detector.media
Юлія Мироненко
05.11.2020 15:30
Кіно і гендер: експертки(-и), продюсерки(-и) і режисерки(-и) 14-го пітчингу Держкіно

Нижче представлені таблиці та діаграми щодо гендерного балансу в експертних комісіях, серед продюсерок(-ів) та режисерок(-ів) по кожному напряму 14-го пітчингу Держкіно. 

Судді

Оцінювання кінопроектів у двох етапах конкурсу здійснюють експертні комісії, а рішення щодо затвердження переліку проектів, допущених до 2-го етапу конкурсу, і переліку переможців приймає Рада з державної підтримки кінематографії.

Експертні комісії формуються з білого списку експерток(-ів) шляхом відкритого жеребкування на початку кожного пітчингу після проведення технічного відбору.

Наразі у білому списку експерток(-ів) 70 осіб, з яких 33 - жінки (47%). 

При підрахунку гендерного балансу серед експерток(-ів) у цьому огляді брався до уваги склад експертних комісій, зазначений на сайті Держкіно у протоколах засідань експертних комісій щодо результатів оцінювання другого туру конкурсу. Варто зазначити, що відповідно до правил конкурсу неможливо відстежити, які саме експертки(-и) і скільки саме експерток(-ів) оцінювали конкретні проекти.

Гендерний баланс у експертних комісіях за напрямами виглядає так:

Рада з державної підтримки кінематографії, яка є органом уповноваженим приймати рішення, наразі недоукомплектована та складається з 8 осіб (за законом має бути 9), серед яких лише одна жінка. 

Нагадаємо, затвердження результатів 14-го пітчингу кінопроектів Радою з державної підтримки кінематографії викликало протест кіноспільноти через порушення і непрозорість процедури. 

Отже, гендерний баланс серед суддів конкурсу виглядає так:

Учасниці та учасники

Після проходження технічного відбору до першого етапу конкурсу було допущено 447 кінопроектів за 13 напрямами. У другий тур за рішенням Ради потрапило 339 проектів, 3 з яких були пізніше зняті продюсерками(-ами) з конкурсу за власним бажанням. Переможцями конкурсу за рішенням Ради стали 72 проекти.

Нижче представлена діаграма, яка демонструє гендерний баланс серед продюсерок(-ів) та режисерок(-ів) кінопроектів на всіх етапах конкурсу. Проекти, що були представлені кількома продюсерками(-ами), серед яких були й чоловіки, й жінки, зазначені у категорії “Змішані”.

Більш детальну інформацію по всіх напрямах можна побачити у таблиці:

Тож, з 72 режисерок(-ів) проектів переможців - 23 жінки, що складає 31,9%, а з 72 продюсерок(-ів) проектів переможців - 20 жінок, що складає 27,8%. 

Режисерки(-и) та продюсерки(-и) кінопроектів-переможців 14-го пітчингу (за кількістю підтриманих проектів)

Проте, якщо рахувати не кількість проектів-переможців, а суми підтримки, які виділені на ці проекти, баланс суттєво змінюється. Проекти режисерок були підтримані на суму 137 мільйонів, що складає 21,2% від 645 мільйонів, наданих на підтримку проектів 14-го пітчингу. Проекти продюсерок - на суму 127,7 мільйонів, що складає 19,8%.

Режисерки(-и) та продюсерки(-и) кінопроектів-переможців 14-го пітчингу (за сумою наданої держпідтримки)

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY