Нацрада пропонує перенести строки поетапного вимкнення аналогового ТБ – починати із серпня 2018 року

Нацрада пропонує перенести строки поетапного вимкнення аналогового ТБ – починати із серпня 2018 року

15 Березня 2018
4611
15 Березня 2018
12:36

Нацрада пропонує перенести строки поетапного вимкнення аналогового ТБ – починати із серпня 2018 року

4611
15 березня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення внесла зміни до проекту Плану поетапного вимкнення аналогового телерадіомовлення, підготовленого робочою групою при Держспецзв’язку та схваленого Нацрадою 18 січня.
Нацрада пропонує перенести строки поетапного вимкнення аналогового ТБ – починати із серпня 2018 року
Нацрада пропонує перенести строки поетапного вимкнення аналогового ТБ – починати із серпня 2018 року

У проекті плану змінено строки поетапного вимкнення аналогового ТБ, зокрема початок вимкнення перенесено з березня на серпень 2018 року. А також додано перелік заходів, які мають передувати реалізації поетапного вимкнення.

Згідно з проектом, поетапне вимкнення аналогового ТБ відбуватиметься в три етапи:

  1. У серпні 2018 року планують вимкнути аналогове мовлення в першій пілотній області, яку має визначити Міжвідомча група при уряді (раніше планувалося цей етап реалізувати в березні 2018 року).
  2. У січні 2019 року планують вимкнути аналогове мовлення всіх телеканалів, крім «UA: Першого» та місцевих аналогових телеканалів, по всій країні, за винятком населених пунктів, де його не вимикатимуть в інтересах нацбезпеки (зона АТО і прикордонна зона на півночі країни), а також за винятком 47 населених пунктів, у яких буде добудовано мережу першого мультиплексу МХ-1 компанії «Зеонбуд» (раніше планувалося цей етап реалізувати в червні 2018 року).
  3. У травні 2019 року планують остаточно вимкнути аналогове мовлення по всій країні (раніше планувалося цей етап реалізувати в січні-червні 2019 року).

Також у проекті плану додано перелік із чотирьох заходів, які мають передувати реалізації поетапного вимкнення:

  • Визначення об’єктів Концерну РРТ та інших операторів, на яких триватиме аналогове мовлення в інтересах національної безпеки.
  • Визначення проблемних зон покриття цифровим ТБ та населених пунктів для розширення покриття мультиплексу МХ-1 компанії «Зеонбуд» (попередньо мова йде про встановлення додаткових передавачів у 47 населених пунктах).
  • Визначення об’єктів Концерну РРТ та інших операторів, на яких триватиме аналогове мовлення до кінця добудови мережі МХ-1 «Зеонбуду».
  • Збір та аналіз інформації щодо забезпечення цифровими приймачами населення по регіонах.

Відповідальний секретар Нацради Олександр Ільяшенко пояснив, що попередній проект плану був розроблений ще в листопаді 2017 року і схвалений робочою групою при Держспецзв’язку30 листопада, а Нацрадою – 22 січня. Реалізація плану мала розпочатися ще в грудні 2017 року. Але етапи не виконувалися з різних причин, головна з яких – що план так і не був затверджений рішенням Кабінету Міністрів. Тому план потребував оновлення.

Оновлений проект плану Нацрада скерує до адміністрації Держспецзв’язку для підготовки відповідного проекту рішення Кабміну, який і затвердить план.

Ознайомитися з оновленим проектом плану можна тут.

Нагадаємо, що у 2017 році уряд переніс кінцеву дату вимкнення аналогового телебачення з 30 червня 2017 року на 30 березня 2018 року. Хоча спершу планувалося перенесення на рік – на 30 червня 2018 року. З проекту плану стає очевидним, що ніякого вимкнення аналогового ТБ 30 березня 2018 року не відбудеться.

Проти вимкнення аналогового телебачення у 2017 році виступали медіагрупи «1+1 медіа» та «Інтер медіа груп». Вони, зокрема, добиваються, щоб один з мультиплексів «Зеонбуду» мав більше покриття. Для цього потрібно встановити від 70 до 170 додаткових передавачів, повідомляв виконавчий директор «1+1 медіа» Ярослав Пахольчук.

Пілотну область, з якої розпочнеться вимкнення аналогового ТБ, має визначити уряд. Нагадаємо, що Нацрада запропонувала п’ять варіантів: Волинська, Одеська, Кіровоградська, Житомирська та Київська.

Нагадаємо, що безстрокове продовження аналогового мовлення в певних населених пунктах в інтересах національної безпеки стало можливим після набуття чинності 11 лютого 2018 року нового закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо тимчасових дозволів на мовлення в зоні проведення антитерористичної операції та прикордонних районах України».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4611
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Гога
2227 дн. тому
Визначення проблемних зон покриття цифровим ТБ та населених пунктів для розширення покриття мультиплексу МХ-1 компанії «Зеонбуд» (попередньо мова йде про встановлення додаткових передавачів у 47 населених пунктах)? То ж вони вже визначили. Виявилося, що проблеми покриття в обласних центрах та великих містах. Що дивно. Тому що, проблеми з покриттям мають бути в селах, які далеко від телевеж, а не в великих містах, де стоять передавачі Зеонбуду.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду