Коли дорослі сваряться. Дещо про українську рефлексію на політичну кризу в США

Коли дорослі сваряться. Дещо про українську рефлексію на політичну кризу в США

8 Січня 2021
6086
8 Січня 2021
12:25

Коли дорослі сваряться. Дещо про українську рефлексію на політичну кризу в США

6086
Наше переживання американських подій — це переживання дитини, яка сидить під столом і думає, що світ обертається довкола неї.
Коли дорослі сваряться. Дещо про українську рефлексію на політичну кризу в США

Здатність рефлексувати, себто бачити оцінювати себе в контексті, дуже важлива для людини. Як і взагалі небайдужість і спроможність реагувати на різні подразники, формувати своє ставлення та емоційну відповідь на них. Наші предки-примати, сидячи на гілці, зауважували незвичні рухи в хащах і реагували на них вигуком «Ух! Ух!» — тому вони та їхні рідні рятувались від кігтів леопарда. А ті, що індиферентно дивились у порожнечу й незвичних рухів не зауважували, — були з’їдені.

Тому зараз, спостерігаючи за дискусіями українських користувачів соцмереж та публічних людей про ситуацію в Америці, я стараюся не дратуватися, а навпаки — радіти. Хоча й хочеться кричати у вухо деяким загумінковим трампістам і байденістам «Ти ж з Ко-зя-ти-на! З Ко-зя-ти-на!» — я стримуюсь. Із Козятина, але цікавиться американською політичною боротьбою, формулює емоційну відповідь, має асоціації, рефлексує, — та й слава Богу. Може, через таких громадян нас і не з’їдять.

Якщо спробувати підсумувати українську рефлексію (в усьому її розмаїтті) на трампістські протести і спробу захопити Капітолій, то це рефлексія дитини, яка сховалася під столом, поки її батьки сваряться.

Дитина ця розгублена, налякана й стресована, і в її голові нав’язливо крутяться невпорядковані уривки думок. Чому вони сваряться? Чи не через мене? Точно через мене. Тепер я точно не отримаю кишенькових грошей у понеділок. Мама не піде зі мною в парк. Це все він винен, він завжди на неї нападає. Хоча вона його доводить. А він її зраджує. А вона погано готує. А він вічно п’яний. А вона тринькає гроші на одяг. На мене ніхто не звертає уваги. Господи, як я їх ненавиджу. Коли це вже припиниться? Хоч би вони вже повиздихали. Втечу з дому, неодмінно втечу. Буду жити під мостом. Дістало вже.

Ця коловерть думок може закотитися далеко і стати паранояльною (наприклад, у формі впевненості, що все це — справа рук Путіна, бо не може Путін не стояти за чимось настільки жахливим і підлим). Іноді дитина може подавати голос з-під стола (наприклад, у формі офіційного засудження насильства в унісон із світовими лідерами). Але дитина — дитина. Вона не може по-справжньому втрутитись у сварку, стати її учасницею чи припинити її. І також не може просто вилізти з-під стола й піти займатися своїми справами, ігноруючи сварку. Натомість вона сидітиме й перелякано вслухатиметься, адже те, що відбувається, загрожує її світові, а люди, які сваряться, і є основа її світу.

Тоді питання: як нам подорослішати?

Перше, що спадає на думку — «втечу з хати й буду жити під мостом». Цей мотив рясно проявляється в колонках у формі тверджень «їм би зі своїми проблемами розібратися», «нам потрібно йти своїм шляхом», або дещо поміркованіше — «робити однозначну ставку на підтримку США у ключових процесах нам не варто, а також необхідно зайнятися розбудовою власної політики у наступні 4 роки». Але спроба подолати свій інфантилізм через утечу — це якраз концентрований прояв інфантилізму. Всі ініціативи «свого особливого шляху» — стежинки, які рано чи пізно приводять нас у розкриті обійми Росії. Тож не дарма проросійська пропаганда посилено кличе Україну «на свободу», конструюючи фрейм, у якому наша держава є «колонією Заходу», тож потрібно вибороти справжню незалежність. Про Росію в цій конструкції воліють не згадувати. Ситуація, коли теперішні прибічники прозахідного вектору руху України розбіжаться врізнобіч шукати «свої особливі шляхи», а проросійський електорат залишиться найбільшою згуртованою групою, дуже вигідна медведчукам. А на тих, хто розуміє, що «незалежність» по-медведчуківськи є передумовою відновлення колоніальної залежності від Росії, націлені аргументи з розряду «тепер-то Америці буде зовсім не до нас».

Думаю, в нашому випадку «подорослішати» значило б спробувати глибше аналізувати ситуацію та спробувати зрозуміти конфлікт та його учасників краще. Відкинути спрощені тлумачення і фантазії, в яких «пропутінський Трамп» влаштовує «майдан»; припинити вважати, що світ обертається довкола України, а крутить його рука Москви. А поцікавитись, власне, Америкою. Її історією, економікою, демографією, політичною системою тощо.

Тоді ми з’ясуємо, що ця держава має чималенький запас міцності. Й коли американські політики та оглядачі називають події 6 січня «чорним днем», а штурм — безпрецедентною загрозою для демократії, це не значить, що розфарбований чувак-конспіролог у шапці з рогами справді похитнув підвалини американської державності. Якраз навпаки — захисні механізми цієї державності, налагоджені за понад два століття, відреагували вчасно й ефективно. Держава вийшла з зони турбулентності буквально за години, та й загроза була для символу — будівлі парламенту, а не для самого парламентаризму. Дії Трампа та його прихильників справді безпрецедентні в американській політичній історії, але це не значить, що Америка опинилась «на межі державного перевороту», як сказали в новинах одного з українських телеканалів. Америка просто зробила крок за межі своєї норми, але затягувати її назад узялися політики з обох партій, зокрема й ті, хто вчора стояв поруч із Трампом. Бо лояльність до держави і конституції, а не до політичного лідера, начальника чи навіть друга — це нормальна поведінка для них. (Хоча ось, наприклад, «Страна.ua» трактує такі дії республіканців як зраду: «окончательно переметнулись к демократам»).

Краще знання й розуміння Америки допоможе українцям, зокрема, якісніше рефлексувати, себто бачити себе в контексті — оцінювати наші власні захисні механізми демократії, наші способи відповідати на загрози державності, наш запас міцності. Тоді має стати спокійніше. Звісно, мама й тато сваряться не тому, що не люблять тебе, в них просто важкий день. Звісно, Америка нікуди не дінеться, не перестане бути найпотужнішою державою світу, знайде спосіб розв’язати свої політичні проблеми і буде далі нам допомагати. Все буде добре. Можна вилізти з-під стола.

Фото: «Слово і діло»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6086
Читайте також
10.01.2021 11:09
Артем Біденко
для «Детектора медіа»
4 348
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
SLAVA
1201 дн. тому
Складається враження, що у вас на сайті навмисно поширюють мячню. Замість відзначити поширення неофашистського реваншу у світі, спонсорованого і керованого з одного місця, що використовує всі можливі слабини демократичного ладу, включно із свободами слова, переміщення, доступом до так званих "соцмереж" тощо з метою ліквідації самої демократії, замість всього цього нам пропонують казочку про "складнощі" "історії, економіки, демографії і політичної системи" США. Це чомусь нагадує казочку раша-тудея про те, що "ніяка Раша на вас не нападала, ви маленькі наївні діти під нашим російським столом, краще повчіть "історію, економіку, демографію та політичну систему". За такою логікою якщо у вашу квартиру проникнуть злодії чи вбивці, або ваша дитина потрапить у секту свідків Q-путіна, то це не сектанти винні, а це ваша проблема - треба ще розібратися у вашій "історії, економіці, демографії та політичній системі". З повагою, уродженець звичайного українського міста Козятин, дипломований історик і спеціаліст з міжнародних відносин.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду