Проєкт «Всеукраїнська Школа Онлайн» - Game over

25 Квітня 2020
2189
25 Квітня 2020
18:11

Проєкт «Всеукраїнська Школа Онлайн» - Game over

2189
Проєкт «Всеукраїнська Школа Онлайн» - Game over

Ще одне побічне карантинне спостереження. Воно проміжкове, і зроблене з точки зору інструменту, а саме - телевізійного вимірювання (можливо, соціологи пізніше дійдуть інших висновків).

Але наразі воно таке: «Проєкт Всеукраїнська Школа Онлайн - Game over».

Це була хороша і потрібна спроба. Досвіду настільки масового закриття шкіл (як, власне, і всього іншого) Україна в новітній історії не мала. І намагання врятувати ситуацію було хоробрим та гідним вчинком. (І дорогим, відмічу в дужках).

В чому була ідея? - якщо школярі не можуть фізично прийти до вчителів - давайте зробимо так, щоб вчітелі потрапили до учнів. Через телебачення, яке точно є у кожній хаті. 40 вчителів, 13 предметів, 7 класів (з 5-го по 11-й), 5 днів на тиждень і біля 70 годин щотижневого контенту.

Складно пояснити нетелевізійнику, наскільки колосальним є такий об‘єм роботи. На кожен один день знимати й монтувати до 15 годин матеріалу. Зі складним пост-продакшном, титрами, ілюстраціями і перевірками самого матеріалу.

Але божевільні люди знайшлись і взялись за цю роботу. Телевізійні групи та канали, отримуючи готовий матеріал, розібрали класи по ефірах (Суспільне взяло 9 клас - на UA: Культура, 10-й - на UA: Перший, 11-й - на регіональні філії).

Перший тиждень показав навіть непогані цифри переглядів: цікавість до нового продукту, плюс інерція шкіл (повернусь ще до цього).

Починаючи вже з другого тижня і далі - цифри почали падати, і зараз доходять до майже нульових показників. Які впливають й на загальні частки каналів. Які, в свою чергу, у комерційних каналів впливають на ціни рекламних слотів.

Не те, щоб аналітики і маркетологи каналів прогнозували бурхливий рейтинговий успіх просвітницького проєкту (кому-кому, а Суспільному добре відомо, що таке забов’язання робити суспільно-важливі проєкти, які апріорі не можуть бути комерціалізовані).

Але все ж таки загальна добра і важлива справа ОП, МОН, і Освіторії, плюс грамотно проведена офісом президента мобілізація сегмента ТБ (Кирило Тимошенко залучив особисто Володимира Зеленського до розмови із главами медіа-груп і заохочення каналів; а за організацію самої справи взялися Юрій Костюк, Вероніка Селега та Олександр Божко з командою).

Що ж пішло не так?

Ні, не у помилках справа (хоча як дорого вони обходяться, ми бачили наочно. Невдала політизована компанія «Маю право на помилку» з усіма наслідками - так, родом зі «Школи Онлайн»).

І не в поганій організації робіт (хоча без бардаку на такому об‘ємі виробництва не обходиться ніколи).

І не в поганій якості матеріалу - склад вчителів зібрано з усієї країни, вони кращі з кращих.

На мій погляд, основна причина в тому, що школи змогли і почали організуватися самі. В перший тиждень брак навчання заповнили канали ТБ, а далі - школи поступово почали створювати свої власні онлайн-уроки.

Так, школа - це масове навчання. Але, ймовірно, існує поріг масовости, за яким такій спосіб втрачає дієздатність.

Один вчитель викладає 15-20 учням в класі, і один вчитель викладає десяткам тисяч учнів, які сидять по своїх кімнатах вдома. Втримати увагу аудиторії до нерозважального контенту в такий спосіб - майже нереально. Тільки якщо такій спосіб є безальтернативним.

Але альтернатива з’явилась. Коли школи організували свої онлайни, з добре знайомими учням вчителями (й vice versa), з десятком своїх однокласників в чаті, в той самий час, коли йдуть телевізійні уроки - ТБ глядачів/учнів втратило остаточно.

Університети, до речі, втілили онлайн-навчання одразу (та в вишах така практика розвинена давно і успішно). Проблем з цим особливо не виникло (наскільки я знаю, студентам така форма сподобалась так, що проблеми можуть виникнути як раз при поверненні до традіційної форми навчання :0).

Але школи здебільшого не так багаті, як універи, і більш інертні.
Втім, врешті й вони спромоглися.

І проєкт Всеукраїнська Школа Онлайн, виконавши своє рятувальне на початку завдання, втратив сенс.

Це не означає, що Суспільне виходить з проєкту - ми продовжимо показувати уроки для 9-10-11-го класів до закінчення карантину, чи до початку каникул (в залежності від того, що настане раніше).

Але цей текст про те, як в потрібний час швидко організувати потрібну справу, а потім зробити правильні висновки з досвіду.

Джерело: Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2189
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олександр
1452 дн. тому
В чому ви побачили складність постпродакшену під час створення цих телеуроків?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду