detector.media
Зураб Аласанія
01.03.2020 17:34
Що сталося: гроші на рахунках ПАТ НСТУ арештовано

ХТО ЦЕ ЗРОБИВ:
Відділ примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України.

ЧОМУ МІНЮСТ ЦЕ ЗРОБИВ:
Задля примусового стягнення з ПАТ «НСТУ» на користь акціонерного товариства «Євроньюз» боргу в розмірі Є10,5 млн., та ще Є1,6 млн. виконавчого збору, та ще 73 080 грн судового збору.

ЩО ПЕРЕДУВАЛО:
Янукович передував, котрому в 2010 році кортіло отримати рекламу в Європі, і Азаров, котрий розпорядженням Кабінету Міністрів України від 10.10.2010 № 1988-р створив україномовну версію міжнародного каналу "EURONEWS" і змусив підпісати цю угоду тодішне керівництво НТКУ (договір було заключено на 6 років, що є прямим порушенням законодавства України, яке не дозволяє бюджетним підприємствам укладати угоди довше ніж на один рік).

СКІЛЬКИ ЦЕ КОШТУВАЛО ДЕРЖАВІ:
За Договором виплати становили – одноразова Є8,5 млн., та Є5,2 млн. кожен рік (іншим країнам такі міжнародні редакції у складі «Євроньюз» коштували Є1,2-1,5 млн. на рік).

Задля того було здійснено розподіл бюджетних призначень загального фонду за ОКРЕМОЮ бюджетною програмою 1701080 "Виробництво телерадіопрограм для державних потреб" для створення україномовної версії міжнародного каналу "EURONEWS".

ЯК ВИНИК БОРГ:
У 2010, 2011, 2012 та перше півріччя 2013 року сплати проводилися. Загалом держава за ці роки витратила більше Є20 млн.

В другому півріччі 2013 року сплати припинилися.

У 2014 році змінилось керівництво НТКУ. Численні звернення НТКУ до нового уряду з приводу сплати боргу до результату не призвели. Ані у 2014 році, ані у 2015 році кошти з Державного бюджету України за окремою бюджетною програмою 1701080 не виділялися.

У 2015 році Договір було розірвано; борг на той момент склав Є10,5 млн.

ДО ЧОГО ТУТ СУСПІЛЬНЕ:
Створений на базі НТКУ та ОДТРК в 2017 році Суспільний мовник отримав цей борг в спадок. Рахункова палата у своєму рішенні № 1-4 від 11.08.2015 зазначала необхідність погашення Кабінетом Міністрів України фінансових зобов’язань НТКУ перед АТ «Євроньюз» з метою уникнення банкрутства майбутнього новоствореного ПАТ «НСТУ». Але КМ України на рекомендації РПУ не звернув уваги так само, як і на численні звернення самого НТКУ.

ЩО РОБИЛИ СТОРОНИ КОНФЛІКТУ:
АТ «Євроньюз» почало подавати судові позови проти НТКУ на території України (і у 2015 отримало задовільне рішення), а також на території Швейцарії, де за позовом АТ «Євроньюз» були «заморожені» гроші у швейцарському банку в розмірі Є15 млн. Їх там розмістила Україна як гарантію проведення в Україні конкурсу Євробачення у 2017 році.

ДО ЧОГО ТУТ ЄВРОБАЧЕННЯ:
Представниця України співачка Джамала перемогла на конкурсі Євробачення-2016. Це означало проведення наступного конкурсу, Євробачення-2017, на території країни-переможця. Оскільки процедура організації конкурсу складна та тривала, а Україна перебувала в важких умовах агресії рф, власники конкурсу поставили умову депонувати «страхову суму» в нейтральному швейцарському банку на випадок форс-мажору та термінового переносу конкурсу в іншу країну.
В усіх інших випадках сума в Є15 млн. була недоторкана і мала повернутися одразу по закінченню конкурсу в Україну.

Процедурно держава через державний банк «УкрЕксІм» перевела гроші з Резервного Фонду на рахунок НТКУ, в свою чергу НТКУ депонувала їх на рахунку швейцарського банку.

ЩО ПІШЛО НЕ ТАК:
Україна з проведенням конкурсу Евробачення-2017 впоралась успішно; гроші мали повернутися до України. Але АТ Євроньюз подало позов в Женевський суд на блокування цих грошей для забезпечення рішення українського Господарського суду від 2015 року на користь АТ Євроньюз.

НСТУ оскаржило блокування коштів в Женеві. МінЮст також оскаржив блокування коштів в Женеві (так, той самий МінЮст, котрий тепер арештував рахунки НСТУ). Суд в Женеві триває.

ТО НАВІЩО ЗАРАЗ МІНЮСТ ВІДКРИВ ПРИМУСОВЕ ВПРОВАДЖЕННЯ ТА АРЕШТУВАВ КОШТИ НСТУ:
Не питайте. Справа політична, людська логіка тут не працює.

ЯКІ НАСЛІДКИ МАТИМЕ АРЕШТ:
Роботу Суспільного мовника заблоковано. Включно з: трансляцією Олімпіади-2020, забезпеченням участі України в Євробаченні 2020, блокуванням запуску нових проектів, блокуванням запуску нової Суспільної студії ПАТ «НСТУ».

ЩО СЛІД ЗРОБИТИ УРЯДУ:
Погасити заборгованість ДЕРЖАВИ.

ЩО РОБИТЬ УРЯД НАТОМІСТЬ:
Збирається сплатити державний борг зі знаменитих «двамільярди» Суспільного (насправді 1,7). А зі сплатою боргу (мінус 308 мільйонів) – 1,4.

І так, звісно, наприкінці року урядовці неодмінно спитають – а де ефективна робота-рейтинги-нові програми і «вот єто всьо».

Ви теж, до речі, спитаєте. Про мінус гроші – забудете, а про спитати за ефективність – ні.

Уперше опубліковано на Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY