Журналісти і зброя несумісні. Тоді як себе захистити?

Журналісти і зброя несумісні. Тоді як себе захистити?

26 Січня 2022
5068
26 Січня 2022
09:23

Журналісти і зброя несумісні. Тоді як себе захистити?

Ірина Сампан
воєнна репортерка, членкиня ГО «Жінки в медіа»
5068
Брати зброю до рук не можна, бо це робить журналіста учасником конфлікту. А якщо це відбувається поза конфліктом — які проблеми?
Журналісти і зброя несумісні. Тоді як себе захистити?
Журналісти і зброя несумісні. Тоді як себе захистити?

Уже тиждень я відчуваю професійний дискомфорт. Справа в тому, що в останньому випуску своєї програми «Східний фланг» я стріляю. В тирі, не на фронті. І шкребуть мене кішки не від самої стрільби, бо зброю я люблю. Мій колега, воєнкор, якого я поважаю, зауважив, що «гарне інтервю, але ти стріляла». Тому я вирішила, що варто пояснити, чому таке різне ставлення журналістів до зброї і чи немає перебільшення у самозабороні її використовувати.

 Суть заборони для журналіста брати зброю до рук полягає в тому, що журналіст не має ставати ні на чий бік і приймати позицію жодної зі сторін конфлікту. Ти відразу перетворюєшся з цивільного та комбатанта. Але тут не все так однозначно.

Стосунки журналіста зі зброєю досить прості і складні водночас. Деякі кореспонденти вирішили для себе, що бігтимуть від автомата Калашникова, якщо військовослужбовець попросить його потримати чи приглянути за ним. Інші ж не мають ніяких пересторог — можуть і з чогось важкого вальнути за Неньку з патріотичними гаслами. Треті ж зброю до рук не беруть, але гасла вигукуть такі, що вже і стріляти не потрібно.

Відразу варто розділити. Якщо ми вправляємося зі зброєю в буденному житті, в тирі, ведемо мілітарі блог, то які проблеми? Немає сторони, немає противника – об’єктивна журналістика не страждає. Головне при цьому не вигукувати щось на кшталт «тримайся, сєпарня!».

А як щодо інтерв’ю в тирі, де і ви, і ваш співрозмовник захотіли постріляти? Ви просто виправдовуєте місце проведення цього інтерв’ю або професію вашого героя, якщо це, наприклад, снайпер. Варто просто позначити, що це тир чи полігон, і вказати дату. І знову ж таки, без жодних гасел чи коментарів, які можуть вас скомпрометувати.

Сюди ж додам, що українське законодавство дозволяє представникам ЗМІ зареєструвати травматичну зброю. Але людям, які будуть вас брати в полон, може бути геть по цимбалах на закони.

В Україні кожного журналіста, який має найменший намір доторкнутися до зброї, люблять порівнювати з російським актором Михайлом Пореченковим, який приїхав якось в окупований Донецьк на зйомки і раптово опинився в компанії озброєних бойовиків. Проблема Пореченкова не в тому, що він вирішив постріляти з кулемета, а в тому, що на ньому був напис «преса». Він палив у бік українських позицій (принаймні, так це подавали ЗМІ, підконтрольні бойовикам) і чітко висловив підтримку російським незаконним формуванням — щось на кшталт «Я за вас».

Під час роботи в зоні конфлікту журналіст повинен подбати про те, щоб не виглядати як ворог, викликати довіру. І найкращий захист для журналіста — це відсутність зброї. Але характер сучасних конфліктів, гібридних воєн вимагає переглянути ці підходи. Я не знайшла в «Редакційних настановах Бі-Бі-Сі» (2005) розділ про стосунки журналіста і зброї, хоча там доволі детально виписані принципи роботи у будь-яких ситуаціях. Йморівно, для британців це аксіома, що зброю співробітники Бі-бі-сі носити не можуть.

Досить гостро питання носіння зброї журналістами постало під час війни в Іраку у 2003 році. Саме у цьому конфлікті загинуло найбільше кореспондентів за останні десятиліття. Тому редакції почали переглядати принципи захисту своїх працівників, зокрема у полі. І наріжним каменем стало питання: «Наскільки далеко може піти журналіст, щоб себе захистити?».

Дискусію викликав той факт, що журналіст Декстер Філкінс, який висвітлював події в Іраку для The New York Times, почав носити зброю під час роботи. І директорка багдадського бюро його підтримала. Викликавши стривоженість громадськості і журналістської спільноти, мовляв, а чи не занадно озброюється NYT?

Також саме під час і після війни в Іраку репортери поширили практику наймати озброєних охоронців для себе, автівок і дорогої техніки. Але будьмо відвертими: якщо український репортер приїде в зону бойових дій із парою бодігардів, сміху буде на весь Донбас і далі. Та про героїзм і безстрашність українських журналістів на війні треба писати окрему роботу. Проте світова практика використання приватної охорони для репортерів є, і не завжди вона позитивна.

Деякі ж ветерани-воєнкори світових видань розповідають, що не тільки ніколи не носили зброю, але й іноді не одягали бронежилет, бо це заважало їм встановити контакт і довіру з місцевими, у яких вони брали інтерв’ю. Наявність у тебе будь-якої зброї для захисту іноді дуже заважала розговорити людину, бо вона не відчуває себе на одному рівні з тобою, пишуть вони.

Будь-яке фото журналіста зі зброєю можуть використати проти нього, це варто розуміти. Неважливо, де і коли світлина чи відео будуть зроблені. Носити зброю чи ні, коли її застосовувати, — це вибір кожного і кожної. Перш за все буде страждати його чи її журналістська репутація. Та враховуючи, що в Україні дуже слабкий інститут репутації журналістів (і не тільки їх), твій щасливий фейс з умовним кулеметом десь під Шумами забудуть уже завтра. Або ні.

На фото — Ірина Сампан стріляє в тирі, січень 2022 року

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5068
Читайте також
29.11.2021 09:32
Отар Довженко
«Детектор медіа»
6 191
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду