У чому Савченко права

У чому Савченко права

29 Липня 2016
1235
29 Липня 2016
00:46

У чому Савченко права

Юрій Луканов
вільний журналіст, для «Детектора медіа»
1235
У чому Савченко права
У чому Савченко права

У чому права Надія Савченко - так це в тому, що з Донбасом доведеться розмовляти. Питання: на яких засадах? Звісно, це якщо Україна не вирішить відгородитися від тієї зруйнованої морально й фізично території бетонною стіною. Але це найменш імовірний варіант. Бо за Донбас було покладено стільки життів українців, що ця територія стала ледь не сакральною.

Я пам'ятаю як ми з колегами Тімом Златкіним і покійним Сергієм Сухобоком вийшли з пресухи міського голови Донецька в уже збуреному, але ще не окупованому місті. Було жарко, як зараз. Світило яскраве сонце. І нам на зустріч ішов чоловік 160 см приблизно зросту. Із золотим зубом на нижній щелепі. Він був добряче п'яним. 

- Пацаны, где тут в армию записывают, - спитав нетвердим язиком. 
- Какую из них? Сейчас много армий. 
- ДНР.
- А ты вообще кто? Зачем тебе армия? 
- Я шахтер из Ханжонково (шахтарське селище. - ДМ) . Защищать хочу. У меня тесть из Брянщины. Жена русская. 
- А от кого защищать?
- От бендер. Приедут, горло перережут. 
- Уже перерезали кому-то? 
- Да. 
- Кому? 
- Пацаны! Ну, где здесь в армию записывают? 

Донбас характерний тим, що ось такі гіпертрофовано анекдотичні персонажі там в реальності на кожному кроці зустрічаються. З усіма принадами гопницької культури. Тебе можуть щиро назвати дурнем або інше щось зморозити. І це не вважається хамством, бо я ж, мовляв, щиро, від серця, без задніх думок. Ну, про кинути лоха та про інші подібні неписані правила - це всі знають. 

Певна річ, були там і цивілізовані люди, які серед цього мусили жити. Думаю, що вони утворили якусь свою громаду і намагалися мінімізувати стосунки з гопотою. Перетиналися лише по мірі необхідності. Думаю, що саме цивілізовані люди і виступають з українських позицій. Більшість з них, схоже, виїхала до інших регіонів.

Правда, атмосфера даМбасу впливає і на мозок цивілізованих людей. Моя знайома українка з Черкащини, яка в шлюбі з донецьким пацаном, писала мені в приват на ФБ, коли почалися відомі трагічні події: «Ви не розумієте, що Україна - це не тільки Київ і Львів. Це ще й Донбас. Ми інші. Тому ви нас намагаєтеся знищити». Тим часом, дочка цієї пані цілком спокійно живе серед тих, хто хоче знищити її маму.

Коротше, в регіоні у людей в головах купу всього намішано. Я балакав з багатьма і засвідчую, що там уживаються ідеї цілком суперечливі, які будь-хто міг спостерігати на власні очі. На зразок того, що «Україно, дай нам спокій, але виплачуй нам пенсії».

Якось у Бахмуті (тоді ще Артемівску) у притулку спілкувався з жінками і бабцями, які приїхали туди з окупованої території переоформлювати пенсію, так серед них була одна проукраїнська. Вони її ледь не за дурепу тримали.

Рано чи пізно з цим коктейлем таки доведеться спілкуватися. Як саме - залежить від того, яка ситуація буде на той час. 

Якщо Україна переможе, санкції дадуть практичний результат і Путін  виведе війска, то тут однозначно треба говорити з позиції сили - посадити вбивць, їхніх помічників позбавити громадянства. Вимагати визнання їхньої провини у розв'язуванні війни. Але визнання провини не механічно. Треба, по суті, провести розмову про те, чому почалася війна, які правові норми були порушені тощо.

Але ідеальних варіантів майже не буває. Можна припустити, що це буде щось половинне. Зараз вирахувати майбутні обставини майже неможливо. Тому, скоріш за все, треба буде шукати компромісний варіант, який би дозволив Україні не поступитися принципами, покарати бандюків і встановити свій контроль над регіоном. Зважаючи на реалії, робити це доведеться не одномоментно. Це буде процес. І успішно його завершити можна, лише застосовуючи комплекс заходів.

При тому постає питання: а хто буде балакати від імені Донбасу? Про Плотницьких і Захарченків мова не йде в принципі. Поки вони при посадах і їхнє оточення з ними, то ні про які розмови не варто й говорити. Лише після їхнього усунення.

Ясна річ, що колишні риги намагатимуться монополізувати процес. Чи вийде в них - залежить від згуртованості донбаської української громади, яка виїхала з регіону. Якщо вона навчилася гуртуватися й діяти скоординовано, то зможе впливати на зміст розмов із Донбасом.

Ну, і решта України повинна мати волю для досягнення такого результату. Чи вдасться їй це - залежить від стану суспільства. Від того, наскільки йому вдасться нейтралізувати впливи рабиновичів з бойками. Поки що не дуже це виходить.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1235
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду