Порошенко підписав закон про квоти для українських пісень в радіоефірах

Порошенко підписав закон про квоти для українських пісень в радіоефірах

6 Липня 2016
3946

Порошенко підписав закон про квоти для українських пісень в радіоефірах

3946
Президент України Петро Порошенко підписав Закон України № 1421-VIII «Про внесення змін до деяких законів України щодо частки музичних творів державною мовою у програмах телерадіоорганізацій».
Порошенко підписав закон про квоти для українських пісень в радіоефірах
Порошенко підписав закон про квоти для українських пісень в радіоефірах

Про це йдеться на офіційному сайті глави держави.

Метою закону є забезпечення у загальному обсязі мовлення кожної телерадіоорганізації не менше 50% національного аудіовізуального продукту, повідомляє прес-служба Президента.

Згідно закону телерадіоорганізації при здійсненні радіомовлення повинні забезпечувати частку пісень державною мовою в обсязі не менше 35% загального обсягу пісень, поширених протягом доби, а також не менше 35% загального обсягу пісень, поширених у кожному проміжку часу між 7.00 та 14.00 і між 15.00 та 22.00.

Обсяг частки пісень державною мовою та іноземними мовами, які є офіційними мовами Європейського Союзу, визначається в ліценції на мовлення телерадіоорганізації.

Закон набирає чинності через чотири місяці з дня його опублікування.

З дня набрання чинності цим законом мінімальна частка ведення передач державною мовою має становити протягом першого року  - не менше 50%, протягом другого – не менше 55%, протягом третього – не менше 60%.

Нагадаємо, 16 червня Верховна Рада прийняла за основу та в цілому  компромісний законопроект №3822-д «Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах)», який напередодні підтримав Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики.

Ініціатори проекту: Вікторія Сюмар, Андрій Парубій, Ольга Червакова, Юрій Павленко, Владислав Севрюков, Олександр Абдуллін, Сергій  Висоцький, Олена Кондратюк, Богдан Онуфрик, Олександр Опанасенко, Олександр Сочка, Дмитро  Стеценко.

Потреба в підготовці законопроекту №3822-д виникла після того, як 2 червня Верховна Рада, не знайшовши достатньо голосів хоча б для одного з двох законопроектів, що мали запровадити квоти на пісні українською мовою в ефірі (№ 3822 і № 3822-1), відправила їх на повторне перше читання. Це змусило їхніх авторів сісти за стіл перемовин та в короткі терміни підготувати спільний документ.

Компромісний законопроект №3822-д, винесений на голосування сьогодні, 16 червня, пропонував:

- встановити 35-відсоткову квоту на пісні українською мовою для часових проміжків з 7:00 до 14:00 та з 15:00 до 22:00;

- виключити норми про квоту для телебачення – залишити тільки для радіо;

- квота вводиться поступово: протягом першого року – 25%, другого – 30%, третього – 35%;

- для радіостанцій, в яких ліцензією передбачено, що вони більше 60% продукту мовлять мовами ЄС, встановлюється пільгова квота на пісні українською мовою – 25%;

- квота на українську мову ведення ефіру – 60%;

- квота на мову ведення ефіру також вводиться поступово: протягом першого року – 50%, другого – 55%, третього – 60%;

- закон вступає в силу через чотири місяці з дати оприлюднення.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3946
Читайте також
18.11.2016 17:30
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
8 166
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду