Уряд продовжив строки вимкнення аналогового мовлення – ЗМІ

Уряд продовжив строки вимкнення аналогового мовлення – ЗМІ

13 Червня 2018
4954
13 Червня 2018
15:34

Уряд продовжив строки вимкнення аналогового мовлення – ЗМІ

4954
13 червня Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про перенесення строків вимкнення аналогового телебачення з 30 червня на 31 серпня 2018 року, а для Києва та Кіровоградської області – 31 липня 2018 року.
Уряд продовжив строки вимкнення аналогового мовлення – ЗМІ
Уряд продовжив строки вимкнення аналогового мовлення – ЗМІ

Про це повідомляє «РБК-Україна», наводячи текст проекту постанови.

Судячи з проекту, Кабмін вніс зміни до Плану використання радіочастотного ресурсу, який визначав кінцевою датою використання аналогового телебачення 30 червня 2018 року. Відповідно до внесених змін, кінцевою датою використання аналогового ТБ в Україні має стати 31 серпня 2018 року, для міста Києва та Кіровоградської області – 31 липня 2018 року.

Відповідно до пояснювальної записки, яку цитує «РБК-Україна», дату перенесено для своєчасного виконання завдань, пов’язаних із захистом національного телерадіоінформаційного простору, покращення стану покриття територій цифровим мовлення і забезпечення малозахищених верств населення перетворювачами цифрового сигналу.

Нагадаємо, наприкінці березня Кабінет Міністрів України постановою № 218 знову переніс кінцеву дату використання аналогового телебачення з 30 березня, як було визначено попереднім рішенням уряду, на 30 червня. Паралельно міжвідомча робоча група при Держспецзв’язку напрацювала вже другий проект Плану поетапного вимкнення аналогового телерадіомовлення, який 15 березня схвалила Національна рада з питань телебачення і радіомовлення і який мало бути подано на затвердження уряду.

Згідно з проектом, поетапне вимкнення аналогового ТБ мало би відбуватися в три етапи:

  • серпень 2018 року — вимкнення аналогового мовлення в першій пілотній області, яку має визначити Міжвідомча група при уряді;
  • січень 2019 року — вимкнення аналогового мовлення всіх телеканалів, крім «UA: Першого» та місцевих аналогових телеканалів, по всій країні, за винятком населених пунктів, де його не вимикатимуть в інтересах нацбезпеки (зона ООС і прикордонна зона на півночі країни), а також за винятком 47 населених пунктів, у яких буде добудовано мережу першого мультиплексу МХ-1 компанії «Зеонбуд»;
  • травень 2019 року — остаточне вимкнення аналогового мовлення по всій країні.

Але в ці плани свої корективи вніс Президент України Петро Порошенко. 19 квітня під час наради з питань протидії інформаційній агресії Росії він доручив здійснити повний перехід на цифрове телебачення до липня поточного року.

Після цього Держспецзв’язку розробила проект урядового розпорядження, в якому запропонувала відключити аналогове телерадіомовлення до 1 липня 2018 року за винятком передавачів, розташованих на територіях, що межують з ОРДЛО, Кримом, і на прикордонних територіях України. Але цього проекту поки не погодили всі зацікавлені відомства.

Про те, як відбувається підготовка до вимкнення аналогового ТБ, читайте в матеріалі «Концерн РРТ і цифрове ТБ: contra spem spero».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4954
Читайте також
15.06.2018 15:00
Олександр Ткаченко
для «Детектора медіа»
4 078
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду