Чому не буде широкомасштабного наступу

Чому не буде широкомасштабного наступу

14 Лютого 2022
4563
14 Лютого 2022
15:11

Чому не буде широкомасштабного наступу

Юрій Луканов
вільний журналіст, для «Детектора медіа»
4563
Гіпотетично Путін, якщо остаточно з’їхав з глузду, може дати команду наступати. Але, скоріш за все, Росія буде шкодити локально.
Чому не буде широкомасштабного наступу
Чому не буде широкомасштабного наступу

Путін, який нібито «всіх переграє», сьогодні не має не лише жодної підтримки, а й нейтрального ставлення. Навіть за напівконформістської позиції Франції й Німеччини весь Захід єдиний в готовності протистояти війні, й обіцяє найжорсткіші заходи. І вже навіть інтенсивно постачають Україні зброю. У кращий бік змінюється поведінка Джо Байдена: спершу він намагався організувати «стабільні й передбачувані» стосунки з Москвою, але побачив, що з Путіним розмовляти немає сенсу, бо він сприймає готовність розмовляти як слабкість. Тепер США зайняли найжорсткішу публічну позицію. Також Сполучені Штати разом з іншими союзниками постачають нам зброю — безпрецедентну кількість.

Путін приїжджав до керівника Китаю Сі Цзіньпіна — мабуть, шукав підтримки. Не знайшов. Була декларація, в якій не згадувалась Україна, й не було жодних зобов’язань із боку Пекіна. Китай не визнав анексію Криму. Він може хіба що підтримувати Росії в Організації об’єднаних націй. Але резолюції цієї організації не мають великого практичного значення.

В Росії сталася небачена подія, яка показує, що влада Путіна не є твердою. Генерал-полковник у відставці Леонід Івашов, голова Офіцерських зборів, зробив звернення, в якому описав можливість війни як катастрофу для Росії. Він не просто закликав зупинити війну, а зажадав відставки Путіна як творця політики, яка призвела до плачевної ситуації в Росії. Навряд чи такий демарш міг статися сам по собі. Це голос частини російської політичної еліти, яка раніше підтримувала Путіна або мовчала.

Навіть близький до Кремля політик Сергій Марков написав пост, у якому доводить, що війна успішною не буде, бо російська еліта належить Заходу і їй не потрібно втрачати свої активи у разі запровадження санкцій. Це теж показник того, що російська еліта не просто  розкололася, а й не боїться подавати голос проти політики Путіна.

Демонстративна ескалація — це спроба Путіна налякати Захід і змусити його піти на поступки. Сьогоднішній Захід уже не той, що був ще пару років тому. Він послав Путіна к бісу з його ультиматумами. Путін лишився сам.

У Росії організована така система влади, що рішення залежить від однієї людини — Путіна. Гіпотетично, якщо він остаточно з’їхав з глузду, він може дати команду наступати. Ризик існує. Але, скоріш за все, Москва буде далі капостити локально — найімовірніше, на окупованих територіях, а також намагатиметься блокувати наші порти у Чорному й Азовському морях.

Ілюстрація з https://anime.goodfon.com/

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4563
Читайте також
19.09.2022 10:00
Юрій Луканов
для «Детектора медіа»
3 528
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду