detector.media
«Телекритика»
22.10.2010 15:21
Сергій Андрушко: «Для репортера важливі деталі»
Сергій Андрушко: «Для репортера важливі деталі»
Спецкор «Вікон-новин» відповів на запитання учасників чату ТК

Спеціальний кореспондент програми «Вікна-новини» каналу СТБ Сергій Андрушко поспілкувався в чаті з читачами «Детектор медіа» на тему «Якість українських новин і телебудні на СТБ». Про нещодавно отриманий «Телетріумф», протистояння з УДО, професійні вимоги до репортерів та свій фірмовий голос - читайте в повній версії чату.

 

 

- Здоровенькі були!

 

 

 

 

- Сергію, що ви відчули, коли перемогли в «Телетріумфі»? Ви сподівалися на цю перемогу?

- Про відчуття тоді не думав. Був випадок, десь у 2003-2004 рр., я тоді також потрапив до претендентів, але за тиждень до оголошення переможців моє прізвище було замінено на прізвище іншого репортера. Тому про це не думав.

 

- Сергей, скажите, пожалуйста, как вы проводите свободное время и сколько его у вас?

- Вільний час проводжу з родиною. Мій півторарічний син Олекса інколи каже на телевізор «тато», та останнім часом його більше цікавлять не новини з обличчям тата, а музика з мультфільмів. Ще відвідую курси англійської та німецької мови. Просто полюбляю читати.

 

 

- Сергей, скажите, пожалуйста, играете ли вы в карты? Если да, то какие игры предпочитаете?

- На щастя (чи на жаль), не граю в карти.

 

- Нет ли у вас желания попробовать себя в роли ведущего? Вы здорово выглядите в кадре!

- Дякую за спостереження. Буду пробувати

 

- Скажите, Сергей, а почему в ваших сюжетах вы говорите абсолютно нечеловеческим голосом? Откуда эти (избегу оценок) интонации? Люди так в жизни не разговаривают. Вы как робот. Мое глубокое убеждение: «Телетриумф» вам дали абсолютно незаслуженно. (Только за появление вашей фамилии в скандальных хрониках.) Вы не умеете излагать мысли. Вы с женой дома тоже так разговариваете?

- Перше цікаве запитання. Ви вважаєте, що охоронець президента вплинув на експертів? Треба запитати в Лигачової, очільниці «Детектор медіа», вона теж брала участь у цьому голосуванні. Щодо голосу - головне, що він вам запам'ятався.

 

 

- Какими качествами должен обладать профессиональный репортер? Что вы думаете о качестве образования, которое вузы дают молодым журналистам? Кем бы вы стали, если бы не пошли в журналистику?

- Для репортера важливі деталі, ставити питання ще раз, якщо на них не відповідають, бути безпристрасним. І не забувати про яскраві миттєвості, що навколо відбуваються: якщо це запам'яталося репортеру - це дивитиметься і глядач. І ще, трохи не забув: потрібно мати бажання це робити. Щодо українських вишів, що викладають фах «журналістика», мало практичних навичок: трішки відірвана теорія від практики. Та, зрештою, університет - це ключ до майбутнього навчання, що триває, як на мене, все життя.

 

- Сергей, что для вас значит получение премии «Телетриумф»? Как вы относитесь к этому мероприятию?

- «Телетріумф» - це найзначніша премія в українському телепросторі, враховуючи той факт, що останні кілька років процес опитування експертів контролює відома аудиторська компанія, то їй, я так вважаю, ще й можна довіряти. «Телетріумф» - це визнання колегами твоєї роботи, яке має надихнути на нові творчі ідеї. Хоча, звісно ж, найголовніший експерт - це наш глядач. А в час, коли конкуренція на телебаченні зростає, слід постійно вигадувати нові ходи в репортажі (якщо це новини) і нестандартні рішення у проектах.

 

- Сергію, «активістів» із «Вікон» звинувачують у тому, що вони «з'їли» Мустафіна. Ви з тих, хто «їв», чи з тих, хто тепер звинувачує? Чи справді Мустафін іде через звинувачення в цензурі?

- У нас із очільником програми «Вікна-новини» робочі стосунки. Щодо того, чому він вирішив залишити програму, варто запитати безпосередньо в нього.

 

 

- Сергей, два вопроса. Кто, на ваш взгляд, делает более интересный продукт - Шустер или Киселев? И чем завершился инцидент с Юрием Плаксюком?

- Серед програм, що виходять у п'ятницю, як свідчать рейтинги, найбільше глядачі надають перевагу проекту на СТБ «Танцюють усі». Втім, якщо вибирати між політичними ток-шоу, то, на мій погляд, програма Шустера значно гостріша.

 

- Вы дома смотрите телевизор?

- У двох моїх колег телевізора вдома немає, і я не помітив, щоб вони страждали від цього. Втім, у мене телевізор є і я його інколи вмикаю, за нагоди.

 

- Сергей, что ожидает телевидение через 10 лет?

- Важко сказати, що буде через 10 чи 20 років. Утім, набирає обертів інтернет, і з часом це може бути якийсь гібрид телебачення й інтернету. Одним із виграшних моментів для телебачення є його пряма трансляція. Колись, коли телебачення тільки зароджувалося, не було програм у запису. Можливо, частково це повернеться в майбутньому. Інтерактив, олімпійські ігри чи футбольні матчі в прямому етері, очевидно, приваблюють глядача, оскільки ніхто не знає, чим усе закінчиться.

 

 

 

- Сергію, розкажіть, на якій стадії ваша справа з УДО?

- Наступного тижня маю намір звернутися зі скаргою до Генеральної прокуратури на бездіяльність прокуратури. Уже два з половиною місяці, як я чекаю відповіді від Генеральної прокуратури і не отримую її. Після того, як карну справу щодо випадку з охоронцем Президента України відмовилася відкрити прокуратура Голосіївського району Києва з поясненням, що я не мав якоїсь перепустки для знімання нашого президента (про те, що треба її мати, вперше за репортерську діяльність дізнався від наших правоохоронних органів), я подав скаргу до міської прокуратури Києва. Два з половиною місяці тому вони теж відмовили в порушенні справи, але зазначили в листі, що відповідь має ще надіслати Генпрокуратура

 

- Можно ли бегать с рюкзаком за президентом США? Как вам тема для репортажа? Или даже так: добежал ли Андрушко до президента США? Прощание с журналистом-неудачником в среду.

- Я щось не пригадую, щоб охоронці президентів США збивали з ніг акредитованих журналістів. В усякому разі, якщо б це трапилося, американському журналісту було б, вважаю, простіше щось довести в суді. Якщо ви переглянете це відео ще раз, то зможете помітити, що навколо багато людей, утім охоронець звернув увагу саме на репортера. Я пригадую, за п'ять хвилин до цього інциденту я почав ставити запитання Президенту України (якщо не помиляюся, про реконструкцію «президентської траси»), втім, на жаль, президент не почув мого запитання, була завершена прес-конференція і я не виключаю, що хтось попросив охоронця притримати журналіста.

 

- Дякую за запитання

 

Фото Руслана Новосьола

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY