Бокс-офіси лауреатів Каннського, Венеційського й Берлінського кінофестивалів за 2010-2019 роки

10 Жовтня 2020
2734
10 Жовтня 2020
09:07

Бокс-офіси лауреатів Каннського, Венеційського й Берлінського кінофестивалів за 2010-2019 роки

Юлія Мироненко
Режисерка, сценаристка
2734
Бокс-офіси лауреатів Каннського, Венеційського й Берлінського кінофестивалів за 2010-2019 роки

За словами Тьєррі Фремо, генерального директора Каннського міжнародного кінофестивалю, у 2020 році на фестиваль було подано 2067 повнометражні картини. З них відібрано 56 фільмів до різних програм фестивалю, який цього року через пандемію перенесений на осінь і відбудеться у дуже скороченому форматі. І лише один кінофільм буде відзначений найвищою нагородою - Золотою пальмовою гілкою.

Нам стало цікаво, які результати отримують такі видатні картини у кінопрокаті, і ми зібрали статистику щодо володарів найвищих нагород Каннського, а також Венеційського і Берлінського кінофестивалів за останні 10 років.

Треба зауважити, що студії рідко публікують точну інформацію щодо бюджету і фінансових результатів кінокартин, проте деякі дані можна знайти в інтернеті. У цьому огляді зібрана наявна інформація з відкритих джерел (сайти Box Office Mojo, The Numbers, IMDB, Вікіпедія та інші), яка може бути неповною.

В середньому половину коштів від бокс-офісу отримують кінотеатри, 10-15% - дистриб'ютори, решта - продюсер. Приблизно так це працює і в Україні. Тобто умовний поріг окупності європейського кінофільму у кінопрокаті - бокс-офіс має бути втричі вищим за його бюджет.

Американські студії в кінопрокаті США натомість можуть отримувати до 60% вартості придбаного квитка, а у світовому прокаті, знову ж таки, 20-40%.

Слід зазначити, що після закінчення кінотеатрального прокату продюсер також отримує дохід від продажу фільму на VOD і інших видів подальшої дистрибуції, проте ці дані у відкритих джерелах відсутні.

Тож, подивимось, які фінансові результати показали в прокаті володарі найвищих нагород трьох найпрестижніших фестивалів Європи.

КАННСЬКИЙ КІНОФЕСТИВАЛЬ

Володарі Золотої пальмової гілки за останні 10 років показали такі результати:

З наявної інформації можна побачити, що у прокаті точно окупилися три фільми, нагороджені Золотою пальмовою гілкою, з десяти, чотири не окупилися, а по трьох немає інформації щодо їх бюджету.

Найбільш приголомшливий економічний успіх мав корейський фільм “Паразити” режисера Пон Джун Хо, який також став лауреатом премії Оскар у кількох номінаціях.

ВЕНЕЦІЙСЬКИЙ МІЖНАРОДНИЙ КІНОФЕСТИВАЛЬ

З 2010 по 2019 рр. Золотим Левом були відзначені наступні картини:

З наявної інформації можна побачити, що у прокаті окупилися два фільми, що отримали Золотого Лева, з десяти, п’ять не окупилися, по трьох немає інформації щодо їх бюджету.

Приголомшливий економічний успіх мали американські фільми “Джокер” режисера Тодд Філліпса та “Форма води” Гільєрмо дель Торо. Обидва фільми стали лауреатами премії Оскар у кількох номінаціях. Цікаво, що “Джокер” вважається малобюджетним фільмом для фільму, що входить у кіновсесвіт Світів DC.

БЕРЛІНСЬКИЙ МІЖНАРОДНИЙ КІНОФЕСТИВАЛЬ

В період 2010-2019 рр. Золотим ведмедем були нагороджені:

З наявної інформації можна побачити, що у прокаті точно окупився один фільм, нагороджений Золотим ведмедем, із десяти, чотири не окупилися, по п'яти немає інформації щодо їх бюджету.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2734
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду