Звернення Незалежної медійної ради до новообраного уряду з питання блокування діяльності суспільного мовлення

Звернення Незалежної медійної ради до новообраного уряду з питання блокування діяльності суспільного мовлення

6 Березня 2020
1514

Звернення Незалежної медійної ради до новообраного уряду з питання блокування діяльності суспільного мовлення

1514
Звернення Незалежної медійної ради до новообраного уряду з питання блокування діяльності суспільного мовлення
Звернення Незалежної медійної ради до новообраного уряду з питання блокування діяльності суспільного мовлення

Незалежна медійна рада звертається до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та членів уряду із закликом невідкладно вирішити задавнену проблему з боргом державної телекомпанії перед Euronews SA. 

Допоки ситуація з боргом не буде цілковито вирішена, український суспільний мовник перебуватиме в підвішеному стані, не зможе виконувати свою місію, а реформа – гальмуватиме. Оскільки йдеться про успадкований борг ще державного телерадіомовника, вирішення цього питання – саме в компетенції уряду. 

Наприкінці лютого 2020 року стало відомо про те, що Державна виконавча служба наклала арешт на рахунки суспільного мовлення у зв’язку з рішенням Вищого господарського суду від 5/09/2017 про погашення боргу Національної телекомпанії України – попередника ПАТ “Національна суспільна телерадіокомпанія України” за ліцензійними платежами 2013-2014 рр. в розмірі 10 млн 591 тис. 224 євро 48 центів. 

Співпраця з Euronews SA почалася за ініціативи уряду Азарова у 2010 році. Тодішній уряд доручив Держкомтелерадіо та НТКУ провести правову оцінку проекту договору та забезпечити укладення зазначеного договору з телеканалом Euronews.

Доручаючи укласти таку угоду, уряд мав розуміти вартість такого рішення і забезпечувати щорічні асигнування в розмірі 5,5 млн євро на оплату ліцензійних платежів. Проте, уже за 3 роки гроші на ці потреби перестали виділялися, що і спричинило появу боргу державного мовника, основним джерелом фінансування якого був державний бюджет. 

Під час процесу перетворення 28 державних мовників на суспільного мовника питання боргу НТКУ неодноразово піднімалося, у тому числі і в рамках судового процесу, але вирішення цієї проблеми не було знайдено. Внаслідок такої бездіяльності на рахунках швейцарського банку уже третій рік заморожені 15 мільйонів євро застави України в рамках проведення Євробачення 2017 року.

Незалежна медійна рада наголошує, що існування суспільного мовлення в демократичному суспільстві є одним з елементів забезпечення тієї самої демократії. Саме суспільне мовлення забезпечує орієнтири для всього медійного ринку і виробляє контент, спрямований на різноманітні верстви населення, чого не роблять комерційні мовники. З часу ухвалення перших рішень про перетворення масиву державних телекомпаній на суспільного мовника ми спостерігаємо систематичні перепони на шляху створення Суспільного. Це і ситуація з державним підприємством Укртелефільм, яка заморозила реформу на рік, це і обрізання, всупереч закону про Суспільне, фінансування, яке протягом двох років не могло забезпечити різку зміну контенту, який би ознаменував перехід від УТ-1 до суспільного мовлення.

Ухвалення бюджету на 2020 рік, який передбачив 85% фінансування суспільного мовлення, вперше б дозволило суттєво змінити програмне наповнення і обличчя суспільного мовлення – адже саме брак змін контенту є об’єктом постійної критики як з боку політикуму, так і з боку експертів та й глядачів. Проте з початку 2020 року почалися дії, які мають ознаки продовження фінансового тиску на компанію. Попри заявлену суму в 1,7 млрд гривень, основні виплати заплановані на ІІІ-IV квартал, що з самого початку року поставило під загрозу запуск нового сезону, який потребує проведення тривалих і складних тендерних процедур як на закупівлю контенту, форматів, так і на оновлення матеріально-технічної бази. А арешт рахунків уже зараз може призвести до зриву підготовки і участі гурту GO_A в Євробаченні, зриву трансляції Олімпійських ігор та всіх проектів, які почали готуватися чи планувалися до запуску в 2020 році. Вилучення 308 мільйонів гривень з бюджету суспільного мовлення (враховуючи судовий збір) – це повернення до ситуації, коли буде неможливо якісно оновити сітку мовлення, а відтак – підриває можливість виконання суспільним мовленням своїх завдань і місії.

2020 рік є ключовим в реформі суспільного мовлення. Уряд України має усвідомити, що існування якісного “незручного суспільного мовлення” насправді є вигідним різним учасникам політичного процесу, в тому числі для того, щоби мати якісний канал інформування про стан процесів в Україні, як про зловживання на середній чи низовій ланці, так і про явища, про які в силу різних причин може не доходити інформація офіційними каналами комунікації. Якісний і належно профінансований суспільний мовник – це гарантія якісної взаємодії влади і населення і, зрештою, зміна культури взаємодії суспільства і влади.

Саме тому вирішення питання з припиненням фінансового тиску на суспільне мовлення через закриття питання щодо боргу перед телекомпанією Euronews і забезпечення у проекті державного бюджету на 2021 рік повного фінансування суспільного мовлення має стати одним з пріоритетів новообраного уряду.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1514
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
MD2MLS
1480 дн. тому
І знову: дайте гроші,грошей мало... гроші,гроші,гроші ... І ніхто не спитає куди діваються ті , що виділяються.Ніхто не хоче спитати Аласанію про рейтинг ПЕРШОГО в кінці третього десятка.Ніхто не спитає про те , чому в ефірі на ПЕРШОГО , КРИМ UA ,КИЇВ UA ,КУЛЬТУРА і всіх інших UA нечастим вкрапленням видно програми торішнього і позаторішнього виробництва.А грошики на виробництво списуються кожного місяця як за нові програми.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду