Чому інтерв'ю Зеленського з нагоди 100 днів президентства - це не інтерв'ю

Чому інтерв'ю Зеленського з нагоди 100 днів президентства - це не інтерв'ю

1 Вересня 2019
3226
1 Вересня 2019
11:35

Чому інтерв'ю Зеленського з нагоди 100 днів президентства - це не інтерв'ю

Тетяна Терен
Журналістка, авторка книжок-інтерв'ю
3226
Чому інтерв'ю Зеленського з нагоди 100 днів президентства - це не інтерв'ю
Чому інтерв'ю Зеленського з нагоди 100 днів президентства - це не інтерв'ю

Мене дуже лякає, коли інтерв’ю сприймають як простий жанр. Бо, власне, що складного: «запитання+відповідь=інтерв’ю», як називалася колись книжка Урмаса Отта. Коли інтерв’ю – ваша професія, вам доведеться відчувати те, що відчувають поети, яких просять написати кілька-рядків-із-приводу – що там їх писати? Кілька разів я навіть чула про універсальні запитальники, які можна заґуґлити в інтернеті, а з їхньою допомогою ви вже візьмете вдале інтерв’ю в будь-кого. Запитання-відповідь, запитання-відповідь – все ж так просто.

Так ось «Інтерв'ю президента України Володимира Зеленського актору Станіславу Боклану з нагоди 100 днів президентства», яке нам показали вчора, – це не було інтерв’ю. Це був документальний фільм – зі сценарієм, записаними коментарями і хорошим монтажем.

Чому це було не інтерв’ю? Тому що для інтерв’юера, за яким завжди стоїть його аудиторія і вимагає повноти інформації, найважливіше – розкрити тему, не дати героєві сказати заготовлені фрази, а тому він уточнює, наводить цифри і факти, ставить знову і знову запитання «чому?» Інтерв’юер – це не роль, яку можна добре зіграти, подивившись кілька випусків розмовних проектів на ВВС (до них ще повернемось). Інтерв’юер – насамперед журналіст, який обізнаний з темою, а тому не приймає на віру сказане йому й береться «копати» глибше.

Найголовніше правило інтерв’ю я називаю правилом «больової точки» (і мова тут в жодному разі не про «порпання у брудній білизні»!). З ким би вам не випало говорити, ви вже на етапі підготовки маєте визначити для себе, де больова точка цієї людини. Без цього розуміння ви не зможете її розкрити і побачити її справжню. Цією больовою точкою можуть бути – факти корупції, бізнес у країні-агресорі, неотримана вища освіта, вчинок, за який людині соромно, дорога машина чи квартира, новий роман, який не сприйняли критики, розлучення, непорозуміння з дітьми, втрата дорогої людини… Іноді до цих тем підходити непросто, а то й боляче самому інтерв’юеру, але саме вони – це те, що хвилює щодня вашого героя.

Чи ставили собі за мету автори запитальника до вчорашнього інтерв’ю торкнутися больових точок і показати нам справжнього президента? Можливо, запитуючи про найщасливіші й найнещасніші моменти його життя за ці 100 днів? Про те, чи він за цей час хоч раз напивався? Це запитання теж із серії «сподобатися своїй аудиторії», правда? Але аудиторія з не меншим інтересом послухала би про те, що він думає про тих нардепів, які пройшли за списком «Слуги народу», про можливий розкол у фракції «Слуги…», про те, чи не наближаємося ми до президентсько-парламентської республіки, чи він дивився «Марш захисників України», коли востаннє говорив із Коломойським, чому залишив Авакова, на які поступки готовий піти, щоб зупинити війну, і взагалі – який у вас план, пане президенте? Можна було б почати насправді із цього одного запитання і розкрутити його до всього інтерв’ю. Мене ж цікавить не політика, а психологія, тому я би запитала, коли він востаннє відчував страх. І чи відчуває, що він на своєму місці. І всі ці питання, як і повинно бути в інтерв’ю, – в живому форматі і без підготовки.

А веду я це все до того, що нова влада обіцяє робити все не так, як робила попередня. Обіцяє прозорість і чесні правила гри. Так ось зйомки фільмів замість інтерв’ю і прес-конференцій – це якраз про абсолютну непрозорість. Попереднього президента звинувачували, зокрема, і в тому, що він давав інтерв’ю тільки лояльним до нього каналам, віддавав перевагу «теплим ваннам» замість живого і чесного спілкування. А попередній-попередній, як ми пам’ятаємо, у лютому 2014-го дав «тепле» інтерв’ю Віталію Коротичу. Але нагадаю також, що у вересні 2014 року Петро Порошенко дав інтерв’ю Стівену Сакуру для BBC HARDtalk. Чи погодиться на це нинішній президент?

Очевидно, перед нами новий приклад «спілкування із суспільством без посередників і журналістів». Але тоді маємо зворотне право вимагати від влади, щоб вона не заходила на нашу територію, не використовувала нашу термінологію і не називала жанром інтерв’ю те, що ним не є.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3226
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Петя
1696 дн. тому
Про план перед выборами спрашивать надо было, а развод, потеря близкого человека, плохие отношения с детьми - это ли не "грязное бельё"? Какие же вы, мля, гавнуки..
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду