detector.media
Борис Бахтєєв
29.07.2021 10:43
«Тут прийшов Порошенко, й почалася корупція»

Володимир Зеленський виступив із гнівною викривальною промовою щодо того, що в державній резиденції у Кончі-Заспі «живуть невідомо які люди». «низка незрозумілих людей». І додав: «Від часів Порошенка».

З тієї ж таки промови виявилося, що Порошенко поселив у Кончі-Заспі досить дивних осіб — наближених до Януковича, а то й ще до Кучми.

Згадування президентом Порошенка за будь-якої нагоди стало вже звичним і сприймається як обов'язкова фігура мови. Втім, далеко не всіма сприймається саме так. Для багатьох українців це є підтвердженням їхньої впевненості, що всі біди України — саме від Поошенка.

Хотів того пан президент, а чи не хотів, але те, що він робить — то є м'яка копія російської пропаганди з навіювання ностальгії за СРСР.

Бо ж і справді: зі слів Зеленського прямо випливає, що от була собі райська Україна за часів Януковича, коли молочні ріки текли в кисільних берегах — аж тут прийшов Порошенко, й на Україну опустилася ніч. І якось випадково це виходить дуже суголосним до тверджень російської пропаганди, що буцімто за часів президентства Порошенка українці аж плакали за Януковичем.

Справді, наш президент так жодного разу й не висловився про Януковича в негативному контексті. Ніяк, власне, не висловився: його ставлення до Януковича та його президентської практики так і залишається таємницею. От Путін про Януковича висловлювався — позитивно, а Зеленський — ні, ніби й не нашим той був президентом, а російським.

А ще Зеленський так ніколи й не вів мови про Майдан — про те, як він оцінює події межі 2013 — 2014 років і як до них ставиться. І знову дивина:: Путін постійно називає Майдан антиконституційним переворотом, улаштованим Заходом, а від Зеленського у відповідь — тиша. Мовчання є знаком згоди — так, мабуть?

А от цікаво: чи розуміє Зеленський, що якби не Майдан — він сам ніколи й нізащо не став би президентом? І якби Порошенко був таким, яким він його малює — теж не став би? 

Гаразд, у Зеленського до Порошенка — якесь своє ставлення, й уже незрозуміло, чого тут більше — навмисного чорного піару (взагалі-то, не надто доречного з вуст людини, яка проголошує чесність), а чи щирих переконань, а чи якихось комплексів. Так само незрозуміло, кого Зеленський найперше намагається переконати — аудиторію, а чи самого себе.

Що ж до Кончі-Заспи та Пущі-Водиці, то «незрозумілі люди» й на незрозумілих підставах живуть там аж чи не від часів Щербицького. Задовго до Порошенка. Так, саме за президентства Порошенка ця тема залунала у ЗМІ та у громадянському суспільстві. Так, за часів Порошенка розмовами все й закінчилося, хоча люди чекали на дії. Але чи означає це, що до Порошенка в цій царині все було гладенько й добропорядненько, чи означає, що Порошенко якось погіршив ситуацію? Навряд чи. Так, він її не покращив і не намагався, але й тільки.

Нагадаю: існує соціально-медійний ефект, відомий як «а от раніше літаки не падали». В СРСР лише за часів Горбачова почали повідомляти у ЗМІ про катастрофи та стихійні лиха, до того вся інформація про них була засекреченою. І чимало людей вирішили, що от саме за Горбачова катастрофи та стихійні лиха тільки й розпочалися, а до того їх нібито насправді не було – «бо газети про це не писали».    

От саме так сталося й із корупцією в Україні. А до речі: славетні й відчайдушні медійні борці з корупцією — де вони тепер? Де такі самі резонансні матеріали? За часів Порошенка корупція була темою № 1 у ЗМІ, саме вона викликала найширший резонанс — що сталося тепер? А чи корупція кудись вивітрилася? За рейтингами поважних міжнародних організацій, нібито ж, ні. А чимало українців вірять, що Зеленський і справді  поборов корупцію...

І, до речі, чи не дивно, що багато респектабельних ЗМІ повсякчас називали Порошенка «баригою», а тепер Зеленського звуть «клоуном» – за цілковито випадковим збігом, саме так звала й зве Порошенка та Зеленського російська пропаганда? Невже наші ЗМІ аж до такої міри маніпульовані з північного сходу?

Так, Порошенко був у багатьох питаннях малозрозумілим. Але чи не парадокс: завдяки ЗМІ суспільство переконано, що він — основоположник української корупції, а спитати про його конкретні злочини — назвуть хіба що славетні Мальдіви, де складу корупції не було зовсім, і навіть “Схеми” звинувачували його у зовсім інших гріхах.

Так от, про «а раніше літаки не падали». Чи не перебуває Володимир Зеленський у полоні саме таких уявлень — суто обивательських уявлень? Зрештою, ким він був до 2019 року? Факти його осмисленого зацікавлення політикою невідомі. Його тодішні міркування — теж.

Але в будь-якому разі пересмикувати факти — навряд чи це й є чесною політикою.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY