Кіно і гендер: експертки(-и), продюсерки(-и) і режисерки(-и) 14-го пітчингу Держкіно

5 Листопада 2020
1591
5 Листопада 2020
15:30

Кіно і гендер: експертки(-и), продюсерки(-и) і режисерки(-и) 14-го пітчингу Держкіно

Юлія Мироненко
Режисерка, сценаристка
1591
Кіно і гендер: експертки(-и), продюсерки(-и) і режисерки(-и) 14-го пітчингу Держкіно

Нижче представлені таблиці та діаграми щодо гендерного балансу в експертних комісіях, серед продюсерок(-ів) та режисерок(-ів) по кожному напряму 14-го пітчингу Держкіно. 

Судді

Оцінювання кінопроектів у двох етапах конкурсу здійснюють експертні комісії, а рішення щодо затвердження переліку проектів, допущених до 2-го етапу конкурсу, і переліку переможців приймає Рада з державної підтримки кінематографії.

Експертні комісії формуються з білого списку експерток(-ів) шляхом відкритого жеребкування на початку кожного пітчингу після проведення технічного відбору.

Наразі у білому списку експерток(-ів) 70 осіб, з яких 33 - жінки (47%). 

При підрахунку гендерного балансу серед експерток(-ів) у цьому огляді брався до уваги склад експертних комісій, зазначений на сайті Держкіно у протоколах засідань експертних комісій щодо результатів оцінювання другого туру конкурсу. Варто зазначити, що відповідно до правил конкурсу неможливо відстежити, які саме експертки(-и) і скільки саме експерток(-ів) оцінювали конкретні проекти.

Гендерний баланс у експертних комісіях за напрямами виглядає так:

Рада з державної підтримки кінематографії, яка є органом уповноваженим приймати рішення, наразі недоукомплектована та складається з 8 осіб (за законом має бути 9), серед яких лише одна жінка. 

Нагадаємо, затвердження результатів 14-го пітчингу кінопроектів Радою з державної підтримки кінематографії викликало протест кіноспільноти через порушення і непрозорість процедури. 

Отже, гендерний баланс серед суддів конкурсу виглядає так:

Учасниці та учасники

Після проходження технічного відбору до першого етапу конкурсу було допущено 447 кінопроектів за 13 напрямами. У другий тур за рішенням Ради потрапило 339 проектів, 3 з яких були пізніше зняті продюсерками(-ами) з конкурсу за власним бажанням. Переможцями конкурсу за рішенням Ради стали 72 проекти.

Нижче представлена діаграма, яка демонструє гендерний баланс серед продюсерок(-ів) та режисерок(-ів) кінопроектів на всіх етапах конкурсу. Проекти, що були представлені кількома продюсерками(-ами), серед яких були й чоловіки, й жінки, зазначені у категорії “Змішані”.

Більш детальну інформацію по всіх напрямах можна побачити у таблиці:

Тож, з 72 режисерок(-ів) проектів переможців - 23 жінки, що складає 31,9%, а з 72 продюсерок(-ів) проектів переможців - 20 жінок, що складає 27,8%. 

Режисерки(-и) та продюсерки(-и) кінопроектів-переможців 14-го пітчингу (за кількістю підтриманих проектів)

Проте, якщо рахувати не кількість проектів-переможців, а суми підтримки, які виділені на ці проекти, баланс суттєво змінюється. Проекти режисерок були підтримані на суму 137 мільйонів, що складає 21,2% від 645 мільйонів, наданих на підтримку проектів 14-го пітчингу. Проекти продюсерок - на суму 127,7 мільйонів, що складає 19,8%.

Режисерки(-и) та продюсерки(-и) кінопроектів-переможців 14-го пітчингу (за сумою наданої держпідтримки)

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1591
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду