Чи є виправданим інтерв’ю Влащенко з Портновим?

24 Січня 2018
3408
24 Січня 2018
16:55

Чи є виправданим інтерв’ю Влащенко з Портновим?

Владислав Демченко
юрист ЮК «ЮДжі Груп», голова ГО «ВО Впливова Громада»
3408
Здивований обуренням певної кількості людей щодо інтерв’ю Наталії Влащенко з колишнім Заступником голови АП України (Януковича) Андрієм Портновим, яке вийшло в ефір 22 січня на каналі ZIK у програмі «Hard з Влащенко».
Чи є виправданим інтерв’ю Влащенко з Портновим?

Особливо дивним виглядає виправдання негативних відгуків тим, що інтерв’ю відбулося у річницю загибелі перших Героїв Небесної Сотні. Одразу зазначу, що моє ставлення до Портнова – негативне, оскільки вважаю, що його посада дозволяла йому позитивно впливати на політику влади часів Януковича. Також, вважаю, що Портнова можна притягнути до кримінальної відповідальності за злочинну бездіяльність, яка теж призвела до трагічних подій на Майдані 2014 року.

А тепер – коротко щодо реакцій на інтерв’ю та власне самого інтерв’ю.

Чи є виправданим інтерв’ю Влащенко з Портновим взагалі?

По-перше, у нас, на жаль, ледь не щодня є трагічні річниці (наприклад, майже щодня втрачаємо людей на Донбасі). По-друге, якщо чинна влада впродовж чотирьох років не дала нам відповідей на ключові питання щодо подій 2013 – 2014 рр., то, можливо, люди, які мали відношення до попередньої влади, нададуть нам хоч якусь інформацію? По-третє, плюралізм думок і свобода слова – основи будь-якого демократичного суспільства.

Як правник також наголошу, що в цьому інтерв’ю Портнов озвучив думку, яку підтримують (але замовчують!) більшість фахових правників України: те, що робить чинна влада із законодавством, – правовий нігілізм. І нам треба буде витратити не один рік, аби повернути законотворчість на засади правової держави, а законодавство – до духу права, знівельованого чинною владою.

Також не помітили ті, хто виливає тонни бруду на Портнова, що він виграв у суді в Люксембурзі (не в українському «справедливому» суді Порошенка, які той вдало для самого ж себе реформує вже 4 рік) позов до Європейського Союзу за протиправні та незаконні санкції, введені щодо нього ЄС на прохання чинної влади. Як результат – ЄС сплатив Потрнову компенсацію у розмірі 15500 євро.

Цікаво, що Портнов пройшов ретельну перевірку не тільки чинної влади, а й ЄС, зокрема – Австрії, яка підтвердила, що його кошти здобуті легальним шляхом. А панамські (хоча б!) офшори чинного Президента України зможуть пройти таку перевірку?

Портнов зауважив, що «закони 16 січня» (або диктаторські) – погані. То чому ж чинна влада, на його думку, прикриваючись їхньою «європейськістю»,  ухвалює або пропонує ухвалити такі ж самі. Для прикладу – пропонується персоніфікація сім-карт, заборона закритих облич (балаклави і т.д.); вже ухвалена масова відеореєстрація правопорушень. То хіба він тут не правий?

Неприємно, навіть боляче було почути, що Портнов назвав війну на Донбасі громадянським конфліктом. Однак: Московія постачає зброю на Донбас; керівники, координатори, інструктори – теж московські, але в окопах – переважно-таки українці! Просто нам страшно в цьому (передовсім – собі) зізнаватися. Ми проґавили, коли Московія зомбоящиком готувала собі «військові кадри»…з нас самих!

Також Портнов зазначив, що війна на Донбасі закінчиться, коли ми оберемо нового Президента, бо цьому війна вигідна. А ми хіба цього не знаємо?!

Ура патріотизм, «ату його, ату!» тощо нашій Державі не допоможуть. Не мовчати, діяти – і ми переможемо всіх ворогів, у тому числі ретельно замаскованих внутрішніх (а не очевидних медведчуків)!

Висновок: не так цікаве саме інтерв’ю, як реакція на нього: вчергове виявнилися зашореність та боягузтво нашого суспільства. Треба бути чесними, панове, передусім із собою.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3408
Читайте також
31.08.2018 11:30
Юрій Луканов
для «Детектора медіа»
2 461
21.02.2018 13:30
Юрій Луканов
для «Детектора медіа»
2 689
25.01.2018 10:00
Олександр Михельсон
для «Детектора медіа»
4 614
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду