

На фоні поглиблення збройної агресії Росії проти України моніторинг Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, засвідчує безпрецедентне посилення пропаганди війни та розпалення ворожнечі засобами масової інформації Російської Федерації проти України та українського народу.

З моменту визнання Росією тимчасово окупованих територій України незалежними республіками та уведення військ на їх територію, у російських ЗМІ розпочалася інформаційна кампанія спрямована на виправдання агресивної політики Росії проти України та головне обґрунтування необхідності подальшої ескалації конфлікту та поширення його на всю територію України.

Пропагандистська діяльність ЗМІ Росії здійснюється через провокації, збудження та підбурювання, застосування образливої лексики та маніпулювання фактами, що немає нічого спільного зі стандартами професійної журналістики. Особливістю поширеної риторики війни за даними моніторингу Національної ради є намір сформувати у глядача позитивне сприйняття війни, виправдати її необхідність, своєчасність, пояснити наявність у неї раціональної мети, обґрунтувати її дозволеність, моральну та матеріальну можливість здійснення акту війни Російської Федерації проти України.

Для цього систематично використовується дискримінаційна, образлива та провокаційна лексика, зокрема терміни «нацисти», «фашисти» по відношенню до українського народу, Збройних сил та правоохоронних органів України, союзників України у боротьбі з російською агресією з метою затаврувати їх, порівнюючи із загальновизнаними історичними прикладами і зразками людиноненависництва.

Мета російських ЗМІ у висвітленні протистояння України і Росії посіяти страх і ненависть як до окремих громадян України, так і держави загалом, розпалити національну ненависть, загострити та дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію в Україні.

Пропагандистську діяльність російських журналістів було визнано на рівні Ради Європейського Союзу, рішеннями Європейських судів та регуляторів.

Рішенням Ради Європейського Союзу ЄС 2014/151/CFSP від 21 березня 2014 року було застосовано персональні санкції до представників російських медіа за дії, які підривають чи загрожують територіальній цілісності, суверенітету і незалежності України.

15 червня 2017 року Суд Європейського Союзу у Люксембурзі виніс рішення у справі T-262/15 за позовом Д. Кисельова до Ради Європейського Союзу. Відповідно до вказаного рішення Суду: російський журналіст та ведучий передачі Д. Кисельов був одним з центральних діячів урядової пропаганди, що підтримала розміщення російських військ в Україні. Таким чином, на міжнародному рівні було визнано, що один з ключових журналістів Російської федерації Д. Кисельов є особою, яка загрожує миру, безпеці, стабільності, суверенітету та територіальній цілісності України.

Неодноразово регулятори країн Європи застосовували санкції до російських телеканалів, у тому числі за пропаганду війни, розпалення ворожнечі та ненависті, інші правопорушення:

Рішенням Латвійської національної ради з електронних ЗМІ (NEPLP) від 3 квітня 2014 року було визнано, що передачі «Вести недели» від 2 та 16 березня 2014 року, в яких брав участь Д. Кисельов містили військову пропаганду, що виправдовувала російське військове втручання в Україну та порівняння захисників української демократії з нацистами.

Рішенням від 31 січня 2019 року № 12 NEPLP було заборонено ретрансляцію (включаючи розповсюдження) програми «РТР Россия», виробництва Всеросійської державної телевізійної і радіомовної компанії, на території Латвії протягом 3 місяців з дати набуття чинності вказаного рішення, керуючись національним законодавством та Європейською директивою 2010/13, які вимагають від держав забезпечити, щоб аудіовізуальні медіа-послуги не містили підбурювання (закликів) до ненависті та насильства за ознаками раси, гендеру, релігії або національності.

Рішенням Литовської комісії з радіо і телебачення (LRTK) 18 травня 2016 року було обмеженно розповсюдження російського телеканалу NTV MIR LITHUANIA лише у пакетах з оплатою для перегляду через трансляцію на цьому каналі 15 квітня 2016 року передачі «Особлива подія: розслідування», яка містила інформацію, що розпалює ненависть на основі національності.

Рішеннями Національної ради з питань телебачення і радіомовлення України, призупинено ретрансляцію більше сімдесяти російських телеканалів, що розглядається українською стороною як вимушений захід протидії викликам національній безпеці України, який спрямований на захист від агресії і не є боротьбою зі свободою слова, як це намагаються подати російські пропагандисти та представники політичного керівництва цієї країни.

Ми впевненні, що факти грубого порушення стандартів журналістики та міжнародного права представниками окремих ЗМІ будуть належно оцінені регуляторами країн ЄС, однак звертаємося до вас з проханням про вжиття активних дій аби зменшити їх шкідливий вплив вже зараз, адже посилення інформаційної війни спрямоване на розв’язання реальних бойових дій.

У країнах Європи ліцензуються та поширюються (ретранслюються) телепрограми російського походження або телепрограми, рішення щодо редакційної політики яких приймаються на території Російської Федерації. Як нам відомо, окремі з цих телепрограм безпосередньо або істотно фінансуються російським урядом саме з метою здійснення пропаганди війни. Така пропаганда, а саме: висвітлення подій та новин у сприятливому для прикриття агресивних намірів та реальних дій уряду Російської Федерації, несе гібридні загрози безпеці не тільки Україні, а й всім без винятку країнам європейського континенту.

 Ми впевненні, що факти грубого порушення стандартів журналістики та міжнародного права представниками окремих ЗМІ будуть належно оцінені регуляторами країн ЄС, однак звертаємося до вас з проханням про вжиття активних дій аби зменшити їх шкідливий вплив вже зараз, адже посилення інформаційної війни спрямоване на розв’язання реальних бойових дій.

Прийміть, пане Кукліш, запевнення у моїй глибокій пошані до Вас. Щиро сподіваємося на Вашу підтримку!

З повагою

Голова   Ольга Герасим’юк».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1475
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду