Сергій Андрушко: «Для репортера важливі деталі»

22 Жовтня 2010
33432

Сергій Андрушко: «Для репортера важливі деталі»

33432
Спецкор «Вікон-новин» відповів на запитання учасників чату ТК
Сергій Андрушко: «Для репортера важливі деталі»

Спеціальний кореспондент програми «Вікна-новини» каналу СТБ Сергій Андрушко поспілкувався в чаті з читачами «Детектор медіа» на тему «Якість українських новин і телебудні на СТБ». Про нещодавно отриманий «Телетріумф», протистояння з УДО, професійні вимоги до репортерів та свій фірмовий голос - читайте в повній версії чату.

 

 

- Здоровенькі були!

 

 

 

 

- Сергію, що ви відчули, коли перемогли в «Телетріумфі»? Ви сподівалися на цю перемогу?

- Про відчуття тоді не думав. Був випадок, десь у 2003-2004 рр., я тоді також потрапив до претендентів, але за тиждень до оголошення переможців моє прізвище було замінено на прізвище іншого репортера. Тому про це не думав.

 

- Сергей, скажите, пожалуйста, как вы проводите свободное время и сколько его у вас?

- Вільний час проводжу з родиною. Мій півторарічний син Олекса інколи каже на телевізор «тато», та останнім часом його більше цікавлять не новини з обличчям тата, а музика з мультфільмів. Ще відвідую курси англійської та німецької мови. Просто полюбляю читати.

 

 

- Сергей, скажите, пожалуйста, играете ли вы в карты? Если да, то какие игры предпочитаете?

- На щастя (чи на жаль), не граю в карти.

 

- Нет ли у вас желания попробовать себя в роли ведущего? Вы здорово выглядите в кадре!

- Дякую за спостереження. Буду пробувати

 

- Скажите, Сергей, а почему в ваших сюжетах вы говорите абсолютно нечеловеческим голосом? Откуда эти (избегу оценок) интонации? Люди так в жизни не разговаривают. Вы как робот. Мое глубокое убеждение: «Телетриумф» вам дали абсолютно незаслуженно. (Только за появление вашей фамилии в скандальных хрониках.) Вы не умеете излагать мысли. Вы с женой дома тоже так разговариваете?

- Перше цікаве запитання. Ви вважаєте, що охоронець президента вплинув на експертів? Треба запитати в Лигачової, очільниці «Детектор медіа», вона теж брала участь у цьому голосуванні. Щодо голосу - головне, що він вам запам'ятався.

 

 

- Какими качествами должен обладать профессиональный репортер? Что вы думаете о качестве образования, которое вузы дают молодым журналистам? Кем бы вы стали, если бы не пошли в журналистику?

- Для репортера важливі деталі, ставити питання ще раз, якщо на них не відповідають, бути безпристрасним. І не забувати про яскраві миттєвості, що навколо відбуваються: якщо це запам'яталося репортеру - це дивитиметься і глядач. І ще, трохи не забув: потрібно мати бажання це робити. Щодо українських вишів, що викладають фах «журналістика», мало практичних навичок: трішки відірвана теорія від практики. Та, зрештою, університет - це ключ до майбутнього навчання, що триває, як на мене, все життя.

 

- Сергей, что для вас значит получение премии «Телетриумф»? Как вы относитесь к этому мероприятию?

- «Телетріумф» - це найзначніша премія в українському телепросторі, враховуючи той факт, що останні кілька років процес опитування експертів контролює відома аудиторська компанія, то їй, я так вважаю, ще й можна довіряти. «Телетріумф» - це визнання колегами твоєї роботи, яке має надихнути на нові творчі ідеї. Хоча, звісно ж, найголовніший експерт - це наш глядач. А в час, коли конкуренція на телебаченні зростає, слід постійно вигадувати нові ходи в репортажі (якщо це новини) і нестандартні рішення у проектах.

 

- Сергію, «активістів» із «Вікон» звинувачують у тому, що вони «з'їли» Мустафіна. Ви з тих, хто «їв», чи з тих, хто тепер звинувачує? Чи справді Мустафін іде через звинувачення в цензурі?

- У нас із очільником програми «Вікна-новини» робочі стосунки. Щодо того, чому він вирішив залишити програму, варто запитати безпосередньо в нього.

 

 

- Сергей, два вопроса. Кто, на ваш взгляд, делает более интересный продукт - Шустер или Киселев? И чем завершился инцидент с Юрием Плаксюком?

- Серед програм, що виходять у п'ятницю, як свідчать рейтинги, найбільше глядачі надають перевагу проекту на СТБ «Танцюють усі». Втім, якщо вибирати між політичними ток-шоу, то, на мій погляд, програма Шустера значно гостріша.

 

- Вы дома смотрите телевизор?

- У двох моїх колег телевізора вдома немає, і я не помітив, щоб вони страждали від цього. Втім, у мене телевізор є і я його інколи вмикаю, за нагоди.

 

- Сергей, что ожидает телевидение через 10 лет?

- Важко сказати, що буде через 10 чи 20 років. Утім, набирає обертів інтернет, і з часом це може бути якийсь гібрид телебачення й інтернету. Одним із виграшних моментів для телебачення є його пряма трансляція. Колись, коли телебачення тільки зароджувалося, не було програм у запису. Можливо, частково це повернеться в майбутньому. Інтерактив, олімпійські ігри чи футбольні матчі в прямому етері, очевидно, приваблюють глядача, оскільки ніхто не знає, чим усе закінчиться.

 

 

 

- Сергію, розкажіть, на якій стадії ваша справа з УДО?

- Наступного тижня маю намір звернутися зі скаргою до Генеральної прокуратури на бездіяльність прокуратури. Уже два з половиною місяці, як я чекаю відповіді від Генеральної прокуратури і не отримую її. Після того, як карну справу щодо випадку з охоронцем Президента України відмовилася відкрити прокуратура Голосіївського району Києва з поясненням, що я не мав якоїсь перепустки для знімання нашого президента (про те, що треба її мати, вперше за репортерську діяльність дізнався від наших правоохоронних органів), я подав скаргу до міської прокуратури Києва. Два з половиною місяці тому вони теж відмовили в порушенні справи, але зазначили в листі, що відповідь має ще надіслати Генпрокуратура

 

- Можно ли бегать с рюкзаком за президентом США? Как вам тема для репортажа? Или даже так: добежал ли Андрушко до президента США? Прощание с журналистом-неудачником в среду.

- Я щось не пригадую, щоб охоронці президентів США збивали з ніг акредитованих журналістів. В усякому разі, якщо б це трапилося, американському журналісту було б, вважаю, простіше щось довести в суді. Якщо ви переглянете це відео ще раз, то зможете помітити, що навколо багато людей, утім охоронець звернув увагу саме на репортера. Я пригадую, за п'ять хвилин до цього інциденту я почав ставити запитання Президенту України (якщо не помиляюся, про реконструкцію «президентської траси»), втім, на жаль, президент не почув мого запитання, була завершена прес-конференція і я не виключаю, що хтось попросив охоронця притримати журналіста.

 

- Дякую за запитання

 

Фото Руслана Новосьола

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
33432
Коментарі
23
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Валерій Лебідь
4933 дн. тому
Пане Сергію, дуже Вам дякую! Ваші сюжети прикрашають телевізійний ефір! Дуже потужно і цікаво!!
Civil
4942 дн. тому
Вот так содержательно и аргументированно пишут поклонники "таланта" Андрушко. Впрочем, как говорится, по мощам и елей : )
заезжий фраер
4942 дн. тому
Яка країна, такі й журналісти, такі й премі для них. Втім, що казати, фаховість андрушко аж пре з кожної відповіді . Жаль, не встиг на чат - хтів поставити Сергію питання за його фаховим рівнем, на яке, сподіваюсь , він би зміг дати більш - меньш виразну відповідь: я не місцевий, тому , ваша ласка, як проїхати з Московської площі до Троєщенського ринку. Дякую!
stasyuta
4942 дн. тому
Civil, ни за что не поверю, что тебе больше двенадцати, особенно после бессвязных слов последних двух постов. Конечно, отдаю должное твоему папе, что показал тебе статью 185 АК, вот только он тебя читать не научил, а только слепо и необдумывая воспроизводить содержимое. Учись лучше))) А главное, не лезь во взрослые беседы об украинских журналистах и грубом нарушении их прав на работу.
Civil
4942 дн. тому
(прервалось)...не рассказывай, что именно видела вся страна : ) Продолжай, я получаю удовольствие : )
Civil
4942 дн. тому
stasyuta, деточка, ни за что не поверю, что тебе больше 16 - уж очень ты по-детски троллишь : ) Я тебя немного научу - в сети кто высказывает мысль, тот и должен ее доказывать : ) Ты хочешь доказать бредовую мысль, что президента охраняют только на площадке перед его резиденцией - флаг тебе в руки : ) Могу дать ссылку на закон о УДО, если сама не найдешь. Вопрос о том, относится ли к УДО статья 185 АК ты уже слила. Молодец. А, еще - мой любимый фильм- Хвост крутит собакой, так что не рассказыва
stasyuta
4942 дн. тому
Civil, мне не 16, это точно. А по логике изложения - явно больше, чем тебе. Первое: докажи, что УДО приравнивается к правохранительным органам, если действие происходит не на охраняемой сотрудником УДО территории. Ни в одном законе полномочия таких охранников настолько не распространяются. Второе: в конкретном видео с Андрушко покажи, что сотрудник УДО был в соответствующей форме и предъявил удостоверение. Если ты всего этого не покажешь и не докажешь, то останешься дураком в третий раз. Потому как вся страна увидела, что охрана Овоща нарушила закон и права журналиста, а ты либо слепой, либо...
Civil
4942 дн. тому
stasyuta, тебе наверное лет 16? Или меньше? Иначе трудно понять, как человек в здравом уме не может выяснить какой статус у Управління державної охорони України и нести такой бред. Где же вас таких выращивают?
соната
4942 дн. тому
дуже сподобалися думки про вміння репортера, репортаж - жанр яскравих миттєвостей, їх у наших текстах, на жаль, так мало
stasyuta
4942 дн. тому
Civil, что ж... Благодаря собственной цитате, ты оказался дураком дважды. Где в твоей статье идет речь о личной охране должностных лиц??? Никто в Украине не обязан подчиняться охранникам - повторю еще раз!
WSG
4943 дн. тому
пане Сергію, дуже приємно Вас бачити на фоні безхребетних журналістів. Дуже здивований нагородою. Думав, що всі нагороди, в нинішній ситуації, впадуть лише на піховшека-джангірова.
Civil
4943 дн. тому
Резюмируя все, что написано ниже: не представляю, как людям живется вот с такими выкрученными мозгами и просто страшно за нашу страну, чье общественное мнение формируют вот такие "журналисты"
Civil
4943 дн. тому
Как гласит пословица - дуракам закон не писан. Вы, девочки сами себя так назвали : ) Читаем закон: __Статья 185. Злостное неповиновение законному распоряжению или требованию работника милиции, члена общественного формирования по охране общественного порядка и государственной границы, военнослужащего. Злостное неповиновение законному распоряжению или требованию работника милиции при исполнении им служебных обязанностей, а также совершение таких же действий по отношению к члену общественного формирования по охране общественного порядка и государственной границы или военнослужащему в связи с их участием в охране общественного порядка — влекут наложение штрафа в размере от восьми до пятнадцати не облагаемых налогом минимумов доходов граждан или исправительные работы на срок от одного до двух месяцев с отчислением двадцати процентов заработка, а в случаях, если по обстоятельствам дела, с учетом личности нарушителя, применение этих мер будет признано недостаточным, — административный арест на срок до пятнадцати суток__ Никто не обязан подчиняться охранникам - это в мемориз : ))))
stasyuta
4943 дн. тому
Не будь дураком, Civil (хотя, как можно заставить человека не быть самим собой?). Охранник Януковича не есть представитель правохранительных органов. Закон касается только милиционеров при исполнении и в общественных местах. В данном случае мы имеем инцидент нападения на журналиста при выполнении им редакционнаого задания. Никто в Украине не обязан подчиняться ОХРАННИКАМ!
Civil
4943 дн. тому
Еще раз, для тех только прочел статью: Андрушко нарушил закон , ст. "неподчинение законному требованию сотрудника правоохранительных органов" и только наглость журналистской тусовки позволила ему избежать законного наказания.
Civil
4943 дн. тому
\Мы это знаем.\ - Так вас таких много : ) Уж не редакция ли СТБ сюда набежала? Так вот, девушки, любить провокатора и просто нечистоплотного человека, коим Андрушко и является это большой моральный подвиг. И вам это удалось : ) Жаль только, что судите по себе и думаете, что тут все на работе. Нет, я мерзавцев не люблю и в свободное время.
Елена
4943 дн. тому
У Андрушко явно появилось несколько пристрастных зрителей, которые собираются держать его в тонусе. Защищать высокопоставленных идиотов - мерзкая работа и идут на нее вполне определенные люди, которые априори ненавидят журналистов. Мы это знаем. Можете лишний раз не транслировать.
Civil
4944 дн. тому
Вот и вся дискуссия, как ее видят андрушки. Возражений нет, зато нахамили и настучали в ответ : )
Леся
4944 дн. тому
Civil, ты больной? Модератору: забаньте шизофреника, пожалуйста. Ну ведь неинтересно с такими дискутировать с человеком, который плетет шо папала.
nyt
4944 дн. тому
Андрушко - молодець.І про парламентарів-піаністів шикарний сюжет зробив. Так що на гамериканського президента з рюкзаком самі йдіть, а його не чіпайте - хороші сюжети. А кому голос не подобається - дивіцця солодкоголосих бездарних Вест на ут-1 чи довгоногих блонд з президентського так би мовити "пулу". і Прозрівайте.
Civil
4944 дн. тому
2Ку: об этом и речь: им запрещено и они боятся нарушить этот закон. Потому что им сильно повезет в случае нарушения отделаться штрафом а не пулей в живот. Г-н Андрушко прямо нарушил закон - не подчинился требованию сотрудника правоохранительных органов. И при этом не понес никакого наказания. Теперь вместо общественного осуждения он еще засыпает исками суды. Разницу видите? Что касается выходитьне выходить: эта практика завязана на владение оружием. Вести огонь сидя в кресле крайне неудобно. У нас такой проблемы нет. Я лично по своей воле обычно выхожу из машины, потому что размяться после часа езды приятнее чем тупо сидеть те 10 минут, пока пишут протокол.
Ку
4944 дн. тому
Для Civil. В США народ не боится выйти из машины. Им законом запрещено. И тот же закон разрешает применять оружие, если кто-то выбежит навстречу полицейскому. Разницу ощущаете? А у нас милиция, наоборот, хочет законом потребовать выходить к ГАИшнику обязательно. А знает в чем разница? Каждая патрульная полицейская машина в США (и них нет ГАИ, горе то какое!) оснащена ТРЕМЯ камерами фиксации: вперед, назад и салон. Поэтому работа полицейского четко фиксируется. А у нас, подозреваю, водителя хотят в обязательном порядке вытянуть из машины, что б избавиться от свидетелей и камеры фиксации.
Civil
4944 дн. тому
Не успел в чат написать: в США народ из машины боится выйти, если коп остановил, а не то, что-бы бегать с рюкзаком за президентом. А за неподчинение полиции, если бы живой остался еще бы пару лет отсидел. Потому что демократия.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду