Що сталося: гроші на рахунках ПАТ НСТУ арештовано

1 Березня 2020
2226
1 Березня 2020
17:34

Що сталося: гроші на рахунках ПАТ НСТУ арештовано

2226
Що сталося: гроші на рахунках ПАТ НСТУ арештовано

ХТО ЦЕ ЗРОБИВ:
Відділ примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України.

ЧОМУ МІНЮСТ ЦЕ ЗРОБИВ:
Задля примусового стягнення з ПАТ «НСТУ» на користь акціонерного товариства «Євроньюз» боргу в розмірі Є10,5 млн., та ще Є1,6 млн. виконавчого збору, та ще 73 080 грн судового збору.

ЩО ПЕРЕДУВАЛО:
Янукович передував, котрому в 2010 році кортіло отримати рекламу в Європі, і Азаров, котрий розпорядженням Кабінету Міністрів України від 10.10.2010 № 1988-р створив україномовну версію міжнародного каналу "EURONEWS" і змусив підпісати цю угоду тодішне керівництво НТКУ (договір було заключено на 6 років, що є прямим порушенням законодавства України, яке не дозволяє бюджетним підприємствам укладати угоди довше ніж на один рік).

СКІЛЬКИ ЦЕ КОШТУВАЛО ДЕРЖАВІ:
За Договором виплати становили – одноразова Є8,5 млн., та Є5,2 млн. кожен рік (іншим країнам такі міжнародні редакції у складі «Євроньюз» коштували Є1,2-1,5 млн. на рік).

Задля того було здійснено розподіл бюджетних призначень загального фонду за ОКРЕМОЮ бюджетною програмою 1701080 "Виробництво телерадіопрограм для державних потреб" для створення україномовної версії міжнародного каналу "EURONEWS".

ЯК ВИНИК БОРГ:
У 2010, 2011, 2012 та перше півріччя 2013 року сплати проводилися. Загалом держава за ці роки витратила більше Є20 млн.

В другому півріччі 2013 року сплати припинилися.

У 2014 році змінилось керівництво НТКУ. Численні звернення НТКУ до нового уряду з приводу сплати боргу до результату не призвели. Ані у 2014 році, ані у 2015 році кошти з Державного бюджету України за окремою бюджетною програмою 1701080 не виділялися.

У 2015 році Договір було розірвано; борг на той момент склав Є10,5 млн.

ДО ЧОГО ТУТ СУСПІЛЬНЕ:
Створений на базі НТКУ та ОДТРК в 2017 році Суспільний мовник отримав цей борг в спадок. Рахункова палата у своєму рішенні № 1-4 від 11.08.2015 зазначала необхідність погашення Кабінетом Міністрів України фінансових зобов’язань НТКУ перед АТ «Євроньюз» з метою уникнення банкрутства майбутнього новоствореного ПАТ «НСТУ». Але КМ України на рекомендації РПУ не звернув уваги так само, як і на численні звернення самого НТКУ.

ЩО РОБИЛИ СТОРОНИ КОНФЛІКТУ:
АТ «Євроньюз» почало подавати судові позови проти НТКУ на території України (і у 2015 отримало задовільне рішення), а також на території Швейцарії, де за позовом АТ «Євроньюз» були «заморожені» гроші у швейцарському банку в розмірі Є15 млн. Їх там розмістила Україна як гарантію проведення в Україні конкурсу Євробачення у 2017 році.

ДО ЧОГО ТУТ ЄВРОБАЧЕННЯ:
Представниця України співачка Джамала перемогла на конкурсі Євробачення-2016. Це означало проведення наступного конкурсу, Євробачення-2017, на території країни-переможця. Оскільки процедура організації конкурсу складна та тривала, а Україна перебувала в важких умовах агресії рф, власники конкурсу поставили умову депонувати «страхову суму» в нейтральному швейцарському банку на випадок форс-мажору та термінового переносу конкурсу в іншу країну.
В усіх інших випадках сума в Є15 млн. була недоторкана і мала повернутися одразу по закінченню конкурсу в Україну.

Процедурно держава через державний банк «УкрЕксІм» перевела гроші з Резервного Фонду на рахунок НТКУ, в свою чергу НТКУ депонувала їх на рахунку швейцарського банку.

ЩО ПІШЛО НЕ ТАК:
Україна з проведенням конкурсу Евробачення-2017 впоралась успішно; гроші мали повернутися до України. Але АТ Євроньюз подало позов в Женевський суд на блокування цих грошей для забезпечення рішення українського Господарського суду від 2015 року на користь АТ Євроньюз.

НСТУ оскаржило блокування коштів в Женеві. МінЮст також оскаржив блокування коштів в Женеві (так, той самий МінЮст, котрий тепер арештував рахунки НСТУ). Суд в Женеві триває.

ТО НАВІЩО ЗАРАЗ МІНЮСТ ВІДКРИВ ПРИМУСОВЕ ВПРОВАДЖЕННЯ ТА АРЕШТУВАВ КОШТИ НСТУ:
Не питайте. Справа політична, людська логіка тут не працює.

ЯКІ НАСЛІДКИ МАТИМЕ АРЕШТ:
Роботу Суспільного мовника заблоковано. Включно з: трансляцією Олімпіади-2020, забезпеченням участі України в Євробаченні 2020, блокуванням запуску нових проектів, блокуванням запуску нової Суспільної студії ПАТ «НСТУ».

ЩО СЛІД ЗРОБИТИ УРЯДУ:
Погасити заборгованість ДЕРЖАВИ.

ЩО РОБИТЬ УРЯД НАТОМІСТЬ:
Збирається сплатити державний борг зі знаменитих «двамільярди» Суспільного (насправді 1,7). А зі сплатою боргу (мінус 308 мільйонів) – 1,4.

І так, звісно, наприкінці року урядовці неодмінно спитають – а де ефективна робота-рейтинги-нові програми і «вот єто всьо».

Ви теж, до речі, спитаєте. Про мінус гроші – забудете, а про спитати за ефективність – ні.

Уперше опубліковано на Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2226
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду